Kdo dřív přijde, ten pracuje. Sdílené kanceláře budoucnosti patří všem

  7:00
Sdílené kanceláře táhnou. Do půl roku se rozrostou o čtvrtinu, a to nejen v Praze. Zájem o pracovní místa v coworkingových centrech mají i mezinárodní korporace, které mezi profesionály na volné noze hledají talenty.
Coworkingové centrum Paralelní Polis v Praze

Coworkingové centrum Paralelní Polis v Praze | foto: Paralelni Polis

Martina Galandová si již déle než rok platí místo v jednom z pražských center, která nabízejí sdílené kanceláře. Kromě pracovního stolu s elektřinou a internetem má k dispozici prostor pro schůzky s klienty, kuchyňku s dostatkem kávy, tiskárnu nebo vstup na různé semináře, které centrum pořádá. Majitelka agentury Překlady Majitelka agentury Překlady Martina řídí firmu sama, takže jí připadá zbytečné platit za kancelář. A doma se jí pracovat nechce.

„Coworking mi poskytuje k práci vše, co potřebuji. Na jedné straně klidovou zónu v době, kdy se potřebuji plně soustředit na práci, a na druhé straně množství kontaktů, které mohu jako potenciální dodavatel oslovit,“ vysvětluje podnikatelka. 

Podobně jsou na tom tisíce dalších lidí na volné noze. I proto se v Česku aktuálně uživí přes sedm desítek coworkingových center a další přibývají. Firmy nabízející sdílené kanceláře fungují po celé republice, často i v malých okresních městech.

Jenom v hlavním městě už je 26 tisíc metrů čtverečních coworkingových center. „V Praze momentálně operuje více než 20 poskytovatelů služeb sdílených kanceláří, kteří provozují přes 35 center,“ sdělil MF DNES Radek Procházka, řídící partner poradenské společnosti Prochazka & Partners. Do půl roku se pak mají otevřít nové prostory o celkové velikosti asi šest tisíc metrů čtverečních.

Mezi největší poskytovatele těchto kancelářských prostor v Praze patří nadnárodní korporace Regus, Scott & Weber, WorkLounge nebo Impact Hub. Podle vedoucí výzkumu a poradenství v pražské kanceláři BNP Paribas Real Estate Lenky Šindelářové však většinu coworkingových center zřizují menší lokální firmy.

Sdílené kanceláře v Česku

V Brně eviduje Prochazka & Partners deset center sdílených kanceláří. Nejvýznamnější pozici zaujímá Impact Hub, který nedávno zvětšil plochu na 3 500 metrů čtverečních (na snímku v grafice). Podle Procházky to patrně přibrzdí rozvoj menších konkurenčních projektů.

Coworking v Ostravě neměl podle ředitele Impact Hub Ostrava Filipa Goszlera nikdy na růžích ustláno. „Své by o tom mohl vyprávět třeba ten první - VIVA. Coworking se snažili našemu městu ukázat ve chvíli, kdy nic podobného neexistovalo,“ sdělil Goszler s tím, že Impact Hub do stojatých vod inovativních pracovních prostředí pustil Impact Hub Ostrava v roce 2014 a to rovnou ve velkém stylu, s téměř 1500 m2 kanceláří, zasedacích a konferenčních místností, velkým open space a otevřeným barem. „Dnes máme v Ostravě přes 250 členů a vzrůstající počet akcí, který ukazuje, že i zde si lidé na coworking pomalu zvykají,“ sdělil ředitel Goszler.

Coworking však není jen záležitostí Prahy, Brna a Ostravy. „Má nepochybně potenciál i v menších městech, kde je vzhledem k malé velikosti cílové skupiny problematické najít udržitelný byznys model pro nezávislý subjekt,“ říká spoluzakladatel sítě Impact Hub ČR Petr Vítek a dodává, že právě z toho důvodu v zahraničí často funguje nějaká forma podpory od veřejného sektoru.

Sdílejí i nadnárodní firmy

Coworkingová centra jsou v Česku nyní i v Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Pardubicích, Ústí nad Labem, Jihlavě, Zlíně, Chomutově, Kladně, Kolíně, Novém Jičíně, Frýdku-Místku nebo Havlíčkově Brodě.

Nejčastěji je využívají různí kreativci na volné noze, jako jsou fotografové, grafici, novináři nebo IT specialisté. Z firem si nejvíce příznivců nacházejí mezi start-upy. Jejich lidé totiž chtějí pracovat v moderních prostorách a zatím se jim nevyplatí zařizovat si plnohodnotný pronájem kanceláří.

V Praze sdílené kanceláře využívají už i obří firmy. Například v kancelářích společnosti Regus tvoří globální společnosti asi 30 procent poptávky. Nezřídka si souběžně pronajímají prostory v několika centrech po celém světě. „Kupříkladu Amazon využívá flexibilní kanceláře Regus v 60 zemích světa. Důvody, proč coworkingové prostory Regus vyhledávají i velké společnosti jako Google, Accenture nebo HSBC Bank, jsou různé. Ale převládá tvůrčí prostředí a možnost networkingu s nezávislými freelancery nebo menšími kolektivy na úrovni start-upů, které mohou i velké korporaci přinést neotřelá řešení,“ vysvětlil country manager Regus Czech & Slovakia Karel Pelán.

Hlavní výhodou coworkingu je skutečnost, že klient platí pouze za čas, který opravdu využije. Může zaplatit za hodinu, den, měsíc nebo celý rok. Lze si zaplatit stálé místo, které bude patřit jenom vám nebo jen možnost vstupu do centra, kde se může usadit na vymezených místech u společných stolů, v kavárně nebo společenské místnosti a v klidu pracovat. Průměrná cena za pevné místo v Praze je pět tisíc korun měsíčně, některá centra však místo nabízejí i za poloviční cenu.

Za dva až tři tisíce korun se dá v průměru pronajmout sdílené místo na měsíc i v ostatních městech. Hodinová sazba se pohybuje v nižších desítkách, maximálně stovkách korun v závislosti na lokalitě.

Sdílené kanceláře přibývají rychlým tempem v Česku i na celém světě. Jen v roce 2017 se globální počet členů coworkingových center téměř zdvojnásobil na 1,7 milionu.

„Nemyslím si ale, že coworkingová centra během této generace nahradí kanceláře. Spíše tento trend povede k další redefinici toho, jaký má kancelář účel, jak vypadá a co vše obsahuje,“ uvádí Petr Vítek za Impact Hub ČR.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...