Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme našetřeno, hlásí okresní města. A chtějí investovat ve velkém

  17:36
S obřími schodky v rozpočtech budou v příštím roce hospodařit jihomoravská okresní města. Ve Znojmě či Břeclavi dokonce přesahují sto milionů korun. Celkově se jim však finančně daří, a tak si troufají i na dlouho očekávané investice.

Po letech, kdy Znojmo muselo privatizovat část bytového fondu, začíná nakupovat majetek. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Znojmo Obnova parku nebo kulturní centrum v klášteře

Když nepočítáme Brno, které bude v minusu 2,8 miliardy korun, nejvyšší schodek si naplánovali ve Znojmě – záporný rozdíl 114 milionů pokryjí přebytky z předchozích dvou let. „Díky rozumnému hospodaření se podařilo ušetřit téměř 300 milionů korun,“ tvrdí starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Po letech, kdy město muselo privatizovat část bytového fondu, tak začíná nakupovat majetek. A hodlá investovat ve velkém. Například do budovy staré školy v areálu Louckého kláštera, kterou plánuje v následujících třech letech opravit i za pomoci dotací. Vzniknout tady má kulturní centrum se sálem s kapacitou pro zhruba 200 lidí.

Rozpočty okresních měst

  • Znojmo: příjmy 769, výdaje 883, rozdíl -114
  • Břeclav: příjmy 547, výdaje 656, rozdíl -109
  • Hodonín: příjmy 546, výdaje 592, rozdíl -46
  • Blansko: příjmy 447, výdaje 447, rozdíl 0
  • Vyškov: příjmy 430, výdaje 485, rozdíl -55
  • Brno: příjmy 11 800, výdaje 14 600, rozdíl -2 800

Částky jsou v milionech korun.

Do rekonstrukcí ulic půjde přes 20 milionů – počítá se s opravami Na Vyhlídce, Bala, Otakara Březiny a Pražské. Město podpoří i školu na náměstí Republiky, která chce dát – s pomocí dotací – 40 milionů na rekonstrukce odborných učeben a vybudování nových tříd.

V souvislosti s 90. výročím od založení Jubilejního parku se plánuje první etapa jeho revitalizace. A vzniknou i nová parkovací místa. Vedení města plánuje dokončení parkoviště v Příční ulici i odkup pozemku od Českých drah u nádraží. Zkrátka nepřijdou ani příměstské části. Na opravu průtahu v Příměticích město přispěje sedmi miliony. S tímtéž se počítá také v případě průtahu Oblekovic, tady navíc zrekonstruují další silnice i veřejné osvětlení.

Hodonín Parkovací dům pro kola a oprava smuteční síně

Až 223 milionů se chystají proinvestovat v Hodoníně. Do nové vizáže dělníci předělají ulice Dobrovolského a Dukelských hrdinů, parkovací plochy vzniknou v Sadové a chodníky zase v Očovské ulici.

Plán počítá i s revitalizací sídlišť Rudolfa Filipa a Jihovýchod. Základní škola Červené domky se dočká kompletní rekonstrukce elektroinstalace a nové fasády.

„Už na jaře se začne stavět parkovací dům pro jízdní kola u vlakového nádraží. Další velké investice budou v zoo, kde vyroste nová provozní budova. A chceme opravit i smuteční síň na městském hřbitově,“ představil plány mluvčí radnice Josef Horníček.

Také v Hodoníně schodek 46 milionů korun pokryjí přebytky z minulých let.

Břeclav Nové semafory, víc cyklostezek i míst pro auta

Stejným způsobem a také díky dřívějšímu úvěru dorovná minusovou částku v rozpočtu Břeclav. Do rozvojových investic proto nasměruje více než 170 milionů.

Mezi ty nejdůležitější patří dostavba smuteční síně u městského hřbitova, který se navíc dočká rozšíření, dlouho očekávaná výměna semaforů na průtahu městem, nové parkoviště u nemocnice, více míst pro auta na bývalém autobusovém nádraží, nová kuchyně v domově seniorů i pokračování výstavby asfaltových cyklotras na hrázích kolem Dyje.

„Schodkový rozpočet neznamená automaticky špatný rozpočet. Mohli bychom relativně snadno některé investice škrtnout a byl by vyrovnaný. Nemyslím si, že stavíme draze, možná jsou některé projekty příliš ambiciózní,“ podotkl starosta města Pavel Dominik (Pro Region).

Podle něj rozpočet počítá s přípravou několika investičních akcí, na něž může navázat budoucí vedení města, které vzejde z komunálních voleb v příštím roce.

Vyškov Zábava pro sportovce a památník padlým

I Vyškov počítá se schodkem, který pokryje z rezervy. „Z těchto 75 milionů korun nás čeká první splátka za zimní stadion ve výši 41,5 milionu korun,“ popsal starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD).

K nejatraktivnějším akcím v roce 2018 patří výstavba víceúčelových hřišť s umělým povrchem v Hamiltonech a Rychtářově. Víc než sedmimilionovou investici představuje úprava předmuzejního prostoru, mladí se můžou těšit na volnočasové a streetworkové vybavení sportovního areálu. Za pět milionů je naplánovaná obnova skateparku, vzniknout má nové dětské hřiště Na Hraničkách. Pokračovat se bude v opravách Masarykova náměstí i regeneraci sídliště Dukelská.

Vyškovští si také důstojně připomenou sto let staré události. Památník padlým v 1. světové válce vznikne na městském hřbitově z božanovského pískovce. Tvořit jej bude žena svírající prázdný kabát, který připomíná podobu padlého muže.

Miliony půjdou do rekonstrukcí škol či akvaparku. Zoopark Vyškov chce zase rozšířit nabídku a představit svět ryb v přirozeném venkovním prostředí v expozici Pod hladinou. A bude se investovat i do obnovy kamerového systému.

Blansko Poslední přípravy na očekávané přemostění kolejí

Jediné okresní město, které bude příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, je Blansko. Na investiční akce je v něm vyčleněno zhruba 95 milionů korun. Nejvíc peněz spolknou práce na domě s pečovatelskou službou Pod Javory a regenerace sídliště Zborovce.

„Letos jsme bohužel nebyli úspěšní v dotačním řízení. Požádáme o příspěvek na regeneraci znovu s tím, že v případě dalšího nezdaru použijeme vlastní peníze. Náklady se blíží deseti milionům korun,“ poznamenal starosta Ivo Polák (ČSSD).

Pracovat se bude i na přemostění kolejí na Staré Blansko, které má výrazně ulehčit přetížené dopravě. Město dokončuje výkup pozemků tak, aby do konce roku 2018 mohla být připravena projektová dokumentace.

Investovat se bude i do opravy ulice Komenského či budovy základní umělecké školy. Některé investiční akce jsou podmíněny ziskem dotací. Platí to třeba pro stezku pro chodce a cyklisty vedoucí od Salmova mlýna po Sportovní ostrov Ludvíka Daňka.

„Dokončením úseku dojde k úplnému propojení stávající trasy až k autobusovému nádraží,“ uvedl Polák.

Město má také v plánu vybudovat nové odborné učebny na základních školách a upravit dětská hřiště a zahrady. Důraz klade i na rekonstrukci kina, a to hlavně v souvislosti s pořádáním celosvětového filmového festivalu Unice 2018.

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Pro čtrnáctý titul za sebou, pro 303. výhru v řadě. Anebo USK zaskočí Žabiny?

20. dubna 2024  5:58

Basketbalistky ZVVZ USK Praha zaútočí čerstvě po zisku bronzových medailí v Eurolize na 18. český...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...