Afrodisiakum, které se kdysi rozbíjelo kladivem

Koho Bůh miluje, tomu daruje dům v Curychu. Alespoň to tvrdí staré švýcarské přísloví. Je tu totiž klid a rušno zároveň. A hlavně! Vyrábí se tu skvělá čokoláda! Za všechno ale může náhoda. Nebýt zapomnětlivosti jednoho jediného muže, na vašem vánočním stromku by se dnes nepohupovaly foukaní čokoládoví sněhuláci, šišky ani andělíčkové. Jak to? Dřív totiž čokoláda netekla.

I když ono je to složitější.

Historie sladkého zlata

Své hnědé zlato Švýcaři prostě milují. V centru Curychu to hlásá nespočet krámků s cukrovinkami, připomínající zvenku moderní perníkové chaloupky. Některé tu stojí už víc než sto let. Výlohy mívají i přes den zatažené nápadnou pruhovanou roletou, která vystavenou čokoládu ochraňuje před slunečním světlem.

Dovnitř do obchodu se můžete podívat jen malým okénkem. Pokud se ovšem rozhodnete vstoupit dovnitř, bude vám jedno, jaké se toho dne bude psát datum - vánoční pocit tu díky červenozlaté záři z obalů, obřím vánočkám a vůni lékořice zažijete celoročně.

Abyste ovšem vstoupili do pravého čokoládového království, musíte opustit curyšské centrum a vydat se do části města s názvem Kilchberg. Tam leží továrna, která Curych proslavuje po celém světě. Lindt a Sprüngli.

Už u vchodu vás udeří přes nos sladká vůně. Budova původní továrny tu stojí už od roku 1898, kdy firmu založil Rudolf Sprüngli-Ammann. Rozhodně však zvenku nepůsobí jako klasická továrna. A vlastně ani zevnitř, kde se vám sladkostí vzduchu lepí nosní dírky k sobě. Malé výrobní haly tu pořád vyvolávají pocit malého rodinného podniku, i když firma má dávno celosvětové jméno a nejvíc se místní čokoláda prodává do Ameriky. Na své tradici ovšem lpí, protože ji považuje za klíč k úspěchu.


Černá čokoláda je pochoutkou pro gurmány - má nižší energetickou hodnotu
než mléčná, je v ní méně cukru a více kakaa

Ale i čokoláda sama má svoji vlastní tradici. Už Aztékové začali z kakaových bobů vyrábět nápoj, ale ten měl s dnešní hnědou pochoutkou jen málo společného - až na název Xocolat. Později se dostal až do Španělska, ale pořád chutnal jinak, než si asi představujete. Bylo to ostré pití dochucované pepřem, ředěné vodou, mlékem, vínem, a někdy dokonce i pivem! Tahle čokoláda se v 17. století stala hitem mezi evropskou aristokracií, už o dvě století později ovšem ztrácela oblibu spolu se šlechtou.

Na řadu konečně přišla tvrdá verze čokolády, která se vyrábí smícháním tří substancí - kakaa, tuku a vody. Tu už si možná dovedete představit chuťově, ale určitě by vás překvapilo, jak vypadala. Nijak vábně. Tak trochu jako světlý asfalt. Až do roku 1879 se do forem musela téměř vtloukat kladivem, ven se dostávala ještě hůř.

Všechno změnil až převratný vynález curyšské továrny na čokoládu. Alespoň to tvrdí místní milovníci sladkostí. Obzvláště ti, pro které se výroba lahodné směsi stala životní a pracovní náplní.

O co tenkrát šlo? Rudolf Sprüngli, syn původního zakladatele, nebyl s kvalitou čokolády, kterou ve své továrně vyráběl, příliš spokojený. Sebral proto veškerou odvahu, kterou v sobě našel (a zjevně jí nebylo málo), a rozhodl se svůj majetek investovat. V roce 1899 koupil od místního úspěšnějšího konkurenta Rudolfa Lindta "tajemství" zcela převratné a nové výroby jemné čokolády. Ta v horkém stavu tekla a na jazyku se pak rozpouštěla sama.

