Na čem si na dovolené v Řecku pochutnat

aktualizováno 
Řecká kuchyně je vyhlášená pro svou pestrost a přitom je jednoduchá a plná čerstvé zeleniny. K řeckému jídelníčku neodmyslitelně patří sýr feta, který Řekové přidávají téměř do všeho.

Plněná zelenina se sýrem feta | foto: MF DNES

Jogurt a feta

Pověstný hustý (vykapávaný) řecký jogurt se zrodil i z potřeby uchovat mléko, které se v horkém klimatu rychle kazí. Základní surovina pro výrobu tzatziků se vyrábí z kravského i ovčího mléka (sladší verze). Jogurt tvoří obvyklou řeckou snídani, s medem je oblíbeným dezertem. Pochutnat si na něm můžete v mléčných barech i v restauracích. Pravá řecká feta je z ovčího a/nebo kozího mléka. Nepřesolený tvarohový sýr zraje v nálevu ze syrovátky. Sušší produkt naznačuje převahu kozího mléka.

Olivový olej a olivy

Olivový olej patří k základům řecké kuchyně. Řekové sami prý o něm soudí, že prospívá trávení, a rozhodně jím nešetří – pokud s nimi tak docela nesouhlasíte, upozorněte obsluhu. Panenský olivový olej se tu vyrábí zásadně z oliv z místní produkce a můžete ho koupit i na trzích či u silnice – a vždycky bude dobrý. Pěstují se tu i speciální velkoplodé druhy oliv určené k jídlu (i ty se však musí nakládat). Vyhlášené jsou Kalamata a Ánfissa. Barva přitom neukazuje na druh, ale na zralost plodu v době sklizně.

Co se hodí vědět o řecké kuchyni

V některých tavernách nebo restauracích vás dodnes pozvou až do kuchyně, abyste si vybrali, na co máte chuť. Jinde vám přinesou velký tác s nabídkou chuťovek (mezédhes; například nakládané olivy, sýry – feta, uzené ryby nebo jikry apod.).

• Nenechte se zmýlit – bifteky jsou, stejně jako jejich menší příbuzní keftedes (= kofta, čufty) a na rozdíl od našich bifteků, vždy mleté. Často bývají také plněné sýrem.

• Zmrzlina se v Řecku vyrovná italské. Narazíte-li na tureckého zmrzlináře, pochutnáte si ještě víc; používají i exotické suroviny, jako třeba mastix – lentiškovou pryskyřici.

• Řecký salát (rajčata, papriky, okurky, feta, olivový olej s olivami či kapary) = choriatiko.

• Lahůdky z grilů a rožňů zahrnují vše možné včetně chobotnic, holubů či kozího masa.

• V podnicích pro turisty vám dnes bohužel k většině pokrmů přinesou hranolky.

• Z Kréty či jiných ostrovů si můžete přivézt jedinečný voňavý suvenýr – tymiánový med.

PODROBNOSTI O ŘECKÉ KUCHYNI A RECEPTY ZDE

Autor:
Témata: Řecko, Li Na, Řecko

Nejčtenější

KVÍZ: Lidé pro ně i umírají. Jak dobře znáte státní vlajky?

Víte, který stát má na své vlajce kalašnikov?

Jsou jedním z nejvýraznějších symbolů každého státu. Některé vlajky pozná na první pohled téměř každý, jiné se dají...

Slavný cestovatel Miroslav Zikmund slaví sto let, svůj věk bere jako dar

Miroslav Zikmund

Při dvou cestách projel Miroslav Zikmund Asii, Afriku i Ameriku. Je absolutní systematik, jeho život má pevně daný...

Místo prosecca si dám radši pivo, říká nejlepší someliér na světě

Nejlepší sommeliér světa za rok 2018 Eros Teboni miluje ryzlinky a jihotyrolská...

Víno má podle něj hlavně vzbuzovat silné emoce. A o vínu umí Ital Eros Teboni vyprávět tak, že odložíte skleničku a...

Lyže v Německu, postel v Česku. Zkusili jsme lyžování na Velkém Javoru

Lyžování na Grosser Arber stojí za to i v pozdějších odpoledních hodinách, kdy...

Moderní lanovky, sjezdovky všech obtížností, výborné sněhové podmínky obvykle až do dubna a perfektní zázemí. To jsou...

Je to drahé, ale luxusní. Výlet za tři stovky na Dlouhé stráně na běžkách

U horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně

Utrácet nehorázné sumy na sjezdovkách se stalo samozřejmostí, zatímco na běžkách je u nás zvykem jezdit zadarmo. Ne...

Další z rubriky

VIDEO: Přistání v Grónsku je jako přílet na jinou planetu

Přistání v Grónsku připomíná přílet na jinou planetu

Tady není prostor pro žádnou chybu ani zaváhání, letiště na ostrově Maniitsoq u západního pobřeží Grónska vyžaduje...

Prakticky jsem k ničemu, říká jeden z posledních ponocných v Evropě

Renato Häusler pracuje jako ponocný v Lausanne od roku 2002.

Už nevaruje před požáry, ale každou noc oznamuje hodiny z výše zvonice na katedrále v Lausanne. Ponocný v tomto...

OBRAZEM: Dvacet míst, kam se nikdy nepodíváte, i když stojí za to

Ostrov North Brother, USA: Méně než kilometr od manhatanského shonu leží tajmný...

Na světě jsou místa, kam chtějí skoro všichni. A pak jsou taková, která lákají jen hrstku turistů, protože jsou děsivá,...

Najdete na iDNES.cz