Kečup, nebo rajčatový pudink?

  10:43aktualizováno  10:43
Kečup není totéž, co rajský protlak, tedy zahuštěná a ochucená pasta z lisovaných rajčat. Přesto by měl chutnat po rajčatech. Splňují KEČUPY představy zákazníků?

REDAKČNÍ NEZÁVISLÝ Test Dnes

Kečupy prožívají boom. Regály s kečupy v obchodech jsou určitě delší než třeba ty s marmeládami. Chcete kečup ve skle, nebo v plastu? Malou skleničku, nebo velkou litrovou lahev? Český, nebo zahraniční? Výběr je veliký.

Jak si v tom množství vybrat? Záleží na tom, co vám chutná. Kdo má rád hladký, jemný kečup, který v ústech nedrhne a z obalu pěkně vytéká, měl by vybírat mezi kečupy v plastu. Musí však počítat s tím, že jsou chemicky konzervovány. Kdo dává přednost hustým kečupům s výraznou rajčatovou chutí, které jazyk nepohladí, protože jsou drsnější i kyselejší, měl by vybírat mezi výrobky ve skle. Ty se obejdou bez konzervačních prostředků, jsou ale dražší.

Takový je závěr testu 18 kečupů, který pro MF DNES zpracovali na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Chuť lepší než kvalita

Chuťově nedopadly kečupy až na výjimky vůbec špatně. Porotci, kteří posuzovali jejich vzhled, konzistenci a chuť, častěji udělovali dvojky než čtyřky a pětky, myšleno školní stupnicí.

Horší je to s kvalitou. Výrobci šetří na rajčatech, o to více používají škrobu. " Odpovídá to obecnému trendu v potravinářství. Většina kečupů je s přídavkem škrobu, mají hladkou a dobrou texturu, postrádají ale výraznou rajčatovou chuť," říká Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Z 18 testovaných kečupů jen sedm mělo předepsaných sedm procent rajčatového podílu. Pět mělo dokonce rajčat méně než šest procent, což je hranice, kterou potravinářská inspektoři ještě tolerují.

Nutno říct, že sedmiprocentní limit platí jen pro kečupy vyrobené v České republice. Kečupy vyráběné například v Polsku musí odpovídat polským předpisům a ty rajčatový podíl nijak nelimitují. Jenže test ukázal, že předpis nedodržují čeští výrobci. Kromě bulharského kečupu, který skončil na posledním místě, byly těmi dalšími hříšníky ve všech případech tuzemské výrobky.

Příznivou zprávou je, že umělá barviva, která nejsou v kečupech povolena, neobsahoval ani jeden výrobek. A konzervační látky byly jen v těch výrobcích, které se k nim přiznávaly na obalech, a vždy jen v povoleném množství.

Méně rajčat - více škrobu

Jisté je, že výrobci (ne však všichni) používají stále méně rajčat. Zatímco při posledním testu MF DNES před pěti lety nesplnilo "rajčatový limit" 21 procent kečupů, tentokrát to bylo 61 procent.

Rozdíl v množství rajčat mezi jednotlivými výrobky je víc než výmluvný. Zatímco k výrobě jednoho kila ostrého kečupu Kand Extra použil výrobce 1,7 kilogramu rajčat, k výrobě bulharského Philiconu stačilo o kilo méně.

Množství rajčat není ještě zárukou úspěchu a neplatí rovnice čím více rajčat na startu, tím kvalitnější výsledek. Nižší obsah rajčat nemusí znamenat špatnou chuť. Chuť je otázkou vkusu a zejména děti dávají přednost jemným hladkým "pudinkovým" kečupům, naopak pravé kvalitní kečupy jim připadají drsné a kyselé.
Problém však je, že zákazník v obchodě nepozná, jaký výrobek kupuje. Množství rajčatového podílu výrobci na obalech většinou neuvádějí, třebaže je to u potravin, které v názvu nebo na obrázku zdůrazňují nějakou složku - v tomto případě rajčata -povinnost.

