Moderní funkcionalistické vile dominuje schodiště, obrazy a bílá barva

  1:00aktualizováno  1:00
Pozemek na okraji chráněné krajinné oblasti se staletými stromy připravil ideální základnu ke zrodu rodinné vily ve funkcionalistickém duchu. K vytvoření stylového interiéru přizvala majitelka architekta Vladimíra Hippera. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k modernímu umění. Nelze přehlédnout značné množství uměleckých artefaktů, které už volila s jasnou vizí. Mnohé získala i s věnováním přímo od oblíbených autorů. | foto: Lukáš Hausenblas

Krásná příroda pro život i sportovní vyžití, z dosahu průmyslových aglomerací i mimo obec, to jsou charakteristické atributy prostředí, kde začala majitelka budovat svůj vysněný domov, funkcionalistickou vilu, o níž měla poměrně jasné představy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

S odstupem času však došlo k vytvoření nového interiéru. Původní nebyl dílem architekta Hippera. Tmavé podlahy, hodně šedé barvy a tmavé dřevo se omrzely a nepůsobily dobře. Majitelka na vlastní kůži pocítila dopad nedokonale zvládnutého interiéru.

Proč se tak vůbec stalo? V rozhodujících chvílích se totiž nemohla výstavbě po všech stránkách patřičně věnovat. K dotvoření funkcionalistické vily došlo až o několik let později pod vedením architekta Vladimíra Hippera ze společnosti artVilla, který interiér domu kompletně přetvořil.

Majitelka si postupně našla víc času věnovat se svému domu. O změnách asi dva roky přemýšlela, než začala úplně znovu a zcela od začátku.

Velkorysé otevření

Vilu utvářejí dva dominantní prostory. Přízemí s přijímací halou s krbem velkou asi 35 m2 a interiérovým bazénem 80 m2. Najdete zde také wellness prostor se saunou a příslušenstvím. Patro pak tvoří obytná hala o velikosti 150 m2 a další místnosti.

Fotogalerie

Oba celky působí velmi otevřeně a vzdušně. Ty nejnižší stropy v obytné zóně patra v části kuchyně jsou vysoké tři metry, v jídelně a v obývacím pokoji pak sahají dokonce až do výšky 3,6 m.

Hlavním motivem stavby byly otevřené prostory a velký volně propojený multifunkční prostor, stejně jako bezbariérové propojení exteriéru s interiérem v obou podlažích, kdy například travertin z terasy prostupuje částečně i do interiéru. A najdete ho také na vnějších i vnitřních parapetech domu.

Prosklená křídla dveří lze otevřít a v teplých dnech už tak dost velkoryse koncipovaný obytný prostor interiéru zvětšit ještě o velkou terasu. Stylovou čistotu podtrhují i vysoké dveře sahající od podlahy ke stropu. Hlavní důraz je v tomto domě kladen na nejoblíbenější materiál majitelky, travertin a místy zahlédnete i mramor. Nikde však nenajdete jedinou keramickou obkládačku.

Jídelnu částečně vymezuje velmi hustě tkaný perský vlněný koberec (vyrobený v...

Jídelnu částečně vymezuje perský vlněný koberec. Jídelní stůl (270×100 cm) na nerezových nohách, zhotovený z lakované MDF desky, obklopuje 6 židlí v ratanové verzi od architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

V obou křídlech vily nahradila plovoucí podlahu bílá a smetanově béžová polyuretanová stěrka, jejichž odstíny byly namíchány na přání majitelky až v Dánsku. Až na některé výjimky jsou podlahy v domě vyhřívané.

Většina vybavení je zhotovena danému prostoru na míru podle autorských návrhů architekta Vladimíra Hippera. Citlivé propojení a sladění celku je dobře patrné při pohledu na sestavu nábytku, která odděluje jídelnu od obývacího pokoje, a nábytkové řešení integrované kuchyně.

Vila má však dvě kuchyně. Jedna je součástí otevřeného celku, je obytná, a ta druhá, technická, se vlastně skrývá hned vedle za dveřmi. Jde o velmi praktické řešení „čisté“ a „špinavé“ zóny, kterou máte pěkně po ruce, ale i stranou, kde neruší lad otevřeného celku.

