Sýry mají v Řecku dlouhou historii, která začíná již dávno před Homérem - jak ostatně dokládá zmínka v Homérově Odyssei o tom, že sýry se vyráběly od dávných dob.
Řecký trh je doslova zaplaven nejen množstvím nejrůznějších druhů místních sýrů,
ale i různými variantami sýrů zahraničních. Řekové totiž spotřebují obrovské množství sýrů.
Hlavní druhy řeckých sýrů
Feta: Feta je pravděpodobně nejznámějším a také historicky nejstarším řeckým sýrem. Jedná se o měkký bílý sýr, který se připravuje z ovčího mléka. Tento sýr se uchovává v kulatých bochnících, které se dávají do dřevěných sudů se syrovátkou. Někdy je feta tužší a může mít také pikantní chuť.
Telemes: Jedná se o druh sýra feta. Je velmi chutný a stejně jako feta i výživný.
Manuri: Měkký sýr z neodstředěného ovčího mléka, který má vysoký obsah tuku. Výrobci sýrů tento druh označují za vysoce kvalitní. Při koupi by měl být bílý a jemný. Tento sýr nelze dlouho uchovávat.
Mezithra: Druh sýra manuri. Vyrábí se ze směsi různých druhů mléka, syrovátky a másla.
Anthotiro: Je druhem jemného sýra mezithra. Vyrábí se z vysoce tučného mléka
Kopanisti: Jemný pepřený sýr, který je díky své pikantní chuti vhodným doplňkem k uzu nebo suchému bílému vínu. Vyrábí se z ovčího mléka, solí se a koření čerstvě drceným pepřem.
Kasseri: Vyrábí se hlavně z ovčího mléka a je typický svou žlutou barvou a pikantní chutí. Je polotvrdý a uchovává se v bochnících vážících asi 7kg.
Kefalotiri: Jedná se o typický tvrdý sýr, který se vyrábí ze směsi ovčího a kozího mléka. Má světle žlutou barvu a malé nepravidelné dirky. Je dost slaný s pikantní příchutí. Na některých řeckých ostrovech se stejným způsobem připravoval tento sýr již v dobách byzance.
Kefalograviera: Tvrdý sýr vyráběný z kravského mléka nebo ze směsi kravského a ovčího mléka. Má světle žlutou barvu, pikantní chuť a množství malinkých direk.
Graviera: Tvrdý sýr podobný sýru kefalograviera. Vyrábí se z kravského mléka nebo z kravského mléka s malou příměsí mléka ovčího. Má sladkou chuť, jemné aroma a je považován za nejkvalitnější sýr. Má dirky velikosti hrášku.
Tulumotiri: Měkký sýr vyráběný z kozího nebo ovčího mléka, nebo ze směsi obou. Vzhledově připomíná fetu a uchovává se ve vacích z ovčí nebo kozí kůže. Je velmi výživný, jeho produkce je ale omezená. Tento sýr je v Řecku známý od dob antiky.
RECEPTY ŘECKÉ KUCHYNĚ NEJEN ZE SÝRŮ NAJDETE ZDE