Proměna zdevastovaného bytu v domě z roku 1900: vládne v něm bílá

  1:00aktualizováno  1:00
Zcela náhodně Jiří narazil na inzertní nabídku bytu k prodeji poblíž kanceláře v centru Brna, kde pracuje. Od koupě ho neodradilo stáří domu z roku 1900 ani žalostný stav bytu po dlouhém neudržovaném bydlení. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Nábytkovou stěnu navrhl Vladimír Hipper na míru danému prostoru a zakomponoval do ní bílé skříňky, které majitel využíval už v předchozím bytě. Odtud si sem Jiří přestěhoval také psací stůl a židli od Charlese Eamese. Při sledování televize je možné uvelebit se v další ikoně,- Coconut Chair od George Nelsona nebo v křesle Bibendum od Eileen Gray. | foto: Lukáš Hausenblas

Přestože dům stojí na křižovatce dvou rušných ulic, jeho byt o rozloze 113 m2 je slunečný s okny orientovanými do parku a nabízí odtud krásný výhled na město: z jedné strany na katedrálu Petrov, z druhé na hrad Špilberk.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

„Jakmile jsem byt uviděl, věděl jsem, že ho chci,“ vzpomíná Jiří na chvíle, jež odstartovaly novou kapitolu jeho bydlení, které už není spojené s každodenním nepříjemným cestováním do kanceláře. Dnes se může přemisťovat pěšky.

Důvěra v um a spolehlivost

Současnému stavu interiéru však předcházela kompletní rekonstrukce. Jiří se obrátil na architekta Vladimíra Hippera z architektonického studia Artvilla, kterého zná už dvacet let a je dobře obeznámen s jeho erudicí.

„Důvěřuji mu a s jeho prací mám dobré osobní zkušenosti. V průběhu rekonstrukce jsem tu byl asi jen třikrát. Pan architekt je schopen postarat se o realizaci záměru beze zbytku, od stavebních prací až do posledních detailů vybavení interiéru,“ říká Jiří.

Fotogalerie

Od počátku byl zcela jasný stylový rámec interiéru v duchu expresivního funkcionalismu, kterému se architekt věnuje.

„Oba jsme se ihned shodli na odstranění příčky mezi pokoji. Společně jsme pak naplnili moji představu moderního, praktického a pohodlného bydlení, které mám ušité sobě na míru. Přestože je koupelna dostatečně prostorná a architekt do ní navrhoval umístění vany, přál jsem si jen sprchový kout. To byl snad jediný případ rozdílného názoru, moji představu však respektoval,“ vysvětluje investor.

Renovace od podlahy

„Byt byl v havarijním stavu, zcela vybydlený, přitom pod správou památkové péče. Jiřímu jsem dokonce radil, aby jej vůbec nekupoval, protože renovace bude velmi komplikovaná a nákladná,“ objasňuje architekt Vladimír Hipper svůj přístup k bytu, když ho poprvé spatřil.

Vše se ale nakonec odehrálo jinak. „Na základě daného rozpočtu jsem zpracoval koncepci úprav s ohledem na jeho historický odkaz i život s moderními technologiemi v 21. století. Po důkladné repasi se dochovaly jen dvoje historické kazetové dveře, vstupní zárubeň, kam jsme vložili moderní bezpečnostní vstupní dveře a původní okna,“ popisuje architekt.

Interiér v duchu expresivního funkcionalismu by bylo možné stručně popsat jako...

Interiér v duchu expresivního funkcionalismu by bylo možné stručně popsat jako monochromatický s akcenty výrazných barev.

Byt si tedy vyžádal totální renovaci podlah i stropů, rozvodů elektřiny i vody, také vytvoření tepelné izolace obvodových zdí, zvukovou izolaci sousedního bytu i statické zajištění chatrných zdí.

Při rekonstrukci se kompletně odstranily zničené podlahy až na záklopy dřevěných trámů a vytvořila se nová odlehčená skladba výrazně snižující prohýbání podlah. O tepelnou pohodu se stará teplovodní podlahové vytápění.

Protože se nedochovaly původní parkety, bylo možné použít na podlahu polyuretanovou stěrku, kterou jsou propojeny téměř všechny místnosti v interiéru bez dilatačních spár.

Kuchyň je vybavená nábytkem zhotoveným na míru podle návrhu architekta...

Kuchyň je vybavená nábytkem zhotoveným na míru podle návrhu architekta Vladimíra Hippera, jde o lakovanou MDF desku v kombinaci s corianem (umělým kamenem).

„Do všech místností byly vloženy samonosné sádrokartonové stropy a vytvořena mezivrstva pro nové rozvody elektřiny a vzduchotechniky s rekuperací a sádrokartonové obklady stěn, aby se vyloučilo zasekávání nových rozvodů do křehkých zdí. Do meziprostoru byla vložena spolu se všemi rozvody tepelná izolace a v případě společné zdi se sousedním bytem izolace zvuková,“ vysvětluje architekt.

Významně se také pozměnilo dispoziční uspořádání bytu, zejména díky odstranění nosné zdi mezi dvěma pokoji, aby mohla vzniknout víceúčelová obytná hala o ploše 57 m2.

Funkcionalistický dvojtrakt

Byt je rozdělený na dva trakty. Jižním směrem s výhledem do parku a na Staré Brno je orientována ložnice s šatnou a hlavní obytný prostor, severním směrem do vnitrobloku je pak situována vstupní hala, WC, druhá šatna, kuchyň a koupelna se saunou.

Interiér lze stručně popsat jako monochromatický s vypíchnutými sytě barevnými akcenty, které se objevují na doplňcích. Lesklé bílé plochy odkazují na dochované prvky z 19. století a matné bílé na vybavení z 21. století.

Prostředí opticky lehce „prohřívá“ matná javorová dýha, která je v příjemném kontrastu s leštěným nerezem na dvou podpěrných sloupech, které suplují funkci původní nosné příčky. Nábytek je zhotovený na míru podle autorského návrhu Vladimíra Hippera. Z předchozího bytu si sem Jiří přestěhoval koženou pohovku s koženými křesly, psací stůl a židli od Charlese Eamese a vybavení ložnice.

Koupelna je obložena šesti velkoformátovými tabulemi z carrarského mramoru, z...

Koupelna je obložena šesti velkoformátovými tabulemi z carrarského mramoru, z nichž každá váží 130 kg. Je vybavena prostorným sprchovým koutem a její součástí je i finská sauna, která je oddělena termálním čirým sklem. Sprchový kout i na míru vyrobené umyvadlo z corianu jsou osazeny bateriemi Dornbracht.

„V okamžiku, kdy sem vstoupím, jsem doma... A doma jsem se tu cítil hned první večer, který jsem tu strávil. Vnímám příjemnou atmosféru prostředí, cítím se tu dobře a bezpečně,“ vyjadřuje Jiří svůj pocit ze svého nového domova.

Studio Artvilla

Artvilla a jeho jednatel, architekt Vladimír Hipper, čerpají inspiraci pro svoji práci především ve funkcionalismu. Ctí základní principy funkcionalistického designu, jednoduchý a čistý tvar, funkci, kvalitní materiály a detaily. Domy vyhovují nejvyšší energetické třídě A.

Klientům nabízí komplexní řešení od poradenství v architektuře či výstavbě, vypracování projektů všech stupňů včetně získání územních a stavebních rozhodnutí, autorský i technický dozor či výběr dodavatelů. Věnuje se také vlastním návrhům, výrobě i montáži nábytku.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Další z rubriky

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Nové jméno, stará krása. Secesní vila v České Lípě neuvěřitelně prokoukla

Až do roku 1989 vila sloužila jako Dům pionýrů a spořitelna a po roce 1989...

Rodina Altschulů postavila v České Lípě kolem roku 1898 secesní letohrádek a dala mu název Villa Altschul. Budova po...

Chalupa na horách dostala novou podobu, cenné stavební prvky zůstaly

Velká světnice v přízemí slouží k odpočinku, stolování, vaření i dalším...

Zrekonstruovat starou chalupu v podhůří pro rekreační bydlení je už řadu let velmi častým a atraktivním řešením. Jen...

Najdete na iDNES.cz