Roman Abramovič pochází z rodiny aškenázských židů, v současnosti disponuje...

Roman Abramovič pochází z rodiny aškenázských židů, v současnosti disponuje izraelským a portugalským občanstvím. | foto: Profimedia.cz

Abramovič, Děripaska a další. Británie rozšířila sankční seznam

  • 16
Velká Británie ve čtvrtek oznámila, že zmrazila majetek majiteli fotbalového klubu Chelsea Romanu Abramovičovi a Olegu Děripaskovi, který vlastní podíly ve společnosti En+ Group, a dalším ruských oligarchům.

Celkem sedm osobností, které byly na sankční seznam zařazeny kvůli svým vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina, má podle Británie dohromady čistý majetek ve výši 15 miliard liber (455,21 miliard korun).

„Pro ty, kteří podpořili Putinův krutý útok na Ukrajinu, nemůže existovat žádné bezpečné útočiště,“ řekl britský premiér Boris Johnson.

„Dnešní sankce jsou posledním krokem v neochvějné podpoře Spojeného království ukrajinskému lidu. Budeme nemilosrdně stíhat ty, kteří umožňují zabíjení civilistů, ničení nemocnic a nezákonnou okupaci suverénních spojenců.“

Hon na ruské miliardářské jachty. O lodě přišli oligarchové Usmanov a Sečin

Ze strany britských zákonodárců sílily výzvy k přijetí opatření proti Abramovičovi a dalším ruským oligarchům, přičemž Johnsonova vláda byla kritizována, že ve srovnání s Evropskou unií a Spojenými státy nepostupuje dostatečně rychle.

Fotogalerie

Tato sankční akce pozastavila Abramovičovy plány na prodej klubu Premier League, současného mistra Evropy, ačkoli vláda uvedla, že tým může pokračovat ve své činnosti.

Igor Sečin, kterého Británie označuje za Putinovu pravou ruku, již byl na sankčních seznamech USA a EU a minulý týden francouzské úřady zabavily jeho jachtu

Abramovič v Británii končí

Čtvrteční opatření znamená, že Abramovič nesmí provádět transakce s britskými osobami a podniky. Mluvčí odmítla situaci komentovat. 

Abramovič již minulý týden oznámil, že prodá Chelsea a peníze z prodeje věnuje na pomoc obětem války na Ukrajině. 

Chelsea v potížích: Britové zmrazili majetek Abramoviče a zastavili prodej klubu

Abramovič je také největším akcionářem ruského výrobce oceli Evraz, kótovaného na londýnské burze. Ta se po oznámení sankcí propadla
o 16 procent.

Položka na britském sankčním seznamu popisuje Abramoviče, který má podle Británie hodnotu 9 miliard liber, jako „významného ruského podnikatele a prokremelského oligarchu“. Uvádí se v něm, že s ruským prezidentem udržoval „blízké vztahy po celá desetiletí“.

Uvedla, že toto spojení s Putinem přineslo Abramovičovi finanční nebo materiální prospěch buď přímo od ruského prezidenta, nebo od ruské vlády.

„To zahrnuje daňové úlevy, které získaly společnosti spojené s Abramovičem, nákup a prodej akcií od státu a státu za výhodných podmínek a zakázky získané v období před mistrovstvím světa ve fotbale 2018,“ uvedla webová stránka.

Na sankční seznam byli dále zařazeni Igor Sečina, šéf ruské ropné skupiny Rosněfť, Dmitrij Lebeděv, předseda banky Rossija, Alexej Miller, šéf energetické společnosti Gazprom, Nikolaj Tokarev, prezident ruské státní potrubní společnosti Transněfť a Andrej Leonidovič Kostin prezident a předseda představenstva VTB.