Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Nesnažte se útočníka bez rozmyšlení přeprat, radil trenér ženám na kurzu

  10:22
Redaktorka MF DNES Marie Kučerová si v Táboře vyzkoušela kurz sebeobrany pro ženy. Základem je zachovat si klidnou hlavu, upozorňoval trenér. Instrukce vypadaly jednoduše, ale jen do doby, než vás někdo opravdu chytne zezadu pod krkem nebo povalí na zem a vy se nemůžete vysmeknout.

Je pár minut před jednou hodinou a před tělocvičnou táborského Gymnázia Pierra de Coubertina se začínají scházet ženy všech věkových kategorií se společným cílem. Přišly se zúčastnit kurzu ženské sebeobrany pod vedením zkušeného trenéra Michala Janouška, který se věnuje krav maze, což je boj zblízka, který vyvinuli v Izraeli pro tamní bezpečností složky.

Janouškovi pomáhali jeho kolegové ze skupiny Kapap Czech.
Někdo přišel ze zvědavosti, někdo kvůli obavám z případného okradení či znásilnění. Minimálně čtvrtina z těchto žen už se s napadením setkala a nedokázala si poradit.

„Krav magu nevnímejte jako sport. Nebudu hodnotit, jakou kdo má fyzičku. Je to příprava na reálný boj zblízka,“ vysvětluje v úvodu trenér, podle kterého je při napadení nejdůležitější správný první reflex.

Základem je zachovat si klidnou hlavu, nepanikařit a hlavně se nesnažit útočníka bez rozmyšlení přeprat. To je při váhovém a silovém nepoměru prakticky nereálné, jak jsem si i později sama vyzkoušela.

Instrukce vypadají jednoduše, ale jen do doby, než vás někdo opravdu chytne zezadu pod krkem nebo povalí na zem a vy se nemůžete vysmeknout. Ihned nastoupí pud sebezáchovy a začínám se s instruktorem přetahovat. Po chvíli zjišťuji, že je to opravdu k ničemu.

„Ano, všude se dočtete, že je nejlepší útočníka kopnout do rozkroku. Proto to má každá žena zafixované. Málokomu se to ale povede. Musíte být chytřejší a rychlejší než on,“ reaguje Janoušek.

V ten moment se mi honí hlavou, jak snadný cíl jsem. Začínám tedy brát výcvik opravdu vážně. Po zvládnutí základního postoje přichází na řadu první obranné chvaty.

Neublížila jsem ti, znělo tělocvičnou

V podání dvaceti žen, které mezi sebou zápasí, to všechno vypadá snadně. „Neublížila jsem ti? Nedržím tě moc velkou silou,“ zní ze všech stran tělocvičny.

„Velká chyba, kterou děláte, je, že se bojíte, abyste jedna druhé neublížila. Uvědomte si jedno. Pachateli jde jen o to, aby vás přemohl a znásilnil. Vy musíte udělat všechno pro to, aby se mu to nepovedlo,“ povzbuzuje ženy Janoušek.

Kromě pár modřin si odnáším z kurzu i silný zážitek. Za dvě hodiny se sice žádná z nás nestala expertkou na sebeobranu, ale jeho absolvování mi pomohlo si uvědomit vlastní zranitelnost. A to je důležitý první krok.

Příkladem by mohla být jedna z pomocných instruktorek kurzu Denisa Nováková. Sama začala cvičit poté, že byla napadena.

„Věřím, že už bych se dovedla ubránit. Prevence je důležitá proto, aby ženy věděly, co mají v krizové situaci dělat. Nejdůležitější je první reakce. Co udělat, když na ně někdo nějakým nečekaným způsobem sáhne,“ dává za příklad Nováková, která se obraně věnuje již tři roky.

„Na kurz mě přivedla zvědavost, ale mám i dvě špatné zkušenosti. Už mám děti, tak bych se chtěla dokázat ubránit,“ přiznává Pavla Zahrádková.

Podle reakcí však nebyla jedinou ženou v tělocvičně, která má s napadením zkušenost. „Většinou je to tak, že se v této oblasti snaží vzdělávat právě ženy, které se s útokem setkaly,“ potvrdil Janoušek.

Bojové sporty jsou oblíbené, ale zápasy hlídají rozhodčí. Málokdo dnes radí lidem, jak se mají zachovat v reálné situaci, kdy útočník žádná pravidla nedodržuje.

To si uvědomuje i Jana Jedličková, která vede kroužek karate. „Chtěla jsem vyzkoušet, jak to vypadá v jiných směrech. Je to trochu jiné a akčnější, než na co jsem zvyklá. Chlapská síla je něco jiného než trénování dětí, kterému se věnuji,“ zjistila Jedličková.

  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....