Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý může být hvězda. V Tokiu otevřeli první interaktivní zábavní park na světě

  12:00
V Japonsku otevřeli nový krytý zábavní park, který interaktivně propojuje šantán, divadlo, detektivku, horor šou, únikovou hru a stolování. Jeho podstatou je, že návštěvník se zde nenechává pouze bavit, ale stává se naopak aktivním účastníkem veškerého dění. Za konceptem stojí japonská společnosti Katana, která se netají plány na expanzi do zahraničí.

Sledovat dospělé muže a ženy, jak si na sebe dobrovolně oblékají opulentní kostýmy a na pódiu se před desítkami dalších účastní nejroztodivnějších aktivit, není zrovna pro Japonsko běžná představa zábavy. Pro zemi, kde se při cestě veřejnou dopravou mlčí a lidé jen málokdy navazují konverzaci s ostatními, jsou tyto formy spontánního veřejného vystupování netypické.

Přesto nebo právě proto se tyto kulturní normy snaží překonávat krytý zábavní park v Tokiu jménem Imersivní přístav Tokio. Jeho impresário Cujoši Morioka už do Japonska v minulosti v podobném duchu přivedl kouzelnický svět Harryho Pottera a slavil divácký úspěch. Mnohé si slibuje i od tohoto konceptu. Firma hodlá pobočky parku otevřít i za hranicemi. Informaci přinesla agentura Bloomberg.

Ven z ulit!

Imerse znamená ponoření, vnoření nebo pohroužení se. Přesně to se očekává od návštěvníka tokijské atrakce. Park sídlí v dvoupatrové budově na umělém ostrově Odaiba a na ploše o rozloze 30 000 metrů čtverečních mají návštěvníci možnost zažít dvanáct různých akcí. Každá z nich obsahuje vlastní interaktivní příběh. Ať už jde o cukrovinkami posetou chaloupku Jeníčka a Mařenky, interaktivní stolování v kabaretu anebo o záhadnou vraždu, kterou musí návštěvníci podobně jako v únikové hře rozlousknout na základě řešení hádanek.

„Když jsme poprvé otevřeli, lidé byli trochu váhavější, než jsme očekávali, pokud jde o odvahu udělat první krok,“ říká Koh Tamura ze společnosti Katana. Od otevření se však podle jeho slov tento problém sám vyřešil. Na konci každé atrakce nervozita návštěvníků ustupuje, a jak představení pokračuje, host nepozná hranici mezi realitou a fikcí. A právě to je účel této zábavy. „Lidé, kteří sem přijdou, musí vystupovali ze svých ulit, komunikovat s herci i ostatními hosty, a dokonce i zamířit na pódium, aby se sami předvedli,“ dodává Tamura.

OBRAZEM: Na nejoblíbenějším místě pro focení hory Fudži vyrostla zábrana

Herci mají během šou za úkol aktivně tlačit na hosty a pomáhat jim překonat trému tím, že je vedou k tomu udělat první krok. „Během zážitku se návštěvníci mohou octnout v parku kdekoli, protože dějová linie funguje v závislosti na tom, jak se jednotlivci a týmy pokaždé rozhodnou navigovat,“ vysvětluje Tamura.

Koncept imersivní zábavy má v Tokiu ohlas zejména u dvacátníků a třicátníků. Ti se v zábavním parku podle majitelů parku objevují v největším počtu. Cena vstupenky pro dospělého se pohybuje kolem 6 800 jenů (1 100 Kč), takže je srovnatelná s cenami v tokijském Disneylandu. Společnost navíc uvádí, že doufá, že brzy dosáhne podobného objemu prodeje jako ostatní japonské zábavní parky zvučných jmen.

Nový styl zábavy

Jakmile návštěvníci vstoupí do zábavního parku, okamžitě se přenesou do malého evropského městečka lemovaného budovami v románském stylu. Herečky v dlouhých šatech připomínajících služky je vítají pozdravem „Ciao!“ a snaží se hosty zapojit do konverzace. Dělí se s nimi například o drby jako se starými přáteli. Každá z následujících atrakcí pak vychází z této centrální návsi, na některé je třeba vystát frontu, abyste se dostali „do hry“.

