Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jako nemluvňata. Japonci ve velkém podléhají investičním podvodům

  20:00
Rostoucí japonská burza s sebou nese i odvrácenou stranu: investiční podvody. V posledním čtvrtletí země zaznamenala sedminásobný nárůst případů, kdy peníze investorů byly ukradeny právě tímto způsobem. Japonci se totiž snaží ochránit své úspory před inflací, která vystřídala léta trvající deflaci. Ti, kteří byli zvyklí hotovost hromadit, a ne investovat, tak představují pro podvodníky snadnou kořist.

Elektronická burzovní tabule zobrazující japonský index Nikkei 225 na burze cenných papírů v Tokiu. (17. května 2024) | foto: ČTK

Když si šedesátiletá Japonka Endó uvědomila, že její úspory nestačí na pohodlný důchod, začala hledat jiné způsoby, jak si zvýšit své úspory. Loni v létě ji na sociálních sítích zaujala reklama společnosti Meta Platforms na bezplatné investiční semináře, a tak na ni klikla. Poté jí přišla pozvánka do facebookové skupiny. Endó po kouscích začala investovat do aplikace, kterou jí skupina poslala.

Postupně se tlak začal zvyšovat. Chtěli po ní, aby investovala stále více. Slibovali jí, že vyšší investice přinese vyšší výnos. Nakonec si Endó peníze dokonce půjčila. Celkem takto investovala 20 milionů jenů (téměř tři miliony korun). Investovat přestala, když jí aplikace ukázala zůstatek ve výši 100 milionů jenů.

Státní úřednice nejprve mohla ze svého obchodního účtu na zmíněné aplikaci vybírat malé částky. Když se ale v prosinci pokusila vybrat celý zůstatek svého účtu, zjistila, že to nejde. Ukázalo se, že aplikace byla falešná a její peníze skončily v něčí kapse, nikoli na akciových trzích.

Pracovat a šetřit

Podle nejnovějších statistik japonské národní policejní agentury bylo v prvních třech měsících letošního roku nahlášeno 1 700 podvodů, přičemž v každém z nich průměrně zmizelo 13 milionů jenů. V přepočtu zhruba 1,9 milionu korun.

Japonci se snaží svou nahromaděnou hotovost z uplynulých let ochránit před inflací, která jim z úspor nemilosrdně ukusuje. Zatímco investiční podvody se v posledních letech rozšířily po celém světě, Japonsko zůstalo relativně bez úhony. S ohledem na deflaci totiž neměl nikdo moc důvod se o investice zajímat.

Ekonomika Japonska klesla víc, než se očekávalo. Spotřebu brzdí vysoké ceny

To se ale mění. Návrat inflace, která v loňském roce dosáhla čtyřicetiletého maxima, spolu s vládními opatřeními, která mají přimět lidi k investicím do japonských akcií, budí u Japonců zájem o investice a vytváří živnou půdu pro podvodníky, píše agentura Bloomberg.

Japonci totiž o investicích nic moc neví. „Japonsko naučilo lidi pouze tvrdě pracovat a šetřit peníze. Pokud jde o investice, lidé jsou jako nemluvňata,“ řekl Kazuhide Saidžó, prezident organizace obětí investičních podvodů.

Endó není zdaleka jediná, kdo má náhlý zájem o investování. Podle průzkumu Bank of Japan zveřejněného v březnu japonské domácnosti rychle zvýšily své investice do akcií. V prosinci 2023 meziročně vzrostly o 29,2 procenta ve srovnání s jednoprocentním nárůstem úspor v hotovosti.

Přesto hotovostní úspory tvoří v Japonsku více než polovinu aktiv domácností. To je výrazně více než 12,6 procenta ve Spojených státech a 35,5 procenta v eurozóně, jak vyplývá z jiného průzkumu Bank of Japan zveřejněného loni v srpnu. Japonská vláda se snaží využít tuto zásobu likvidity a podporuje přechod od spoření k investicím rozšířením od daně osvobozených penzijních spořicích účtů známých jako NISA.

