Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První výsledky plýtvání ve fastfoodech: každý vyhodí až 25 kilo jídla denně

  1:00
Potravinami neplýtvají jen obchodní řetězce, které loni přitlačila ke zdi nová povinnost darovat jídlo potřebným. Výzkum ukazuje, že výrazně mrhají jídlem i provozy veřejného stravování a fastfoody. Z každého kilogramu vyhodí 111 gramů.
Na talíři v jídelnách zůstane 30 procent z potravinového odpadu. Většina přijde na zmar v kuchyni. Ilustrační snímek.

Na talíři v jídelnách zůstane 30 procent z potravinového odpadu. Většina přijde na zmar v kuchyni. Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Až 27 tisíc tun odpadu z potravin a hotových pokrmů vyhodí ročně české jídelny a provozovny rychlého občerstvení. K číslu dospěl vůbec první výzkum o plýtvání potravinami v tomto segmentu. Zapojilo se do něj 12 zařízení, které během dvou měsíců vyprodukovala téměř tři tuny potravinových ztrát a odpadu.

Z výzkumu vyplývá, že z každého kilogramu se 111 gramů, tedy 11 procent vyhodí, ať už v podobě hotových jídel, nepoužitých potravin z kuchyně nebo odpad, který vzniká při jejich zpracování, jako jsou slupky. 

Do projektu se zapojila zařízení Bageterie Boulevard, Compass Group (dříve Eurest) a jeden fastfood. Denně tato zařízení vyřadila 1,8 až 24,9 kilogramů potravin, které by se ještě daly sníst.

Největší ztráty (na rozdíl od odpadu se dají zkonzumovat člověkem) a odpad vznikají v kuchyni. Takto přijde nazmar 56 procent z vyhozeného jídla, zbytků či surovin. Dalších třicet procent zůstane na talíři návštěvníkům. Zbylých 14 procent je ve formě nespotřebovaných hotových jídel.

Právě poslední část, tedy hotové nezkonzumované jídlo, je podle iniciativy Zachraň jídlo nejhodnotnější, pokud jde o možnou spotřebu člověkem. „Hotovky“ jsou pro potřebné lidi podle mluvčí Anny Strejcové často prospěšnější než suroviny, které už od loňského ledna darují povinně potravinovým bankám obchodní řetězce.

Nicméně jejich další využití má legislativní háček. „Darovat hotové jídlo je možné, ale zároveň náročné. Musíte ho převážet při teplotě nad 60 stupňů Celsia, aby jídlo bylo bezpečné, a to je těžko realizovatelné,“ říká Strejcová.

Podle ní se třeba v Maďarsku mohou darovat hotová jídla, která se šokově zmrazí a následně si je převezme potravinová banka. „V Česku není takový postup možný. Jídlo by se muselo zmrazit ihned po uvaření, jenomže v tu chvíli provozovatel neví, že jídlo nevydá, a nemá proto důvod ho zmrazit,“ dodala. 

Proto velmi málo jídelen a fastfoodů spolupracuje s potravinovými bankami. „Příprava hotových jídel pro transport a distribuci je natolik nákladná, že jen málo provozů na tuto variantu přistoupí. Navíc je také standardem ČR prodávat jídlo a potraviny až do poslední chvíle, tudíž už pak ‚nezbývá‘ čas na jejich bezpečnou distribuci,“ uvedla ředitelka České federace potravinových bank (ČFPB) Veronika Láchová.

Dál by se daly využít i slupky a jiné zbytky, například k výkrmu hospodářských zvířat.

O těchto možnostech autoři projektu budou diskutovat u kulatých stolů s přizvanými zástupci ministerstva zemědělství, ministerstva životní prostředí a také ministerstva zdravotnictví. Poslední zmíněný resort, který má pod sebou hygienické stanice, má rozhodující vliv na to, jakým způsobem se nakládá s hotovými pokrmy.

Ministerstvo zemědělství současnou legislativu považuje za dostatečnou. „Nejvíce potravin, až 65 procent vyhozeného objemu, vyplýtvají koneční spotřebitelé. Právě na ně by se proto měla do budoucna zaměřit pozornost. K zásadnímu snížení může přispět každý tím, že bude nakupovat pouze takové množství potravin, které je schopen zkonzumovat,“ reagoval mluvčí Vojtěch Bílý.  

Podle ředitelky ČFPB namísto změny legislativy má smysl spíše testovat řešení, která by umožňovala bezpečnou distribuci a transport hotových jídel. V zahraničí je to podle ní běžné.

Nazmar přijde až třetina jídla

Povinnost bezplatně darovat neprodejné, avšak bezpečné jídlo, které by jinak skončilo v odpadu, už platí od roku 2018 pro všechny obchodní řetězce s plochou nad 400 metrů čtverečních. 

Zákon přesně určuje, kterým neziskovým organizacím potraviny mohou darovat. Potřebným je ve finále rozdělují charity. Často jde o neprodané pečivo, nápoje, sladkosti, zeleninu a ovoce, ale i další potraviny, které jsou například špatně nebo klamavě označené, mají porušený obal, popř. jsou neznámého původu.

Za neplnění povinností hrozí řetězcům pokuta až 10 milionů korun. U Ústavního soudu opatření napadla skupina senátorů, ten však zákon podržel.

Tržní cena potravin, které se ročně vyhodí, odpovídá podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) při OSN velikosti hrubého domácího produktu Švýcarska. Tvrdí, že až třetina veškerého jídla se vyhodí nebo znehodnotí. Toto množství by sloužilo k nasycení odhadem tří miliard lidí. V Evropě vyhodí v průměru každý okolo sto kilogramů potravin ročně. Až o polovinu více jídla vyhazují takzvaní „singles“, neboli ti, kdo žijí sami.

Na projektu spolupracovalo Technologické centrum Akademie věd, společnost Median, iniciative Zachraň jídlo a Ústav zemědělské ekonomiky a informací.

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Nespadnout do chudoby. Hledá se plán, jak zmírnit dopad emisních povolenek

17. května 2024

Od roku 2027 mají začít tlačit obyvatele členských států EU do emisně šetrnější dopravy mimo jiných...

Test bonbonů s kanabinoidy: I zdánlivě bezpečné želé je plné omamných látek

17. května 2024

Premium Prý pomáhají s bolestmi, úzkostmi a problémy se spánkem, navozují klid a příjemnou náladu. Jenže ve...

Ikonické casino Mirage a jeho sopka končí, bude z něj hotel ve tvaru kytary

16. května 2024

Legendární hotel Mirage v Las Vegas se snad ještě legendárnější sopkou hlásí po 34 letech konec....

Benátky nejsou jediné. Turistické poplatky si účtují desítky dalších měst

16. května 2024

Italské Benátky před pár týdny přišly s poměrně neobvyklým experimentem, který se týká vybírání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...