V jedné z atrakcí se účastníci rozdělí do skupinek a zhruba po půl tuctu vejdou do bludiště. Jejich cílem je uniknout odtud dříve, než je uloví obří klauni. „Hledání bezpečných míst po cestě a skrývání se před nebezpečím je rychlý způsob, jak se sblížit s cizími lidmi,“ říká Tamura. Upozorňuje však, že tento zážitek nemusí být vhodný pro děti. „Několik nic netušících dětí vzdalo honičku s klaunem uplakaných a chytalo se rodičů,“ vzpomíná.

Jako nemluvňata. Japonci ve velkém podléhají investičním podvodům

V divadle pak návštěvníky čeká i rozřešení jednoho z případů Sherlocka Holmese, do něhož se musí sami aktivně ponořit. Představení rekonstruuje scény z Londýna 19. století a návštěvníci se mohou volně procházet po jevišti, takže mají pocit, že jsou skutečně součástí světa představení a sledují účinkující, kteří hrají v jejich blízkosti.

Další z atrakcí se jmenuje Špionská akce. Staví diváky/účastníky doprostřed situace, kdy se mafiáni a špioni utkají v přestřelce. Mafiáni míří na diváky „zbraněmi“ a nařizují některým návštěvníkům, aby se drželi zpátky, zatímco z jiných se stanou rukojmí.

Líbí se vám koncepce nového japonského zábavního parku Immersive Fort Tokyo?

celkem hlasů: 21
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 31. května 2024. Anketa je uzavřena.

Návštěvníky čeká i zážitek v restauraci, kde se mezi stoly hravě proplétají tanečnice oděné do peří. Performeři zde vyzývají hosty, aby se přidali k akci na pódiu.

„Lidé jsou obvykle tak vystresovaní z práce nebo ze školy, že ani nedokážou být sami sebou,“ říká Tamura. Park podle jeho slov mění nejen prostředí, ve kterém se lidé obvykle pohybují, ale také to, kým mohou být. „Stačí zde strávit jeden den, aby se lidé zbavili stresu a načerpali energii.“

Nic pro cizince. Zatím

Vypadá to, že koncept funguje a zábava lidi baví. Návštěvníci podle Tamury opouštějí každou z atrakcí parku se širokým úsměvem na obličeji. Pro cizince však zatím určena není. Vzhledem k důrazu na interakci mezi hostem a performerem probíhá zatím celá produkce v japonštině. „Překlady nám zatím chybějí, dokonce i nákup vstupenky online k nám může být pro člověka, který neovládá japonštinu, problematický,“ přiznává Tamura. Při naší návštěvě se lidé, kteří neovládají japonštinu, nechápavě dívali na obrázky a hledali vodítka k širšímu ději. V některých případech se snažili komunikovat se spoluhráči. Na odstranění jazykové bariéry však jeho společnost pracuje.

Ekonomika Japonska klesla víc, než se očekávalo. Spotřebu brzdí vysoké ceny

„Chceme dosáhnout toho, aby počet cizinců byl přibližně stejný nebo vyšší než v Universal Studios Japan,“ říká Tamura. Naznačuje, že chce zvýšit podíl zahraničních hostů z pěti procent na přibližně patnáct. V budoucnu chce firma tento nápad přenést do měst, která jsou vyhlášená svou zábavou, jako je New York, Londýn, Las Vegas nebo Paříž. Tamura totiž upozorňuje na velkou poptávku po japonských atrakcích v zahraničí. „Myslím, že se to lidem v zahraničí určitě bude líbit,“ uzavírá pro Bloomberg.

Autor:
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

„Ošklivá“ Barbie verze je hitem. Němci po výhře vykoupili repliky dresů

17. června 2024  11:54

Německo žije fotbalem a na byznysovém poli těží i z euforie po úvodní výhře pořadatelské země nad...

„Dutch roll“, další incident Boeingu 737 MAX. Prověřují se nebezpečné boční kmity

17. června 2024  11:50

Federální úřady ve Spojených státech vyšetřují další incident letadla Boeing 737 MAX. Stroj...

USA jsou v rozvoji vyspělé jaderné energetiky 15 let za Čínou, říká studie

17. června 2024  10:02

Spojené státy v oblasti špičkové jaderné energetiky zaostávají až patnáct let za Čínou. Peking má...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...