První pobočku řetězec rychlého občerstvení Popeyes otevře na Václavském náměstí...

První pobočku řetězec rychlého občerstvení Popeyes otevře na Václavském náměstí v Domě módy. (10. srpna 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Konec spekulací. Fast food Popeyes otevře svou první pobočku v Domě módy

  • 51
V druhé polovině září by se v Praze měl otevřít americký fastfoodový řetězec Popeyes. Společnost zarputile tají, kde přesně se bude pobočka nacházet. Redakci iDNES.cz se to však podařilo vypátrat. V historické budově na Václavském náměstí ještě do nedávna sídlila Sberbank, nyní tam bude vonět louisianské kuře.

V rozhovoru pro iDNES.cz Marko Blaževič potvrdil, že se první pobočka bude nacházet na Václavském náměstí: „Půjde o dvoupodlažní restauraci s plochou 700 metrů čtverečních v rušném centru. Záměrně jsme zvolili právě Václavské náměstí. Je to místo, kde se konají všechny důležité akce – vánoční či velikonoční trhy, muzejní noc a další veřejné akce. Bez nadsázky očekávám, že to bude nejvytíženější Popeyes restaurace na světě,“ řekl Blaževič. Přesnou adresu však neprozradil a nechtěl sdělit ani nyní.

„Na Václavském náměstí se ovšem v tuto chvíli nachází pouze několik neobsazených lokalit,“ potvrdil redakci iDNES.cz Tomáš Krejcar z CZ Retail Advisors.

První je rohový dům číslo 52, kde byla pobočka řetězce rychlého občerstvení Burger King. Tak se však v roce 2020 uzavřela, protože Ministerstvo zemědělství ČR po osmi letech restauraci neprodloužilo po poptávkovém řízení nájemní smlouvu.

Druhou lokalitou je Dům Módy, který vlastní společnost Pražská správa nemovitostí (PSN). Zde se nyní rekonstruuje přízemní část, kde sídlila banka Sberbank.

Do Česka přichází andělské spodní prádlo i louisianské smažené kuře

O zárodku nové pobočky Popeyes není pochyb, potvrdili vlastníci nemovitosti. „Ano, můžeme to potvrdit. S firmou Popeyes jsme na výběru a přípravě prostoru pracovali přibližně půl roku. Jsme rádi, že si pro tak důležitou pobočku v Praze vybrali právě tuto část přízemí Domu Módy. Přímo vedle tohoto prostoru je nově k dispozici ještě další jednotka, pro kterou v tuto chvíli hledáme obdobného nájemce z řad prémiových fastfoodů,“ potvrdil František Jiránek, ředitel komerčních projektů PSN.

To, že si Popeyes vybrala právě horní část Václavského náměstí, není náhoda, jde o velmi atraktivní retailovou lokalitu. „Díky této rohové jednotce bude mít Popeyes skvělou viditelnost na Václavském náměstí, jehož horní polovina v posledních letech retailově roste,“ říká Tomáš Krejcar z CZ Retail Advisors.

Celé náměstí patří ke špičkovým destinacím na pražské a zároveň české „high street“, maloobchodní kategorii zahrnující hlavní nákupní třídy v centrech měst. „Ročně jím projde přes 36 milionů lidí, k dispozici je tu 70 tisíc metrů čtverečních maloobchodní plochy ve dvou stovkách obchodů. Své největší prodejny tu mají především módní značky, ale třeba i knihkupectví, hračkářství a množství gastronomických i kulturních konceptů,“ popisuje Jan Kotrbáček, partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu, Cushman & Wakefield.

Podle něj se celkově se náměstí posouvá správným směrem, vylepšené prostředí přitahuje významné značky a ty pak díky zákazníkům, jež do lokality přivedou, přilákají i další kvalitní nájemce, jako se to stalo v horní části náměstí po příchodu Primarku. Tato módní značka nejen že obohatila tamní nabídku a zatraktivnila prostředí, ale horní část Václavského náměstí se díky ní stala destinací, která přitahuje množství návštěvníků.

Před 30 lety otevřeli Češi první fastfood. Big Mac stál jako jídlo v restauraci

Potvrzují to údaje od ostatních obchodníků či provozovatelů kaváren a restaurací v okolí, jimž se změnila skladba zákazníků, mezi ně nyní patří více mladých lidí, žen a rodin s dětmi. V reakci na tyto změny se zvýšil zájem retailerů o maloobchodní prostory v lokalitě, otevřely tu své prodejny další značky, například Tezenis. Brzy zde plánuje otevřít novou prodejnu také drogerie Rossmann.

„Nový gastronomický koncept by tak mohl využít popularity této části pražského centra – provozovny rychlého občerstvení na Václavském náměstí patří k nejúspěšnějším v celé České republice – a přispět k jejímu zatraktivnění,“ dodal Kotrbáček.

Úspěšné podnikání také potvrzují dvě konkurenční pobočky řetězců rychlého občerstvení KFC a McDonald’s, které zde působí již několik let.