Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pivovar Heineken představuje nový koncept. V Česku otevře devět Bažantoven

  20:00
Pivovar Heineken letos otevírá vlastní restaurační koncept pivní značky Zlatý Bažant. První Bažantovna již vznikla na začátku ledna na pražském Chodově, další bude následovat v Brně, Chomutově a Jihlavě. Celkem se pivovar chystá otevřít v roce 2023 a 2024 devět podniků po celé České republice. S konceptem značkových hospod bodují i další pivovary.
Návrh Bažantovny vznikl pod rukama mladé designérky Romany Domanické, která...

Návrh Bažantovny vznikl pod rukama mladé designérky Romany Domanické, která interiér restaurace sladila do černých, zlatých a hnědých tónů. (31. ledna 2023) | foto: Heineken

Nový koncept vznikl čistě z invence společnosti a snaží se podpořit hlavně povědomí o značce Zlatý Bažant, která vznikla na Slovensku. I navzdory tomu, že nyní není příliš vhodná doba na extrémní investice, daný koncept je podle Pavla Slavíka z Heinekenu nejlepší variantou, jak podpořit gastrobyznys.

„Hospodští navíc nejsou připraveni na fancy koncept a mají připravenou jen určitou částku do vybudování konceptu, který musí být variabilní a musí to být smysluplná investice s rozumnou návratností. Proto jsme přišli s vlastním řešením,“ popisuje obchodní ředitel on-trade pivovaru.

Bažantovna na Chodově

Počáteční investici, hlavně tedy samotný design, si pivovar financoval, ovšem na provozu jednotlivých hospod se již podílí s konkrétními partnery, což jsou provozovatelé Bažantovny.

Partnery si Heineken většinou vybírá podle vlastních kritérií, zná jejich historii, má s nimi již obchodní zkušenost. Ovšem výjimka potvrzuje pravidlo. „V Jihlavě, kde se koncept také připravuje, nás oslovil provozovatel stávající hospody sám. Chce zkusit něco nového a nechce být již vázán podmínkami jiného pivovaru,“ popisuje obchodní ředitel on-trade společnosti Heineken Česká republika Pavel Slavík.

Česko země štamgastů. V provozu je přes 23 tisíc hospod a restaurací

Návrh Bažantoven vznikl pod rukama mladé designérky Romany Domanické, která interiér restaurace sladila do černých, zlatých a hnědých tónů. Podle majitelů první pražské provozovny jde o povedený restaurační koncept, v němž si najde každý to své. Dominantou a srdcem celého prostoru je honosný podsvícený bar kombinující barevné designové sklo spolu s nápaditými brandovými prvky. Ty v podobě zlatých bažantích stop vedou přes bar až na černé zdi napříč podnikem.

„Prostor je členěn tak, aby si tu své místo našel každý. Pro klidnější a pohodlnější posezení tu máme koženkové stylové sedačky, vyšší stolky jsou tu pro hosty, kteří se chtějí bavit, a oddělená klidnější část je vhodná i na schůzky. Stoly jsou navíc od sebe dostatečně daleko, hosté se tudíž nemusí překřikovat,“ dodávají Jaromír Císař a Tomáš Gibas, majitelé první Bažantovny.

V chodovské Bažantovně se čepuje tankový ležák Zlatý Bažant či třínáctistupňový polotmavý Beránek a podává se převážně rychlá kuchyně – nakládaný hermelín, utopenci, panini, ale také pizza. „Ovšem v létě plánujeme grilování s kuchařem na zahrádce, kterou máme v plánu postavit přímo na terase, nebo sushi víkend,“ prozrazuje letní plány jeden z majitelů.

Značkové hospody si drží standard

Plzeňský Prazdroj nevlastní ani neprovozuje žádnou restauraci ani hospodu (vyjma té v plzeňském pivovaru). Stejně tak neprovozuje ani nenabízí franšízy. S majiteli a provozovateli ale úzce spolupracuje, a to nejen tím, že jim dodává piva a nápoje, ale mají řadu programů na podporu hospod (školení personálu, konzultace v oblasti podoby interiéru a exteriéru či pomoc s výčepním zařízením a sanitací).

„Nevlastníme a neprovozujeme ani konceptové hospody, majitelům a provozovatelům restaurací ale nabízíme vizuální a technické řešení na míru pro jejich prostory, přičemž vždy zachováváme jednotný vzhled daného konceptu, který vychází z charakteristických prvků korespondujících se značkou piva,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Prazdroj chce pomoci hospodám s energiemi. Vyvíjí „chytrý“ výčep

Ani Pivovary Staropramen vlastní restaurace neprovozuje a značkové restaurace fungují na principu franšízy. Momentálně je to Potrefená husa, Naše hospoda a Ostravarna.