Za recept zaplatil na tu dobu neuvěřitelných jeden a půl milionu zlatých franků. Dneska by to byly až dvě miliardy korun.

Nadmíru odvážný tah se vyplatil, i když se Rudolf Sprüngli mezitím ještě pořádně zapotil. Lindtův objev totiž udržel pod pokličkou pouhé dva roky. Poté vyšel recept na Lindtovu čokoládu v knize Výroba čokolády. Kde se tam vzal? O to se dodnes cukráři přou. A přestože byl převratný postup vyzrazen, čokoláda firmy Lindt a Sprüngli si svoji popularitu udržela. Za povšimnutí ovšem stojí také fakt, jak Rudolf Lindt na svůj převratný objev tekoucí čokolády přišel. Nejdřív vymyslel stroj na míchání tří základních látek - aby se lépe spojily. Už díky tomu měl nastartováno na úspěch. Jenže se stalo ještě něco.

"Pravděpodobně za to může Lindtova zapomnětlivost," vypráví mi do hučení strojů Sylvia Kalinová, mluvčí slavné curyšské čokoládovny. "Jednou večer totiž odešel z práce a svůj stroj zapomněl vypnout. Když se ráno do výrobny vrátil, směs byla dokonale spojená, tekutá a voněla na celou místnost. Teprve v tom momentě vlastně přišla na svět čokoláda tak, jak ji známe my," říká nadšeně.

I tak je to dodnes pořádná věda. Návštěvník továrny téměř nestačí sledovat, kudy všude musí směs projít, než z ní vzniknou slavné curyšské pralinky nebo tabulky všeho druhu. Všechno se postupně míchá, zahřívá, ochlazuje, znovu zahřívá a opět míchá. Konečná čokoládová hmota je hotová až po dlouhých hodinách. A putuje k výrobním linkám, kde už z ní vznikají jednotlivé výrobky.

S údivem si uvědomuji, že je mi z čokolády už poněkud špatně. Po stopadesáté ochutnávce mě z té koncentrace cukru ve vzduchu už skoro bolí hlava.

A tak se na závěr prohlídky ještě dozvídám, že nejvyšší energetickou hodnotu má bílá čokoláda, nejnižší černá. Černou současně milují největší čokoládoví gurmáni. V bílé je místo kakaa obsažené jen kakaové mléko, v černé je zase větší obsah kakaa a méně cukru. Ale obě obsahují vitaminy.

A firma Lindt & Sprüngli ještě přidává další důvody, proč je čokoláda zdravá: fenol zabraňuje srdeční mrtvici, serotonin zlepšuje náladu, a navíc prý čokoláda funguje jako afrodiziakum. Takže dobrou chuť!

 

Tajemství nové tekoucí čokolády koupil cukrář Rudolf Sprüngli už v roce 1899. Nebýt receptu používaného dnes po celém světě, foukané figurky by neexistovaly.

Černá čokoláda je pochoutkou pro gurmány - má nižší energetickou hodnotu než mléčná, je v ní méně cukru a více kakaa

Výroba čokoládových bonbonů je věda s letitou tradicí a vlastní historií. V cyryšské čokoládovně se stále dodržují staré postupy.

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Velká čínská zeď začíná dračí hlavou v moři. K vidění je v Laolongtou

22. dubna 2024

Žíznivý drak přistál na břehu moře, aby se napil vody. Křivky jeho nekonečného těla dál opisují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na co zírá mašinfíra: Parní babičkou z Vrchlabí s Krakonošem v zádech

21. dubna 2024

Dnešní Mašinfíra nás zavede na krátkou trať, která vede přímo do krkonošské metropole, do Vrchlabí....

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu

26. dubna 2024

Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...