Šéfkuchař z Brna rád vaří z místních surovin. Ví, kolik za tím je dřiny

  18:45aktualizováno  18:45
Šéfkuchař Michal Hájek se teď nezastaví. Už v pondělí v Brně začíná festival Jídlo z blízka, který jeho mateřský podnik La Bouchée propojí s osmi dalšími restauracemi. Všechny budou hostům tři týdny servírovat pokrmy uvařené z jihomoravských ingrediencí.

Redaktor MF DNES vyzpovídal v tramvaji šéfkuchaře Michala Hájka (vlevo). | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Rodilý Brňan vyrůstal u babičky pod Pálavou. A tak ví, co práce dá takové suroviny vypěstovat. Sám rozhodně nepracuje jenom v kuchyni. Na zahrádce pěstuje vlastní bylinky a také vyhledává a navštěvuje zemědělce.

Čtyřkou na Českou

Pravidelný seriál jihomoravské MF DNES. Rozhovor, který se odehrává v tramvaji cestou z brněnského hlavního nádraží na Českou. Tentokrát se s redaktorem Lukášem Valáškem svezl šéfkuchař Michal Hájek.

Jsou Brňané dobří jedlíci?
Mnohem více začínají klást důraz na kvalitu jídla a už si uvědomují, že ne vše, co jim donese číšník na talíři, musejí vždycky přijmout. To je pro dobrého kuchaře skvělá příležitost. Člověk musí zaujmout. Nechtěl bych ale pracovat v žádném přehnaně škrobeném podniku. S hosty si rád povídám. Mají se u nás cítit co nejpřirozeněji.

Vy jste chtěl vždycky vařit? Co vás na tom baví?
Od doby, co jsem se vyučil, mě nenapadlo, že bych dělal něco jiného. Ale má to svá úskalí. Když třeba sochař sochá půl roku skulpturu, ta potom dalších čtyřicet let někde stojí na podstavci a práce umělce po celou tu dobu přetrvává. Pro mě je vlastně naopak poklona, když se po mém díle co nejrychleji zapráší. Ale pak zase začínám znovu (úsměv). Nemám vysloveně nějakou oblíbenou surovinu. Nejraději jsem, když můžu to, co mi ráno přijde pod ruku čerstvé, poskládat v chutné jídlo.

Teď k vám tři týdny budou proudit hosté brněnského festivalu Jídlo z blízka, který klade důraz na místní suroviny. Jste rád?
Je to pro mě oblíbená doba, na které se podílím od prvního ročníku. Srdce mi patří pod Pálavu, kde mám babičku, a dodnes se tam hrozně rád vracím. Jako malý si pamatuji, že jak padl pátek, odjížděli jsme z mého rodného Brna na venkov. Vyrostl jsem v tom a vím, co je mít na dvoře deset prasat a velikánskou zahradu, která se musí pořád okopávat. Jsem proto moc rád, když můžu u nás v La Bouchée vařit z místních surovin. Baví mě cestovat za jihomoravskými farmáři a potkávat se s nimi.

Je těžší vařit z místních surovin?
Dám příklad. Když chci mít na jídelním lístku například jehněčí hřebínek, neobjednám si přes velkoobchod z Nového Zélandu balík, ve kterém mi doputuje jen ten kus masa. Přijede celé jehně, které musím co nejekonomičtěji zpracovat. Každou chvíli taková malá zabijačka v kuchyni (úsměv).

Jak si nejlépe odpočinete?
Já si nejlépe odpočinu ve skalách. Vydám se prostě někam do lesa a strávím tam týden. Lezení se věnuji už dlouho. Rád vyrážím na Slovensko, srdeční je pro mě ale Francie. Takový koníček se dá krásně propojit s gastronomií.

Nejčtenější

Učitelkám se na procházce ztratil dvouletý hoch, zjistili to až rodiče

Učitelkám v Brně se zatoulal dvouletý chlapec

Policie vyšetřuje incident v brněnské soukromé školce, kde se při procházce ztratil teprve dvouletý chlapec. Ukázalo se...

Při srážce autobusu s nákladním autem zemřela v Brně jedna cestující

V Brně se srazil autobus s nákladním autem. Zranilo se osm lidí.

Ve Vídeňské ulici v Brně se ve směru z centra před polednem srazilo nákladní auto s autobusem. Zranilo se osm lidí...

Tříletý kluk odešel bez povšimnutí ze školky domů, případ řeší inspekce

Malý chlapec bez povšimnutí opustil školku

Školní inspekce prověřuje mateřskou školu v brněnských Žabovřeskách, ze které bez vědomí učitelek odešel teprve...

VIDEO: Žena stáhla opilému muži kalhoty, při osahávání jej okradla

Zlodějka stáhla mladíkovi kalhoty a osahávala jej

Originální fintou odvedla sedmapadesátiletá zlodějka v Brně pozornost muže, jehož se chystala okrást. Opilému...

Jak si zvykám doma. Plekanec sní v Brně o titulu

Tomáš Plekanec z HC Kometa Brno během přípravy proti PSG Beranům Zlín. (5. září...

Vypadá spokojeně. S partnerkou Lucií Šafářovou očekává narození potomka. Na Instagramu zveřejňuje fotky, jak montuje...

Další z rubriky

V dětství vyhráli nad rakovinou, dodnes se musí potýkat s následky

Pravou stranu obličeje má dnes třiadvacetiletá studentka kvůli prodělané nemoci...

Až 80 procent bývalých dětských pacientů bojuje s následky léčby rakoviny po celý život. V Brně jim se začleněním do...

Třídí, chladí i sbírají. Výrobě vína čím dál víc vládnou moderní stroje

Na konci třídícího pásu na hrozny všechny kuličky na zlomek okamžiku vyskočí do...

Čím dál víc pomáhají vinařům nejmodernější technologické vychytávky. Přispívají k tomu, aby už při sběru bylo jisté, že...

Po zkušenostech z Nepálu doplní tým záchranářů i pediatr či gynekolog

Český traumatým trénuje v areálu fakultní nemocnice v brněnským Bohunicích....

Jediný český traumatým, který zasahuje při humanitárních katastrofách ve světě, rozšiřuje specializace lékařů a...

Nanečisto se stěhoval dům, říká šéf inženýrů o přesunu kostela v Mostě

Lubomír Junek už takřka 30 let pracuje v instituci, která se podílela na...

Je to 44 let, kdy stroje začaly nadzvedávat konstrukci kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. 15. září 1975 tím...

Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení
Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení

Policisté na Královéhradecku zahájili trestní stíhání tří lidí a jedné firmy, kteří údajně nesou odpovědnost za tragédii. Ta se odehrála před dvěma lety, jejímž následkem osmiletý chlapec po operaci mandlí upadl do kómatu.

Najdete na iDNES.cz