„Koncept Potrefená husa spadá do prémiového segmentu restaurací a dosud byl realizován především v krajských městech. Restaurace by měla být umístěna v prémiové lokaci, prostor by měl mít odpovídající velikost. Budoucí provozovatel musí mít dostatečnou podnikatelskou praxi, orientovat se na trhu gastronomie, finanční zajištění,“ doplňuje tisková mluvčí Denisa Mylbachrová.

Koncepty Naše hospoda a Ostravarna jsou vhodné zejména do měst nad třicet tisíc obyvatel. Umístěny by měly být na hlavní třídě, náměstí, frekventované ulici, apod. Tyto koncepty musejí nabízet tankové pivo. Součástí by měla být plnohodnotná kuchyně s orientací na českou gastronomii.

„I v tomto případě od budoucího provozovatele očekáváme praxi v oboru a solventnost. Mezi značkové restaurace počítáme i Fortel a Pardubický pub, které byly vytvořeny jako jedinečné pro daný prostor. Zmíněný Pardubický pub se nachází v areálu pivovaru a zatím zůstává v provozu,“ říká Mylbachrová.

Pivovary nenechají hospody padnout, sypou do nich miliony ročně

Rodinný pivovar Bernard vsadil na tzv. měkkou franšízu, která dává provozovatelům volnou ruku například v tvorbě menu, neurčuje ani dodavatele dalších nápojů nebo surovin do kuchyně.

„Je tak možné, že maso do kuchyně dodává osvědčený řezník z ulice. To by se u tzv. tvrdých franšíz stát nemohlo,“ říká obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Šípek a dodává že franšízové podniky Bernard spojuje značka piva, vzhled a kvalita sortimentu, ale dva stejné provozy nenajdete. Je to model, který přináší originalitu.“

Budějovický Budvar kromě dvou podniků v Českých Budějovicích, které provozuje gastro divize pivovaru a Krumlovského mlýna, jsou ostatní restaurace plně v rukou svých vlastníků.

„O žádnou franšízu nejde, je to pouze designový koncept. Byznys těchto restaurací, strategie, provoz, náklady, efektivita atd., je tedy plně v kompetenci těchto nezávislých restauratérů,“ doplňuje Víta Pecka, národní manažer Budějovického Budvaru.

V Heineken Česká republika nepracují s konceptem franšíz ve formátu, kdy si provozovatelé restaurací kupují licence a podepisují smlouvy. „My pracujeme s designovými koncepty, které vždy odrážejí unikátnost našich značek a jsou jim šité na míru. Momentálně pracujeme s Šalandami pro značku Krušovice. Nově jsme letos představili koncept Bažantoven pro značku Zlatý Bažant,“ říká obchodní ředitel Pavel Slavík.

Značkové hospody pivovarů (počet provozoven)

  • Bernard (12)
  • Budějovický Budvar
    Budvarka (5)
    Masné krámy
    Klášterský mlýn
  • Heineken
    Krušovická Šalanda (11)
    Bažantovna do roku 2024 (8)
  • Plzeňský Prazdroj – přes 130 konceptových restaurací
    Pilsner Urquell Original Restaurant – Plzeňka
    Kozlovna
    Gambrinus Srdcovka
    Radegastovna
    Gambrinus ORIGINÁL 1869
  • Staropramen – 32 značkových restaurací
    Potrefená husa
    Naše hospoda
    Ostravarna
    Fortel
    Pardubický pub

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

Přepych na umělých ostrůvcích. V Dubaji ožívá projekt luxusních vil

5. května 2024

Uměle vybudované souostroví ve tvaru mapy světa se po léta považovalo za symbol excesů, které Dubaj...

Jak se peče uran. Reportáž z hlídané továrny, kde vzniká palivo do elektráren

5. května 2024

Korejská republika vyrobí téměř třicet procent elektrické energie prostřednictvím domácích...

Pár kilometrů, poloviční ceny. Byty na severu Čech jsou dražší než v Německu

5. května 2024

Premium Navzdory zpomalení ekonomiky a vysokým úrokovým sazbám cena nemovitostí na českém trhu za poslední...

Jak uspořit a zabránit impulzivnímu nákupu? Číňanky hledají rady na sítích

4. května 2024

Čínské ženy na sociálních sítích hledají návody na to, jak ušetřit finance. Podporují se také v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....