Kečup, nebo rajčatový pudink?

  10:43aktualizováno  10:43
Kečup není totéž, co rajský protlak, tedy zahuštěná a ochucená pasta z lisovaných rajčat. Přesto by měl chutnat po rajčatech. Splňují KEČUPY představy zákazníků?

REDAKČNÍ NEZÁVISLÝ Test Dnes

Kečupy prožívají boom. Regály s kečupy v obchodech jsou určitě delší než třeba ty s marmeládami. Chcete kečup ve skle, nebo v plastu? Malou skleničku, nebo velkou litrovou lahev? Český, nebo zahraniční? Výběr je veliký.

Jak si v tom množství vybrat? Záleží na tom, co vám chutná. Kdo má rád hladký, jemný kečup, který v ústech nedrhne a z obalu pěkně vytéká, měl by vybírat mezi kečupy v plastu. Musí však počítat s tím, že jsou chemicky konzervovány. Kdo dává přednost hustým kečupům s výraznou rajčatovou chutí, které jazyk nepohladí, protože jsou drsnější i kyselejší, měl by vybírat mezi výrobky ve skle. Ty se obejdou bez konzervačních prostředků, jsou ale dražší.

Takový je závěr testu 18 kečupů, který pro MF DNES zpracovali na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Chuť lepší než kvalita

Chuťově nedopadly kečupy až na výjimky vůbec špatně. Porotci, kteří posuzovali jejich vzhled, konzistenci a chuť, častěji udělovali dvojky než čtyřky a pětky, myšleno školní stupnicí.

Horší je to s kvalitou. Výrobci šetří na rajčatech, o to více používají škrobu. " Odpovídá to obecnému trendu v potravinářství. Většina kečupů je s přídavkem škrobu, mají hladkou a dobrou texturu, postrádají ale výraznou rajčatovou chuť," říká Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Z 18 testovaných kečupů jen sedm mělo předepsaných sedm procent rajčatového podílu. Pět mělo dokonce rajčat méně než šest procent, což je hranice, kterou potravinářská inspektoři ještě tolerují.

Nutno říct, že sedmiprocentní limit platí jen pro kečupy vyrobené v České republice. Kečupy vyráběné například v Polsku musí odpovídat polským předpisům a ty rajčatový podíl nijak nelimitují. Jenže test ukázal, že předpis nedodržují čeští výrobci. Kromě bulharského kečupu, který skončil na posledním místě, byly těmi dalšími hříšníky ve všech případech tuzemské výrobky.

Příznivou zprávou je, že umělá barviva, která nejsou v kečupech povolena, neobsahoval ani jeden výrobek. A konzervační látky byly jen v těch výrobcích, které se k nim přiznávaly na obalech, a vždy jen v povoleném množství.

Méně rajčat - více škrobu

Jisté je, že výrobci (ne však všichni) používají stále méně rajčat. Zatímco při posledním testu MF DNES před pěti lety nesplnilo "rajčatový limit" 21 procent kečupů, tentokrát to bylo 61 procent.

Rozdíl v množství rajčat mezi jednotlivými výrobky je víc než výmluvný. Zatímco k výrobě jednoho kila ostrého kečupu Kand Extra použil výrobce 1,7 kilogramu rajčat, k výrobě bulharského Philiconu stačilo o kilo méně.

Množství rajčat není ještě zárukou úspěchu a neplatí rovnice čím více rajčat na startu, tím kvalitnější výsledek. Nižší obsah rajčat nemusí znamenat špatnou chuť. Chuť je otázkou vkusu a zejména děti dávají přednost jemným hladkým "pudinkovým" kečupům, naopak pravé kvalitní kečupy jim připadají drsné a kyselé.
Problém však je, že zákazník v obchodě nepozná, jaký výrobek kupuje. Množství rajčatového podílu výrobci na obalech většinou neuvádějí, třebaže je to u potravin, které v názvu nebo na obrázku zdůrazňují nějakou složku - v tomto případě rajčata -povinnost.

Zatím se tedy může orientovat jen podle ceny. Kečupy s nízkým obsahem rajčat jsou pochopitelně levnější, protože nejdražší složkou kečupu je rajčatový protlak. Kvalitnější kečupy jsou tedy dražší. Ale ani tato rovnice neplatí pro český trh zcela. Kečup ARO, který prodávají v Makru za 23 korun za kilo, skončil mezi těmi nejlepšími a vysloužil si titul Výhodný nákup. Naopak na opačném žebříčku mezi levnými kečupy horší kvality se ocitla prémiová značka Hamé Babice - Otma, která patří k dražším. Na druhou stranu je to jediný kečup v plastovém obalu, který není chemicky konzervován, je totiž vyroben novou moderní technologií. Nicméně u porotců ani v laboratoři neuspěl.

Podrobné výsledky testu naleznete ZDE.


O testu

Do testu bylo vybráno 18 jemných i ostrých kečupů jak českých, tak zahraničních. Vzorky byly zakoupeny koncem února v pražských hypermarketech.

V Ústavu konzervace potravin a technologie masa Vysoké školy chemicko-technologické v Praze stanovili na základě několika analýz obsah rajčatového podílu, který představuje odhad, z jakého množství rajčat byl kečup vyroben. Zjišťoval se také obsah konzervačních látek a umělých barviv.

V senzorické laboratoři VŠCHT pak odborníci hodnotili kečupy smyslově. Jejich vzhledu, konzistenci a chuti přidělovali známky jako ve škole. Známka za smyslové hodnocení je uvedena za poznámkami hodnotitelů (2,1).

Součástí testu bylo i posouzení obalu - jak snadno kečup z lahve vytéká a kolik ho v lahvi zůstane po spotřebování obsahu.


Celková známka (vedle názvu) je výsledkem posouzení rajčatového podílu (40 %), smyslového hodnocení (50 %) a obalu (10 %). Výsledky se vztahují pouze k testovaným výrobkům. Ceny za kilogram jsou přepočítány z ceny balení, ve kterém byly kečupy zakoupeny. Test hradila redakce ze svého rozpočtu.


Více o testu kečupů
12. dubna v 18.30 na ČT1 v pořadu Černé ovce

Radiožurnál ČESKÝ ROZHLAS
9. dubna v 10.10 v pořadu O všem s vámi




Autor:
  • Nejčtenější

Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu?

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy...

Multimilionářem přes noc. Šťastlivec vyhrál ve sportce čtvrt miliardy korun

Ve Sportce ve středečním losování padla druhá nejvyšší výhra v historii této hry. Sázející ze Středočeského kraje...

Příští recese zasáhne Evropu tvrději než finanční krize, varují analytici

Ekonomický pokles vyvolá v Evropě vlnu neschopnosti splácet dluhy, varuje ratingová agentura Moody’s. Situace bude...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boeing Max se vrátí, ale zaměstnanci ne. Posádky se bojí zpět na palubu

Letušky a stevardi letecké společnosti American Airlines nechtějí pracovat na palubě Boeingu 737 Max po jeho návratu...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky
Premium

Test jednorázových brček: Papír měkne, sláma se drolí, těstoviny mokvají

Plastová brčka končí, co je nahradí? Vyzkoušeli jsme deset jednorázových výrobků z papíru, slámy a sušeného těsta....

Premium

Šampon i aviváž na váhu. Zboží bez obalů si našlo cestu na trh

Prodej bez obalů se šíří z malých prodejen do větších obchodů, zatím převážně drogistických. První krůčky jsou však...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz