Dům na vysokých sloupech drží na svahu ocelové kotvy. Má úžasný výhled

  1:00aktualizováno  1:00
Architektura unikátního domu, rozvinutého do výšky, vychází ze složitých terénních podmínek, snahy maximálně využít výhled, který se zde nabízí, a ctít funkcionalistickou tradici. Uvnitř je příjemný, přehledně uspořádaný prostor a praktické bydlení.

Zdánlivá lehkost spočívá na náročném statickém zabezpečení. | foto: archiv Artvilla

Poměrně velký dům díky svému členění působí odlehčeně a neruší okolí. Zatímco dvojgaráž a hlavní vstup do domu jsou v úrovni ulice, společná část rodinného života se odehrává ve výšce pěti metrů nad terénem. Okraj jižní terasy se vznáší celých devět metrů nad vstupem na pozemek.

Další zajímavé návštěvy v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy v časopise Můj dům

Co působí lehce, bývá obvykle to nejobtížnější. Zdánlivá lehkost spočívá na náročném statickém zabezpečení. Svah zajišťují shora a z boku osmimetrové železobetonové opěrné stěny a jádro domu je ukotveno až do skalního podloží devět metrů dlouhými šikmými ocelovými kotvami.

Přesahující hmoty dětských pokojů a obývací části spočívají na ocelových sloupech a železobetonových základových patkách, které jsou rovněž upoutány ocelovými kotvami do skály.

Unikátní místo, ale…

Parcela v okrajové čtvrti Brna nabízela jedinečné výhody: slunný jižní svah s odstupem od ruchu města, zato s nádherným výhledem na jeho členité panoráma, klidnou polohu mezi staršími rodinnými domky, zahradami a vinicemi.

Pozemek obklopují převážně domy s plochými střechami, pocházející ze...

Pozemek obklopují převážně domy s plochými střechami, pocházející ze sedmdesátých let minulého století. Dům sem proto skvěle zapadl.

Pomyslné „trny na růži“ představuje mimořádně obtížný terén. Strmý svah se sklonem 30 ° a vrstvou písčitojílovité zeminy na skalním podloží sliboval již od počátku velký souboj se statikou.

„Od začátku jsme věděli, že podobné místo těžko najdeme, jeho unikátní hodnoty, tedy slunce, klid a výhled, vyvažují veškeré potíže s výstavbou. Proto jsme se spolu s architektem Vladimírem Hipperem rozhodli do toho jít,“ říkají mladí manželé.

Fotogalerie

Pracují v reklamě, podrobnější znalosti o architektuře neměli, ale v orientaci jim pomohl jejich moderní vkus, vztah k prostředí a výběr projektanta.

„Přáli jsme si především pohodlný otevřený dům plný světla a pozitivní energie, a to všechno nám naše nové bydlení přináší,“ prohlašují.

Ve věži s nadhledem

Na pozemku byl ve spodní části domek se sklípkem a nad ním vinohrad, který se podařilo zčásti zachovat. Z původně plánované rekonstrukce a přístavby nakonec vzhledem ke špatnému technickému stavu domu sešlo, po jeho zbourání vyrostlo v původní stavební jámě jádro zcela nového domu.

Jeho základem je čtyřpodlažní „věž“ s výtahem, schodištěm a zázemím, která prochází všemi čtyřmi podlažími. Z ní vystupují do prostoru jižním a západním směrem jednotlivá podlaží s jasně definovaným obsahem: ve druhém podlaží dětské pokoje s příslušenstvím, třetí podlaží zaujímá společný obývací prostor s kuchyní, jídelnou a zimní zahradou.

Pohled na severní stranu domu. Z hlavní hmoty vystupuje prosklené schodišťové

Pohled na severní stranu domu. Z hlavní hmoty vystupuje prosklené schodišťové těleso, další okna sem nevedou. Obývací pokoj bude v budoucnu propojen se zahradou za domem venkovním schodištěm.

