Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kazety zažívají comeback. Pro generaci Z je nosič zajímavá a levná novinka

Audiokazety dobývají trh a stále více známých umělců na nich vydávají svá nová alba. Zájem o tento nosič mají především mladší ročníky, které jejich rozmach v minulosti nezažily v takové míře jako ti starší. Pro rozmach obliby kazet hraje i jejich cena, jsou většinou levnější než jiné fyzické formáty. Zatímco cena vinylové desky se může vyšplhat i na 35 dolarů (800 Kč), kazety se dají v USA sehnat za pár stovek.
Audiokazety se vrací. (18. května 2021)

Audiokazety se vrací. (18. května 2021) | foto: Profimedia.cz

Když majitel obchodu s hudebními nosiči v americkém Austinu Joshua LaRue před šestnácti lety začínal svůj byznys, zažívaly svůj slavný comeback vinylové desky. Tehdy skupoval ty z druhé ruky, které následně přeprodával. Brzy se však důležitou součástí jeho podnikání stala i nová vinylová hudební alba.

Netrvalo dlouho a zákazníci se začali dožadovat dalšího formátu: hudebních kazet. Oživení zájmu o ně ho nepřekvapilo. Překvapili ho naopak lidé, kteří je sháněli. „Někteří starší lidé tady kazety nakupují, ale řekl bych, že většinu tvoří mladší ročníky,“ říká podnikatel. Právě pro generaci Z může tento nosič přestavovat něco, s čím se během svého života nesetkali, píše agentura Bloomberg.

Cena je dobrá

Hudební kazety vycházejí levněji než jiné fyzické nosiče. Jejich nižší výrobní náklady se promítají do maloobchodních cen. Nové nahrávky na vinylu často stojí až 35 dolarů (800 Kč), zatímco kazeta poskytuje podobný analogový zážitek za pouhých 10 dolarů (230 Kč). Možná mají nižší kvalitu záznamu, ale nosič je podle mladých hravější a přenosnější.

„Je to opravdu dobrá cena pro mladé lidi, kteří chtějí podpořit svého oblíbeného umělce, ale nechtějí si kupovat vinylovou desku za 30 nebo 40 dolarů,“ říká Shelly Worcelová z hudební distribuční společnosti Secretly Distribution. „Jedním z našich bestsellerů na kazetách v loňském roce byla například indie-rocková písničkářka Phoebe Bridgersová, protože cílí na mladší publikum,“ doplnila.

Generace Z

je společný název pro skupinu lidí narozených od poloviny 90. let 20. století do roku 2010.

Nejmladší zástupci této generace se narodili během baby-boomu v době světové finanční krize končící kolem roku 2010, následovaní další generací nazvanou Alfa.

Generace Z se narodila a vyrůstala po éře studené války a rozpadu Sovětského svazu. Rodiči generace Z jsou typicky zástupci generace X.

Zdroj: Wikipedia.org

Společnost Luminate Data LLC, která sleduje prodeje v americkém hudebním průmyslu, zaznamenala v loňském roce prodej 436 400 kusů kazet. To je přibližně stejně jako v roce 2022. Čísla jsou sice stále daleko od roku 1988, kdy se jich v USA prodalo na 450 milionů, ale proti 81 000 prodaných kusů v roce 2015 je to nárůst. Formát je tak zajímavý i pro podnikatele.

Mezi interprety, kteří se rozhodli prodávat svou hudbu i na audiokazetách, patří například americká zpěvačka Taylor Swiftová. Během prvního týdne prodeje své nové desky v letošním roce se podle webu Billboard prodalo 1,64 milionu fyzických nosičů: 759 500 na CD, 859 000 vinylových LP a asi 21 500 kazet. Hudbu na kazetě prodávají také třeba americká zpěvačka Billie Eilish či raper Kendrick Lamar.

Bubeník anglické hudební skupiny Blur Dave Rowntree na nedávné tiskové konferenci uvedl, že při vydání jejich alba The Ballad of Darren se za první týden prodalo 3 000 kazet, zatímco na Spotify to byly desítky milionů streamů. „Prodeje kazet měly větší dopad na naši pozici v žebříčku,“ zmínil muzikant další z důvodů, proč alba ve fyzické podobě prodávají.

Zrodily se před více než 60 lety

Audiokazety v loňském roce oslavily šedesátiny. Ty první představila nizozemská firma Philips na tradiční výstavě rozhlasové a televizní techniky IFA v Berlíně v roce 1963. Audiokazety původně neměly ambici stát se hudebním nosičem. Firma je vyvinula pro novou řadu svých stolních diktafonů, pro které by magnetofonové pásky známé z kotoučových magnetofonů byly příliš velké.

Technická kvalita záznamu postačovala pro reprodukci mluveného slova, používat tehdejší kazety k poslechu hudby ale bylo nemyslitelné. První alba na audiokazetách proto začala vycházet teprve ve druhé polovině 60. let.

Philips později poskytl licenci na výrobu audiokazet i jiným firmám, díky tomu se počátkem 70. let kvalita nahrávek na kazetách výrazně zlepšila. Zásluhu na tom měla mimo jiné i společnost Dolby Laboratories a její systém potlačující nežádoucí šum. Změnou prošlo také chemické složení magnetického povrchu pásek. Výsledkem byl větší frekvenční rozsah nahrávek i jejich delší životnost.

V roce 1979 společnost Sony představila první walkman a umožnila tak poslouchat hudbu kdykoliv a kdekoliv. Kromě nahraných alb si zákazníci mohli také poprvé koupit prázdné kazety. Majitelé počítačů je využívali k ukládání programů, mnohem častěji však sloužily k pořizování kopií nahrávek nebo k vytváření vlastních hudebních výběrů.

Magnetofonové kazety si samozřejmě našly cestu i do bývalého Československa. U nás je vyráběla společnost Emgeton, která vznikla v roce 1951. Značku vlastnily Filmové laboratoře Barrandov, vyráběly se v závodě v tehdejším Gottwaldově. Ve srovnání s dovozovými, především japonskými značkami však mezi milovníky nahrávané hudby neměly nejlepší renomé.

Prázdné audiokazety se dají v tuzemsku pořídit i nyní. Například Planeo elektro nabízí na svém webu balení pěti kazet značky Maxell za 299 korun, na Alze se dá pořídit balení pěti kazet společnosti Soundmaster za 290 korun.

Autoři: ,
Témata: hudba, Dolar, Philips
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Pandemie přiškrtila kongresovou turistiku, je slabší než než před deseti lety

17. června 2024

Plavky a nafukovací lehátko je stále mnohem častější obsah zavazadel než kravata a náhradní sako....

Z Helsinek až k polárnímu kruhu. Finnair posiluje lety za půlnočním sluncem

16. června 2024

Letecká společnost Finnair i v letošní sezoně bude létat z Helsinek do města Bodø na severu...

Tchaj-wan trápí nízká porodnost. Školy a univerzity zavírají, chybějí žáci

16. června 2024

Tchajwanské úřady se pro další léta obávají obrovského propadu hospodářské výkonnosti, který by...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...