Součástí technické kuchyně jsou i další kuchyňské spotřebiče, také dvojitý dřez a samozřejmě i spíž pro potraviny. Místo tu našly také pračka se sušičkou.

Soukromá galerie

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k modernímu umění. Nelze přehlédnout značné množství uměleckých artefaktů, které už volila s jasnou vizí. Mnohé získala i s věnováním přímo od oblíbených autorů.

Pohodlné usednutí v obývacím pokoji nabízejí dvě pohovky, kožená (Classic...

Pohodlné usednutí v obývacím pokoji nabízejí dvě pohovky, kožená (Classic Leather) a textilní (Antonio Citterio) a dvě kožená ikonická křesla Barcelona. Skleněný stolek navrhl architekt, je postavený na koberci (Arne Jacobsen) zhotoveném z kožešin. Komoda v bílém rámu s černým opálovým sklem je inspirovaná stylem Ludwiga Miese van der Rohe.

Vyjma jednoho autora byla díla do této vily začleněna až po konzultaci přímo s nimi. Autor Jantarového listu své dílo ve vile sám umístil. Jantarový list je postaven tak, že při vybroušení čoček v něm zahradu vidíte čtyřikrát...

Majitelka si svoji vilu i dokonalou zahradu osázenou trvalkami, která je rovněž dílem architekta Hippera, maximálně užívá. Je nadšená, splnil se jí sen. Po návratu domů, zejména je-li několik dní mimo, blaženě podléhá klidu a zvlášť si uvědomuje zdejší krásu vnějšího i vnitřního prostředí a velkorysý vzdušný prostor. Architekt Vladimír Hipper nadmíru vystihl její záměr.

Autor

Ing. arch. Vladimír Hipper, studio artVilla

Studio čerpá inspiraci pro svoji práci především ve funkcionalismu. Ctí základní principy funkcionalistického designu, jednoduchý a čistý tvar, dokonalou funkci, kvalitní materiály a detaily dotažené k dokonalosti.

Charakteristickými znaky jejich domů, interiérů a nábytku jsou především funkčnost, jednoduchost, tvarová čistota, jasnost dispozičních řešení a použitých materiálů, dostatek úložných prostorů, kvalitní provedení, snadná údržba, nízké provozní náklady a samozřejmě i jistá jedinečnost. Jejich domy vyhovují nejvyšší energetické třídě A.

Klientům nabízejí komplexní řešení od poradenství v architektuře či výstavbě, přes analýzu investičního záměru, vypracování projektů všech stupňů včetně získání územních a stavebních rozhodnutí, autorský i technický dozor, výběr dodavatelů, vše od zadání až po kolaudaci. Věnují se také vlastním návrhům, výrobě i montáži nábytku a tvorbě zahrad včetně jejich realizací.

Vstupu do vily dominuje monolitické betonové schodiště (Břetislav Eichler) se...

Vstupu do vily dominuje monolitické betonové schodiště (Břetislav Eichler) se schodišťovými stupni obloženými travertinem a nerezovým zábradlím a hned za ním zimní zahrada s barmskými liánami.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Další z rubriky

Rodina koupila starý autobus. Za dva roky jej přestavěla na fajn bydlení

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní...

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní autobus na mobilní dům. V něm žijí spolu s...

Po 23 letech zrekonstruovali dům. Zvedli stropy a zbourali příčky

Nyní je kuchyň víc otevřená, přitom kompaktní a praktičtěji řešená s prostorným...

Před třiadvaceti lety zamířila Jitka s Pavlem z bytu v panelovém domě do vlastního. Koupili rozestavěný rodinný domek,...

Kateřina Winterová žije na Vinohradech. Je to perfektní místo, tvrdí

Bistro Javánka. „Z ulice působí jako malé sympatické bistro, ale zadní velkou...

Než zakotvila na Vinohradech, stěhovala se herečka Kateřina Winterová šestnáctkrát. Na čtvrti ji zaujala blízkost...

Najdete na iDNES.cz