Gurmánský festival na výstavišti nabízí krajtu, cvrčky i Pohlreichovu show

  15:53aktualizováno  15:53
Vybrané lahůdky z regionální i světové kuchyně, ale i krajtu, krokodýlí popcorn, bource morušového či růžového sklípkana nabídne druhý ročník gurmánského Beko Fresh festivalu, který se koná o víkendu na českobudějovickém výstavišti. V doprovodném programu uvidí návštěvníci na třech pódiích show známých kuchařů.

Zdeněk Pohlreich se vrací do Budějovic poněkolikáté. V roce 2014 vařil například na akci Gastrotour. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Představí se Zdeněk Pohlreich, Ivan Vodochodský, Petr Stupka i Radek David. Každé vystoupení bude doplněno sommeliérským doporučením nejlepšího vína.

„Doprovodným programem na třech pódiích je tento festival výjimečný. Největší zájem sklízejí známé osobnosti na hlavním pódiu, ale velmi oblíbená je i interaktivní stage, na níž se střídají vedle kuchařských hvězd vybraní návštěvníci, kteří se tu učí pod jejich vedením vařit,“ uvedl organizátor festivalu Petr Jirásek.

Dodal, že třetí pódium bude patřit milovníkům kávy. Lidé tam uvidí v režii italského kavárníka Roberta Trevisana vše od pražení kávy, přes latté art až po přednášky a workshopy.

Největší hvězda festivalu Zdeněk Pohlreich bude návštěvníky bavit v sobotu. Nic konkrétnějšího ke svému menu předem neprozrazuje, ale slíbil, že přihlédne do seznamu typických surovin a jídel, kterými jsou jižní Čechy proslulé.

„Hodně se mluví o regionálních surovinách. Myslím si, že je to dobrý začátek, čeká nás spousta času, než na tom budeme jako země, které jsou zemědělsky i gastronomicky vyspělé. Doufejme, že všichni přispějeme k tomu, že nebudeme muset za každou cenu nakupovat věci z druhého konce světa, abychom mohli dát dohromady svoje menu,“ podotkl známý český šéfkuchař.

Po celou dobu konání festivalu mohou návštěvníci degustovat menu sedmi vybraných jihočeských restaurací a v soutěži zvolit tu nejlepší z nich. O vítězi rozhodnou hlasy veřejnosti i odborné poroty.

Molekulární i extrémní catering

Chybět nebude ani zážitková gastronomie, jako například molekulární a extrémní catering nebo hmyz na talíři.

„Lidé tu mohou ochutnat medvědí boršč se zakysanou smetanou, buvolí burger se zauzenou lanýžovou majonézou, krajtu s thajským curry a kokosovým mlékem nebo krokodýlí popcorn s kukuřičnou chipotle salsou,“ popsal Jirásek.

V molekulární kuchyni bude přední český mixolog Tomáš Kubíček přeměňovat kapalné skupenství na pevné. Připraví třeba campari nudle s pomerančovým kaviárem, jahodové daiquiri ve rtěnce či mojito v explodující kouli s plovoucí mátou.

Nároční experimentátoři mohou vyzkoušet cvrčka na másle, bource morušového na curry omáčce či štíra a pavouka macerované v alkoholu, jež jsou specialitami šéfkuchaře Petra Ocknechta v restauraci Šach Mat. Objevovat tu můžete i různé světové kuchyně, například speciality ze Srí Lanky, Vietnamu, Ameriky nebo Francie.

Oceňovaný šéf restaurací La Veranda Radek David připraví speciální menu, které bude mapovat 100 let Československa. Show uvidí návštěvníci v neděli. Tématu se bude věnovat i jedna z nesoutěžních restaurací, v níž hosté ochutnají pokrmy z první republiky až po jídla současnosti. Kromě gastronomických pochoutek nabídne festival vína z deseti vinařství, hlavním pivovarem bude Pilsner Urquell a dorazí také pět minipivovarů.

Gurmánský festival bude na českobudějovickém výstavišti otevřený v sobotu od 10 do 20 hodin a v neděli od 10 do 17 hodin. Jednodenní vstupné stojí na místě 100 korun, v předprodeji získáte ke vstupence dárek v podobě školy čepování piva. Zdarma se na festival dostanou lidé s průkazkou ZTP a děti vysoké do 130 centimetrů.

  • Nejčtenější

V Česku napadl první letošní sníh, na silnicích hrozí námraza

V nejvýše položené obci v Česku na šumavské Kvildě se přes noc objevil první letošní sníh. Snímky zveřejnili tamní...

Premium

Bratři proti „dé tři“. Stát nabídl 20 milionů, teď žádá vyvlastnění

Stát chce po letech sporů vyvlastnit motocentrum u Tábora, kvůli kterému stojí dostavba D3. Deset let se bratři Petr a...

Premium

Masakr v Rudolfově změnil underground. Dostal se i do majora Zemana

Před 45 lety se v hospodě Na Americe u Českých Budějovic odehrál policejní zákrok, který do té doby neměl v...

OBRAZEM: Vltava teče pod Orlíkem v původním korytě, odkryla historii

Hladina vodní nádrže Orlík v posledních týdnech klesla o více než šest metrů. Voda se tak prakticky vrátila do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasič: Pořád se mi zdá o záchraně dívky na Černé věži, ve snu ji nechytím

Devětapadesátiletý hasič Miroslav Bureš převzal od českobudějovického primátora medaili Za zásluhy a zavzpomínal na...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky
Premium

Masakr v Rudolfově změnil underground. Dostal se i do majora Zemana

Před 45 lety se v hospodě Na Americe u Českých Budějovic odehrál policejní zákrok, který do té doby neměl v...

U centra Budějovic vyrostla divadelní Bouda, zazní v ní i opera Dalibor

Už půl století měla stát na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích nová budova divadla. Jenže se ji i kvůli...

Zvon svobody se jménem Václava Havla málem roztavili, teď zazní z Kleti

Turisty oblíbený vrchol Blanského lesa Kleť na Českokrumlovsku bude mít na kamenné rozhledně nové lákadlo a zajímavost....

Konec nebezpečných výprav, propady vedoucí do chodeb dolu zalili cementem

Pracovníci báňské záchranné služby zajišťují bývalý kaolinový důl Orty u Českých Budějovic. Zakrývají propady a příští...

TIP PRO MAMINKY: Jak si usnadnit cestování s miminkem
TIP PRO MAMINKY: Jak si usnadnit cestování s miminkem

Advent a Vánoce se kvapem blíží a vás možná letos čekají návštěvy rodiny s malým miminkem. Změna prostředí však může být pro malého človíčka náročná. Pojďte se podívat, jak mu ji usnadnit.

Najdete na iDNES.cz