Na nejvyšší úrovni najdete ložnici rodičů s příslušenstvím. Dům je tak vertikálně přehledně rozdělen na funkční zóny, které zabezpečují soukromí, navzájem však snadno přístupné.

Může se hodit

Také si chcete splnit svůj sen o bydlení? Vyberte si dům, byt nebo pozemek kdekoliv v ČR na Reality.iDNES.cz.

Za domem budují majitelé chráněné sezení, zahrada ve svahu je ale vždy obtížně využitelná. Nedocenitelnou hodnotu proto pro ně mají střešní terasy vznášející se vysoko nad okolními domy. „Náš domov nám nabízí život s velkým nadhledem, nedíváme se do oken sousedům, ale až na obzor,“ říkají majitelé.

Navenek nese stavba typické znaky funkcionalistické vily, interiér je pojatý stejně střízlivě, s důrazem na funkčnost, dostatek denního světla a maximální kvalitu materiálů. Převažuje vestavěný nábytek vyrobený na míru, světlé barvy, hladké povrchy a čisté geometrické tvary.

Výhled na město z terasy u obývacího pokoje patří k momentům, které činí toto

Výhled na město z terasy u obývacího pokoje patří k momentům, které činí toto bydlení jedinečným a nedocenitelným.

Dynamiku sem přináší několik citlivě vybraných výrazných solitérů. Nadčasová křesla Arne Jacobsena a Miese van der Rohe patří k ikonám moderního designu a neztratí svou kvalitu ani za desítky let.

„Pozemek obklopují převážně domy s plochými střechami, pocházející ze sedmdesátých let minulého století, čtvrť však nemá jednotný ani nijak výrazný ráz. Vila Tugendhat i jiné stavby zapsaly Brno do učebnic světové architektury a jsem velmi rád, že charakter zástavby i regulační kritéria této lokality nám umožnily navázat na tradici brněnského funkcionalismu,“ říká autor stavby, architekt Vladimír Hipper.

Celý interiér domu je navržen ve světlých barvách, které doplňuje několik...

Celý interiér domu je navržen ve světlých barvách, které doplňuje několik barevných akcentů, například červené křeslo Arne Jacobsena. Podlahu pokrývá hladká anhydritová stěrka. Panoramatický výhled z jižního pásového okna pokračuje plně prosklenou západní stěnou obývacího pokoje.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 60 m2
Užitná plocha: 270 m2 + terasy 44 m2 a 72 m2
Konstrukce: železobetonová vana, piloty a opěrné stěny, železobetonové monolitické stropní desky a schodiště, obvodové zdivo horních podlaží z keramických tvárnic (Heluz) tl. 300 mm, vnější kontaktní zateplení EPS 140 mm, střechy izolovány spádovanou vrstvou polystyrenu (180–250 mm)
Výplně otvorů: okna a pevné prosklené plochy z izolačních dvojskel, výplň inertní plyn, hliníkové rámy, dveře dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní, vyrobené na míru
Vytápění
: podlahové, zdroj energie tepelné čerpadlo systém země/voda (2 zemní vrty o hloubce 90 m)

Ing. Vladimír Hipper

* 1955

Autorizovaný architekt, podnikatel, zakladatel architektonické kanceláře artVilla. Zaměřuje se na návrhy rodinných domů ve funkcionalistickém stylu od studie až po realizaci a autorský dozor, návrhy interiérů včetně dodání.

Plocha mezi sloupy pod společnou obývací částí domu je pojednána jako „valící

Plocha mezi sloupy pod společnou obývací částí domu je pojednána jako „valící se kameny“. Architekt tím naznačil sounáležitost stavby se strmým svahem na skále.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:

Nejčtenější

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Další z rubriky

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Dům na malém pozemku si majitelé sami navrhli. Využili každý centimetr

Zahloubení s lavičkou u vstupu do domu hmotově vyvažuje terasa s vystupujícím...

Malý dům s velkým srdcem. Tato slova přesně vystihují nevelký rodinný domek, který si majitelé sami navrhli i...

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Najdete na iDNES.cz