Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Cyklověž i stadiony. Jihomoravská města se při budování nebojí schodků

  12:08
Především do sportu a dopravy budou v příštím roce investovat jihomoravská města. Neobávají se ani vysokých schodků v rozpočtu.

Po vzoru dalších českých měst vybudují příští rok v Hodoníně cyklověž u nádraží, do níž mohou lidé bezpečně zaparkovat svá kola. | foto: archiv

Víc peněz než letos budou v roce 2017 utrácet města na jihu Moravy. I schodkové rozpočty prošly schvalováním v podstatě hladce. Politici už tak mají jasno o konkrétních projektech, do kterých příští rok investují z městských pokladen.

1 Vyškov postaví stadion

Starý zimní stadion ve Vyškově půjde k zemi a místo něj začne růst nový. Město za něj zaplatí 140 milionů. Právě výstavba nového stánku pro zimní sporty bude největší investicí v příštím roce. Jeho součástí bude i restaurace s kuchyní, prostory pro fitness a šatny pro hokej, volejbal, tenis a fotbal.

„Začátkem roku bychom chtěli firmě předat staveniště. Ta se následně pustí do demoličních prací a během roku na místě starého zimního stadionu vyroste nový. Věřím, že ještě před koncem roku 2017 budou Vyškované mít možnost stadion navštívit a vyzkoušet jeho led,“ tvrdí starosta města Karel Goldemund (ČSSD).

Částka 140 milionů na zimní stadion ale ve vyškovském rozpočtu není, v rezervě je pro příští rok zhruba třetina. Radnice proto bude výstavbu postupně splácet. „Splácení částky začne v roce 2018,“ přiblížila mluvčí vyškovské radnice Dana Ryšánková.

Vyškov pro příští rok plánuje například i opravu Masarykova náměstí. „Oprava bude probíhat ve dvou etapách, v roce 2017 a 2018, a bude navazovat na rekonstrukci plynovodních sítí,“ podotkla Ryšánková.

2 Znojmo myslí na stárnoucí

Více než 2,5krát vzrostou ve Znojmě výdaje na sociální služby. „Populace stárne a poptávka po sociálních službách neustále roste. Proto jsme nově do rozpočtu zahrnuli navíc další výdaje na sociální služby ve výši 17 milionů korun, které nám umožní provozovat je na potřebné úrovni,“ zdůvodnil starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Nejvýznamnější investicí bude v příštím roce vybudování inženýrských sítí v areálu bývalého pivovaru, který se má podle plánu stát jedním z nových společenských center města. Město také počítá s pořízením ekologicky šetrných autobusů. Chce na to získat dotace z Evropské unie.

Znojmo má ve svém rozpočtu vyčleněny i investiční prostředky na první etapu nového veřejného osvětlení, úspornějšího a ohleduplnějšího k životnímu prostředí.

Zbylé investiční prostředky město využije k opravě a rekonstrukci historických památek – například na další opravu hradu, zpřístupnění věží v Kapucínské zahradě či další etapu výměny oken v Louckém klášteře.

3 Břeclav čeká výměna semaforů

S vysokým schodkem ve výši 99 milionů korun bude příští rok hospodařit Břeclav. Schodek zaplatí z přebytku z minulých let i z výhodného úvěru, který si město vzalo v loňském roce.

V příštím roce chce opravit chátrající smuteční obřadní síň a rozšířit městský hřbitov. Také se připravuje investice do asfaltových povrchů na korunách hrází kolem řeky Dyje. Část vznikne v návaznosti na protipovodňová opatření, která tam staví Povodí Moravy, další část pak na protějším břehu. Hráze tak budou upravené pro cykloturistiku a zároveň nabídnou domácím cyklistům alternativu k dopravně vytíženému průtahu městem.

Už v lednu se začne stavět dlouho žádané parkoviště u nemocnice a rozšíří se i počet parkovacích míst na bývalém autobusovém nádraží. Na jaře pak město začne s výměnou zastaralých semaforů, která by měla ulevit průtahu městem od kolon. „Nebude to všelék, ale nové semafory by měly zlepšit průjezdnost o 10 až 15 procent,“ míní místostarosta Svatopluk Pěček (ANO).

4 Hodonín finišuje s bazénem

S nejvyšším schodkem za poslední dvě volební období počítá rozpočet Hodonína. Deficit ve výši 130 milionů je ale způsoben především tím, že část letošních investic se přesunuje do dalšího roku, a měl by se tak splatit z přebytku z minulých let. Mezi takové investice patří třeba modernizace krytého bazénu, stavba komunitního domu seniorů nebo oprava Erbenovy ulice.

Vedení Hodonína počítá i s novými investičními akcemi. Například s opravou zdevastované správní budovy na hřbitově nebo výstavbou vytouženého parkoviště v Družstevní ulici. Finančně se bude podílet i na přestavbě hasičské zbrojnice zřizované krajem. Hodonínští se dočkají nového bufetu v zoo či cyklověže u nádraží, kde budou místní lidé bezpečně parkovat svá kola.

V příštím roce to bude zřejmě naposled, co bude město moci počítat s příjmy z hazardu. Ten totiž začíná od Vánoc regulovat nově schválená městská vyhláška, jež v katastru Hodonína zakazuje herny a povoluje jen kasina s přísnějšími pravidly.

„Dle našeho názoru bude dopad této vyhlášky v roce 2017 téměř nulový. Projeví se teprve v letech následujících. Nyní je však složité odhadnout, v jaké výši,“ uvedla mluvčí radnice Hana Rakusová.

