Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko bude křižovatka Evropy, řekl Fiala. Chce strategické investice

  9:29
Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce prezentuje strategii Česka pro dalších 30 let. Podle něj je problém, že Česko nemá vizi, za které by se dokázalo postavit více vlád. Nyní chce, aby se Česko stalo hlavní křižovatkou Evropy. Toho chce dosáhnout snížením byrokracie, posílením sebevědomí, zlepšením systému vzdělávání a strategickými investicemi.

„V prvních letech tohoto tisíciletí se zdálo, že žádnou vizi nebudeme potřebovat. Byli jsme nejúspěšnější postkomunistickou zemí,“ uvedl na začátku konference premiér Petr Fiala

„Minulá dekáda byla ztracená, náš stát se nikam neposunul. Nedokázali jsme se připravit na rizika ani příležitosti, které svět přináší,“ dodal. „Nedostatek sebevědomí dlouhodobě rámuje naši veřejnou debatu. Nejsme nevýznamná země, ale devátá největší země unie. Žije se tu dobře a bezpečně, i lidem ze střední třídy,“ doplnil premiér.

Podle něj problém, že Česko nemá vizi, za které by se dokázalo postavit více vlád. „Problém je absence společenské shody na prioritách České republiky,“ vypíchl Fiala.

Česko se podle něj musí stát křižovatkou Evropy, a to například v inovacích či energetice. „Být křižovatkou je naše tradiční role. K ní máme geografické, sociální i kulturní předpoklady. V minulosti jsme tuto roli dokázali hrát vždy, když naše země byla otevřená světu. Tehdy jsme tvořili sebevědomý hlas,“ dodal Fiala.

Zlevňují máslo, cukr, mléko, zlevnit musí i jiné potraviny, apeloval Fiala

Strategie stojí na několika pilířích. Prvním je podle Fialy sebevědomí, chce Česko, které bude sebevědomou zemí. Druhým pilířem pro naplnění vize je vybudování efektivního státu. „Byrokracie státní správy je všem známá. Neschopnost centrálních úřadů dodat data pro kvalifikované rozhodování je nepřijatelná,“ zmínil s tím, že chce, aby člověk za sedm let nemusel potkat více než jednoho úředníka. „Takového, který vám v patnácti založí elektronickou identitu,“ uvedl Fiala s tím, že skrze tuto identitu by se měla odehrávat celá komunikace se státem.

Třetím pilířem je podle Fialy vzdělávání, které připraví na budoucnost. „Do deset let musíme být centrem vzdělanosti,“ dodal Fiala.

Čtvrtým pilířem jsou konkrétní strategické investice. Premiér jmenoval například expanzi jaderné energetiky, využití lithia v automobilkách nebo se zaměření se na umělou inteligenci. Důležité je podle něj také dostavení dálniční sítě v příštích deseti letech.

Jádro zůstane preferovaným zdrojem energie

Zaměřit se chce premiér na energetiku, která podle něj byla zanedbávaná. „Česko v minulosti zanedbávalo jaderné trendy. Podobně je to i u obnovitelných zdrojů,“ uvedl Fiala s tím, že by energie mohla v budoucnu chybět. „V příštích deseti letech nás zachrání rychlejší dostavba Dukovan a Temelína nebo obnovitelných zdrojů, dále je potřeba posílit kapacity našeho propojení s Německem,“ vysvětlil Fiala s tím, že jádro musí v Česku zůstat preferovaným zdrojem, uvedl, že Česko potřebuje aspoň čtyři další reaktory.

„Chceme ideálně v roce 2026 spustit těžbu lithia. Chceme také spustit továrnu na automobilové baterie, to by bylo pro Česko obrovským impulsem,“ uvedl s tím, že příležitostí pro Česko je také výroba čipů.

„Čipy jsou jen začátek. Musíme se orientovat i na umělou inteligenci. Tyto oblasti musíme podporovat,“ doplnila Fiala s tím, že přemýšlí, jak může lépe využít potenciál umělé inteligence. Uvedl ale, že Česko zůstává průmyslovou zemí. „Je na nás, abychom propojili spolupráci výzkumníků s českým průmyslem,“ dodal.

Předseda vlády také připomněl, že cíle si vyžádají i značné výdaje. Snaha vlády o ozdravení státních financí ale podle něj oslabena být nesmí. „Jsou to biliony korun, které musíme investovat. Musíme vymyslet, jakým způsobem toto budeme financovat. Myšlenka, že by to vše šlo ze státního rozpočtu, je odsouzena k zániku,“ vysvětlil Fiala.

„Stávající struktura ekonomiky nám neumožňuje růst mezd, který by lidé chtěli a staví nás do nevýhodné pozice vůči zahraničním koncernům,“ uvedl dále Fiala.

„Nejdůležitější je změnit náš přístup ke státu a způsob, jakým o sobě uvažujeme. Vyžaduje to posunout se z okraje zpět do středu, kam jsme vždy patřili. Vyžaduje to restart Česka,“ zdůraznila předseda vlády.

Premiér bude společně s podnikateli a čelnými představiteli vybraných firem diskutovat o efektivních strategiích a podmínkách pro nastartování nového ekonomického růstu českého hospodářství. Součástí debaty s podnikateli bude také téma formulace a prosazení celospolečenské vize pro následující tři dekády. Konference se bude věnovat například dostupnosti bydlení, energetice, trhu práce či vzdělávání, vědě a výzkumu.

Před půl dvanáctou pak Fiala okomentuje přednesené příspěvky ze strany zástupců organizací.

Odpolední blok se bude zabývat koordinací a přípravou pro jednání vládního výboru. Jeho součástí budou další prezentace legislativních a jiných návrhů k okruhům z dopolední části.

Autor:
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne na 35 hodin, nebo volné pátky

25. května 2024  8:45

Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne,...

Ať můžou fandit i zaměstnanci. Hokej mění otevírací dobu i televizní program

26. května 2024  8:25,  aktualizováno  11:05

Někteří obchodníci upravili otevírací dobu kvůli postupu českého týmu do finále hokejového...

Olympiáda i Taylor Swift jako návnada. Pozor na falešné vstupenky, varují experti

26. května 2024

Velký zájem o koncertní turné americké zpěvačky Taylor Swift a také o letní olympiádu v Paříži...

Kazety zažívají comeback. Pro generaci Z je nosič zajímavá a levná novinka

26. května 2024

Audiokazety dobývají trh a stále více známých umělců na nich vydávají svá nová alba. Zájem o tento...

Sankce versus ruská stínová flotila. Desítky tankerů jsou měsíce odstavené

26. května 2024

Premium Už před několika měsíci zasáhly americké sankce značnou část ruské stínové flotily, která od...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...