Akcie nezaručuje výnos

Japonci mají nízkou finanční gramotnost, proto tak snadno na podvody naletí. Profesorka spotřebitelského vzdělávání na univerzitě v Ósace Madžuko Suzukiová říká, že japonské školy tradičně o budování bohatství nebo investování vyučují jen málo. Místo toho se zaměřují na spoření a utrácení. „Kdyby lidé pochopili zásadu, že žádná akcie vám nezaručuje stálý výnos, možná by se nenechali tolik podvádět,“ řekla pro agenturu Bloomberg.

V roce 2022 země zavedla do svých učebních osnov pro střední školy rozšířené finanční vzdělávání. Jeho cílem je naučit lidi, jaká jsou rizika a výnosy investic a pomoci jim tak plánovat jejich finanční budoucnost.

Přestože počet investičních podvodů v Japonsku je stále jen zlomkem toho, co se děje v jiných zemích, jejich náhlý výskyt přiměl nejvyšší vládní představitele k pozornosti. Premiér Fumio Kišida minulý měsíc prohlásil, že v červnu oznámí opatření proti nárůstu podvodů s důrazem na zatýkání zločinců.

Neštěstí přineslo požehnání! Konečně máme inflaci, jásá Japonsko. Jako jediné

Zákonodárci v zemi požadují rychlejší reakci místní pobočky společnosti Meta, pod níž spadá mimo jiné i Facebook. Důvodem je rostoucí počet internetových reklam s podobiznami celebrit, které se snaží vylákat z lidí peníze, uvedl minulý měsíc v rozhovoru bývalý ministr pro digitální transformaci Takudža Hiraj.

Kritizoval společnost Meta za to, že je nejneschopnějším vlastníkem platformy, a uvedl, že by společnost měla pozastavit všechny reklamy na Facebooku v Japonsku, dokud nenajde lepší způsob boje proti podvodům.

„Facebook v Japonsku vydělává na reklamě pro podvodníky,“ řekl Kokufu Taidó, právník zastupující skupinu obětí investičních podvodů, která žaluje společnost Meta o náhradu škody v celkové výši 23 milionů jenů. Také poukázal na anonymitu některých aplikací pro zasílání zpráv, která vyšetřovatelům ztěžuje nalezení zločineckých skupin, a omezená mezinárodní spolupráce rovněž brání vymáhání náhrady škody.

„Mezi lidmi v Japonsku panují nyní obavy. Meta od roku 2016 investovala více než 20 miliard dolarů do týmů a technologií na zabezpečení naší platformy a budeme se i nadále soustředit na boj proti podvodné reklamě,“ uvedl zástupce společnosti a odmítl komentovat probíhající případy proti společnosti v Japonsku.

Autor:
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Zájem o penzijní DIP je menší, než se čekalo. Mají jej jen desítky tisíc lidí

29. května 2024

O zajištění na důchod prostřednictvím investic se státní podporou Češi zatím velký zájem...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Vinice na prodej. Moravští výrobci řeší existenční problémy, víno se pije méně

3. června 2024

Premium Vinařství na Moravě ubývá. Některá končí úplně, jiná jsou na prodej z ekonomických či rodinných...

Kino a popcorn jsou nerozlučná dvojka. Nebylo to tak vždy, ukazuje historie

3. června 2024

Jen těžko existuje v dnešní době více ikonické spojení, než je kino a popcorn. Řada milovníků filmů...

Rakouská pošta přišla s novinkou. Balíky bude doručovat až do zamčeného bytu

2. června 2024

Pošťáci v Rakousku už brzy budou mít možnost doručovat dopisy či balíčky přímo do domácností....

V New Yorku rekordně zdražily hotely. Z každého pátého je útulek pro migranty

2. června 2024

Ubytování pro migranty, inflace, útlum krátkodobých pronájmů typu Airbnb, ale také pokles výstavby...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...