5 Blansko zbaví stadion čpavku

Také v Blansku budou investovat do zimního stadionu. Vyměnit by se po 40 letech provozu měla technologie chlazení. Stadion jako poslední v kraji dosud používá toxický čpavek. Z plánovaných 38 milionů korun na modernizaci a vybudování sněžné jámy by měla pokrýt zhruba 26 milionů dotace.

Hned kousek od kluziště chce město přestavět také ubytovnu vedle sportovní haly ASK. Z ní by se mělo stát zázemí pro atlety a sportovní kluby.

„Rádi bychom zmodernizovali celý Sportovní ostrov Ludvíka Daňka, je zde v těsném sousedství zimní stadion, kryté lázně, atletický ovál i fotbalové hřiště, sportovní hala a nově i hřiště s umělou trávou, je to ideální zázemí. Naší snahou je sem dostat kluby z ostatních měst a zřídit něco podobného, jako je například středisko sportu v Nymburce,“ plánuje starosta Blanska Ivo Polák (ČSSD).

Ani další velká investice se neobejde bez dotací, v plánu je první z pěti etap regenerace sídliště Zborovce. Dokončit by se měl také park Dukla na místě zbouraného hotelu v centru města. V parku na jaře přibude kavárna, dokončit se má i osazení zeleně a mobiliáře.

Vedení města také slibuje například novou cyklostezku u autobusového nádraží, zaplatí i čtyřmilionovou přípravu projektové dokumentace k mostu, který má překlenout železniční trať a zabránit tak každodenním zácpám u vlakové zastávky v centru města.

Rozpočty okresních měst na jižní Moravě

  • Znojmo

2017: příjmy 695 mil. - výdaje 718 mil.
2016: příjmy 740 mil. - výdaje 718 mil.

  • Břeclav

2017: příjmy 473 mil. - výdaje 572 mil.
2016: příjmy 434 mil. - výdaje 485 mil.

  • Hodonín

2017: příjmy 454 mil. - výdaje 588 mil.
2016: příjmy 520 mil. - výdaje 427 mil.

  • Vyškov

2017: příjmy 365 mil. - 448 mil.
2016: výdaje 338 mil. - 385 mil.

  • Blansko

2017: příjmy 376 mil. - výdaje 376 mil.
2016: příjmy 397 mil. - výdaje 397 mil.

Pozn.: Údaje nejsou konečné, příjmy rozpočtů mohou během roku ještě narůst.

  • Nejčtenější

U Brna otevřeli povodňový park. Zadrží vodu, lidem nabídne i koupání a bruslení

Čtyřtisícové Židlochovice na Brněnsku se mohou chlubit speciálně upravenou částí u řeky Svratky. Na ploše přesahující třináct hektarů vybudovaly nádrže zadržující vodu včetně slepého ramena zmíněné...

23. července 2024

Cizoložství skončilo lynčem. Dav žen hnal nebožačku na provaze, nevěrník utekl

Premium

Odhalená nevěra, rozběsněný dav i zbabělý starosta v žaláři figurují v dalším dílu seriálu Stoleté mordy. Kauza z Lukovan, stará dlouhých 172 let, si připomenutí zaslouží, i když smrtí neskončila....

21. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Jih Brna mění tvář, dostane modernější střih. Starousedlíci ale vzdorují

Investoři chystají na území Brna-jih velké projekty. Přinesou stovky bytů a ještě vyšší počty pracovních míst, zároveň však do oblasti přivedou další množství automobilů. Lidé z dotčených oblastí z...

22. července 2024  5:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Až 35 stupňů. Sobota bude k nevydržení. Vedro může způsobit potíže v dopravě

Česko v sobotu zasáhnou tropické teploty. V části jižní Moravy vystoupí až na 35 stupňů Celsia, kvůli čemuž podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí i problémy v železniční dopravě....

26. července 2024  10:29,  aktualizováno  12:05

Basketbalisty Brna posílil pivot Kejval, dosud působil ve Švýcarsku

Basketbalisty Brna posílil pivot Adam Kejval. Dvaadvacetiletý syn předsedy Českého olympijského výběru Jiřího Kejvala dosud působil ve švýcarském klubu Vevey Riviera, v NBL bude debutovat. Brněnský...

27. července 2024  14:23

Brněnský pivní fenomén vidíme každý večer v ulicích, vyzdvihuje znalec

Vystudovaný historik a geograf, rodilý Brňan Filip Vrána už patnáct let fotí bývalé pivovary. Napsal přes deset nejen odborných knih o všem, co s pivem souvisí, a zároveň učí historii pivovarnictví...

27. července 2024  13:12

Masarykův okruh po 18 letech opustí ředitelka Ulmanová, sní o návratu MotoGP

Přesně rok poté, co na brněnském Masarykově okruhu skončil tehdejší majitel Karel Abraham starší a společnost Automotodrom Brno prodal podnikateli Karlu Hubáčkovi, odchází i Abrahamova dlouholetá...

26. července 2024  16:26

Na příští schůzi zastupitelstva starostku Znojma odvolají, svolala ji co nejpozději

Ve Znojmě mají konečně jasno o termínu mimořádného zastupitelstva, na kterém se chystá opozice odvolat dosavadní vedení města. Sejde se v pondělí 5. srpna. Jde zároveň o nejzazší možný termín, který...

26. července 2024  15:43

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....