Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český stát získá elektrárnu za dvanáct miliard korun. V Turecku

  9:35
Po papírně ve Slovinsku, nechtěném dědictví Konsolidační banky, by mohla českému státu spadnout do klína také elektrárna v Turecku. Alespoň to tak vypadá z dosavadního vývoje kolem projektu Adularya. Na stavbu uhelné elektrárny tam půjčila státní exportní banka 11,7 miliardy korun a zatím z úvěru neviděla zpátky ani korunu.
Uhelnou elektrárnu Yunus Emre pro tureckou společnost Adularya postavila česká...

Uhelnou elektrárnu Yunus Emre pro tureckou společnost Adularya postavila česká firma Vítkovice Machinery Group, 11 miliard na ni půjčila Česká exportní banka. Spuštění elektrárny mělo více než rok zpoždění. | foto: Česká exportní banka

Na přelomu prosince a listopadu poslal Andrej Babiš, šéf největšího akcionářského ministerstva České exportní banky (ČEB), do Turecka vlastní delegaci a předjednal s tamními politiky možné převzetí elektrárny českou stranou. Jeho partyzánská akce namíchla ostatní ministry i šéfy ČEB a pojišťovny EGAP.

Ministři v dopisech, které má MF DNES k dispozici, Babiše vyplísnili za to, že jednal na vlastní pěst, ale ve finále ho vyzvali k předložení podrobného plánu. Chtějí přitom vidět i další varianty řešení a náklady na ně.

V pondělí kvůli projektu Adularya proběhlo jednání čtyř ministerstev, spoluvlastníků ČEB, které svolal premiér. „Z diskuse vyplynulo, že Vámi navržené řešení má obecnou podporu i ostatních akcionářských ministerstev,“ napsal po schůzce premiér Bohuslav Sobotka Babišovi. Během příštích dní by se tak měl podrobný plán objevit na vládě.

Prodej elektřiny v Turecku

Babiš navrhuje, aby Česko prostřednictvím některého státního podniku (ČEB nic vlastnit nemůže, takže by to podle informací MF DNES mohly být například Prisko nebo IMOP) založí v Turecku dceřinou firmu. Ta dostane pohledávku ČEB za Adularyu ve výši 432 milionů eur. Následně turecká strana vypíše tendr na prodej rozestavěné elektrárny – bude chtít minimálně zmíněných 432 milionů eur.

Češi se přihlásí a pohledávku vymění za majetek v Turecku. Elektrárnu následně dostaví, spustí a budou ji provozovat a vydělávat na prodeji elektřiny – například prostřednictvím ČEZ nebo jiného provozovatele – alespoň tak dlouho, než se najde kupec. Turci se zaváží, že nebudou Čechům házet právní klacky pod nohy a nechají je i s jejich elektrárnou na pokoji.

Výměnou za to získají zdroj energie, který v dané oblasti potřebují a také udrží nejméně tisícovku pracovních míst, jak v dole, kde se uhlí pro elektrárnu těží, tak v samotném provozu.

Kritikům tohoto řešení se nelíbí, že Babišův návrh Turky zbavuje odpovědnosti za rozestavěnou elektrárnu. Jenže příběh kolem Adularye je už tak dost komplikovaný. Po loňském červencovém puči byla elektrárna zabavena původním soukromým vlastníkům a v současnosti ji spravuje turecký státní fond a řídí dosazený management. Jeho byznysová motivace, dotáhnout projekt znárodněné elektrárny do konce a začít úvěr splácet, je prakticky nulová. Turci teď čekají, jak se k věci postaví Češi a co nabídnou.

Aktuálně Česká exportní banka vede téměř dvanáctimiliardovou pohledávku za tureckou firmou Adularya jako pochybnou, což je jen jeden krok od ztrátových. Podle dobře informovaného zdroje už nicméně plní všechny podmínky, aby banka mohla nahlásit státní pojišťovně EGAP hrozbu pojistné události a pohledávku začít odepisovat. Pojišťovna by tak musela požádat o posílení svých pojistných fondů ve výši až desíti miliard ze státního rozpočtu. Takový průšvih si nikdo nechce vzít na triko, a tak banka vyčkává, jak se dohodnou politici.

Komplikace, komplikace, komplikace

Loni na podzim předložilo ministerstvo průmyslu ve spolupráci s ČEB varianty české vládě, jak s projektem Adularya postupovat. Žádné řešení však vláda nevybrala. Následovala cesta ministra zahraničí do Turecka, kde diplomaticky připravoval půdu pro další jednání. Následovat měla cesta ministra průmyslu, toho však mezitím předběhl Babiš. Turci nyní čekají, zda jím předjednané řešení podpoří i česká vláda.

Elektrárna Yunus Emre (na severozápadě Anatólie) je od začátku problematický projekt – výstavba začala v roce 2010 a postupně nabrala skoro rok a půl zpoždění. Teprve loni došlo k jejímu pilotnímu zapojení do provozu. Při něm se objevily technické potíže, hnědé uhlí těžené v dole elektrárny a její kotel nejsou kompatibilní.

Podívejte se elektrárnu Yunus Emre:

19. listopadu 2016

Věc se dál komplikuje právně i na české straně, hlavní dodavatel elektrárny, Vítkovice Power Engineering ostravského podnikatele Jana Světlíka, je v insolvenci a prochází reorganizací. Není tak jisté, kdo elektrárnu dokončí – může to být nově založená dceřiná firma z Vítkovického koncernu nebo některý z jejích českých subdodavatelů. Momentálně dodavatel pracuje na zazimování elektrárny.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...