Zatím se tedy může orientovat jen podle ceny. Kečupy s nízkým obsahem rajčat jsou pochopitelně levnější, protože nejdražší složkou kečupu je rajčatový protlak. Kvalitnější kečupy jsou tedy dražší. Ale ani tato rovnice neplatí pro český trh zcela. Kečup ARO, který prodávají v Makru za 23 korun za kilo, skončil mezi těmi nejlepšími a vysloužil si titul Výhodný nákup. Naopak na opačném žebříčku mezi levnými kečupy horší kvality se ocitla prémiová značka Hamé Babice - Otma, která patří k dražším. Na druhou stranu je to jediný kečup v plastovém obalu, který není chemicky konzervován, je totiž vyroben novou moderní technologií. Nicméně u porotců ani v laboratoři neuspěl.

Podrobné výsledky testu naleznete ZDE.


O testu

Do testu bylo vybráno 18 jemných i ostrých kečupů jak českých, tak zahraničních. Vzorky byly zakoupeny koncem února v pražských hypermarketech.

V Ústavu konzervace potravin a technologie masa Vysoké školy chemicko-technologické v Praze stanovili na základě několika analýz obsah rajčatového podílu, který představuje odhad, z jakého množství rajčat byl kečup vyroben. Zjišťoval se také obsah konzervačních látek a umělých barviv.

V senzorické laboratoři VŠCHT pak odborníci hodnotili kečupy smyslově. Jejich vzhledu, konzistenci a chuti přidělovali známky jako ve škole. Známka za smyslové hodnocení je uvedena za poznámkami hodnotitelů (2,1).

Součástí testu bylo i posouzení obalu - jak snadno kečup z lahve vytéká a kolik ho v lahvi zůstane po spotřebování obsahu.


Celková známka (vedle názvu) je výsledkem posouzení rajčatového podílu (40 %), smyslového hodnocení (50 %) a obalu (10 %). Výsledky se vztahují pouze k testovaným výrobkům. Ceny za kilogram jsou přepočítány z ceny balení, ve kterém byly kečupy zakoupeny. Test hradila redakce ze svého rozpočtu.


Více o testu kečupů
12. dubna v 18.30 na ČT1 v pořadu Černé ovce

Radiožurnál ČESKÝ ROZHLAS
9. dubna v 10.10 v pořadu O všem s vámi




Autor:
  • Nejčtenější

Multimilionářem přes noc. Šťastlivec vyhrál ve sportce čtvrt miliardy korun

Ve Sportce ve středečním losování padla druhá nejvyšší výhra v historii této hry. Sázející ze Středočeského kraje...

Kanál smrti jako brána k prosperitě. Z Rumunska je opět obilná velmoc

Tisíce politických vězňů zahynuly v 50. letech na stavbě kanálu Dunaj–Černé moře. Monumentální projekt dokončený jen...

Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu?

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy...

V mýtu je zapsána ani ne polovina aut, kolony na hranicích mohou mít až 40 km

Až čtyřicet kilometrů dlouhé kolony a desítky hodin čekání zřejmě potkají šoféry přijíždějící začátkem prosince ze...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

Průzkum: Hodiny ve frontách stáli lidé za komunismu nejčastěji na jídlo

Několikahodinové fronty se před rokem 1989 nejčastěji stály před obchody s potravinami. Typickým příkladem byla masna....

Premium

Nakup teď, zaplať až v lednu. Vánoční nákupy s odloženou platbou

Vánoce se blíží a firmy hledají cesty, jak lidi přimět co nejvíce utrácet. Jedním z letošních lákadel v největších...

Premium

Test jahodových zavařenin: Chceme mlsat zdravě, ale chutná nám sladké

Až se dny smrsknou jen na několik hodin, udělá nám pár lžiček džemu dobře. Dodá tělu trochu vitaminů a vítaný příděl...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz