Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

V Ratíškovicích sestavili unikátního obra, který bude kutat ruskou sůl

  15:07
Váží 110 tun, stojí 60 milionů korun, těží sůl a čeká ho daleká cesta do Ruska. Tak zní stručná charakteristika obřího těžebního kombajnu, který na zakázku vyrobili v Ratíškovicích na Hodonínsku. Práce na unikátním stroji trvala rok, dalších 18 měsíců zabraly vývoj a zkoušky prototypu.

Obří těžební kombajn vyrobený firmou T Machinery z Ratíškovic váží 110 tun a stojí 60 milionů korun. Na délku měří dvanáct metrů, na výšku má tři a na šířku pět metrů. | foto: T Machinery

Fárací gigant zamíří v půlce února k cílovému zákazníkovi – ruské firmě Uralkali, která se zaměřuje na těžbu draselné soli.

„Svou velikostí je ojedinělý v celé Evropě, v Česku větší stroj pro hlubinnou těžbu zatím nikdo nevyrobil,“ chlubí se Zdeněk Gajdík, ředitel firmy T Machinery, která zakázku zhotovila.

Na délku měří dvanáct metrů, na výšku má tři a na šířku pět metrů. Jeden člověk obsluhuje samotný kombajn, druhý je pak potřeba k příslušenství stroje.

V Česku by uplatnění nenašel, sůl se tady totiž netěží.

„Důlní kombajny na černé uhlí využívané v Ostravskokarvinských dolech jsou maximálně 81 tun těžké. V délce ale mohou mít i přes 13 metrů,“ srovnává mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Větší stroje jsou v České republice k „mání“ jen k povrchové těžbě hnědého uhlí a vyrábějí je na Sokolovsku nebo v Uničově na Olomoucku. Ratíškovický gigant má v podzemí dolovat hlavně draselnou sůl, ale jde využít také na těžbu karnalitu, potaše, sádrovce nebo fluoritu. „Hydraulicky ovládaný pásový podvozek se posouvá pomocí soustavy sbíjecích orgánů s noži do materiálu,“ popsal princip dobývání soli Gajdík.

I Horst Gondek, který vyučuje na Hornicko-geologické fakultě ostravské Vysoké školy báňské, považuje obra z Ratíškovic za unikát.

„Hlubinný stroj na sůl je to opravdu specifický, s kombajny na černé uhlí se ale srovnat dá. Jejich hmotnost se také pohybuje okolo sta tun,“ uvedl Gondek.

Oba typy se však liší. „Sůl není tak pevná, i materiál z jejího okolí má jinou podstatu, proto by takový kombajn na těžbu uhlí využít nešel,“ dodal Gondek.

Předurčeno Tomášem Baťou

I pro ratíškovickou společnost šlo o neobvyklou zakázku. Standardně se totiž zabývá právě dobývacími stroji na černé a hnědé uhlí. Tam, kde nyní sídlí, před více než 80 lety založil slavný zlínský podnikatel Tomáš Baťa uhelný důl.

Giganti z České republiky

  • Nejtěžší stroj na povrchovou těžbu hnědého uhlí u nás je vysoký 53 metrů a váží 4 977 tun. Se 200 metry na délku patří mezi největší česká rypadla. V severočeském lomu Bílina začal dolovat uhlí v roce 2011.
  • Největší česká loď, kterou dělníci zhotovili v roce 2013 v Děčíně, je 10 metrů široká a dlouhá devětkrát tolik. Plavidlo vážící 4 500 tun zamířilo po Labi do Nizozemí.
  • Tramvaj ForCity, kterou vyrobila pražská Škoda Transportation, měří 40 metrů a vydrží i v extrémních čtyřicetistupňových mrazech. Vozí cestující v Lotyšsku. 
  • Škodovka drží také další prvenství. Před pěti lety úspěšně otestovala nejvýkonnější lokomotivu v Česku. Její maximální výkon je 7 200 kW na všech napájecích systémech. Dokáže jet rychlostí vyšší než 200 km/h.
  • Před dvěma lety dělníci v Praze poskládali nejvyšší jeřáb. S výškou 140 metrů hravě dosáhl do 27. patra mrakodrapu City Tower, na jehož přestavbě stroj pracoval. Postavili s ním i chladicí věže v Jaderné elektrárně Temelín.

Aktivně se zde těžilo do roku 1952, ještě ve 40. letech se tu vyváželo až tisíc tun uhlí denně. Po skončení těžby se pak povrchové zařízení dolu Tomáš změnilo v závody, některé firmy si v názvu nechaly i symbolické „T“ a specializaci na uhlí různými způsoby převzaly.

To je i případ T Machinery, kde vyrábí stroje na těžbu nerostů. Jedním z nich je právě draselná sůl, která se užívá jako hnojivo či vstupní surovina pro chemický průmysl.

„Exportujeme, našimi největšími odbytišti je Rusko a Ukrajina. Snažíme se orientovat i na jiné zdroje, těžba soli se uhlí technologicky v mnohém podobá,“ uvedl Gajdík s tím, že do budoucna se firma hodlá zaměřit také na jiné nerosty.

Gigantický kombajn z Ratíškovic má ještě jedno specifikum. Stroj totiž těží pro Českou republiku nezvyklou metodou chodbicování v lávkách, kdy se sůl dobývá šachovnicově raženými štolami. Tento způsob u nás pro solné doly nikdo nevyužíval.

Do Ruska poputuje po částech

Unikátní kolos čeká i zajímavá cesta. K novému majiteli do Ruska zamíří po částech.

„K zákazníkovi kombajn dopravíme kamiony, můžeme ho demontovat na menší uzly, které neváží víc než osm tun,“ vysvětlil Gajdík s tím, že slavnostní předání v Ratíškovicích je naplánováno na pondělí 19. února.

Společnost, která zaměstnává asi dvě stovky lidí, nedávno oslavila patnáct let svojí existence. Zaměstnanci firmy jsou schopni těžební komplexy sami navrhnout, vyrobit, dodat a spustit do provozu.

Jejich další stroje mohou těžaři využívat v horších klimatických podmínkách i v rizikovějších prostorech, jako je například oblast s vyšší pravděpodobností výbuchu.

V dolech totiž musí stroje často pracovat ve vysoké koncentraci uhelného prachu, vlhkosti nebo také v prostředí s výskytem výbušného plynu – metanu.

  • Nejčtenější

U Brna otevřeli povodňový park. Zadrží vodu, lidem nabídne i koupání a bruslení

Čtyřtisícové Židlochovice na Brněnsku se mohou chlubit speciálně upravenou částí u řeky Svratky. Na ploše přesahující třináct hektarů vybudovaly nádrže zadržující vodu včetně slepého ramena zmíněné...

23. července 2024

Cizoložství skončilo lynčem. Dav žen hnal nebožačku na provaze, nevěrník utekl

Premium

Odhalená nevěra, rozběsněný dav i zbabělý starosta v žaláři figurují v dalším dílu seriálu Stoleté mordy. Kauza z Lukovan, stará dlouhých 172 let, si připomenutí zaslouží, i když smrtí neskončila....

21. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Jih Brna mění tvář, dostane modernější střih. Starousedlíci ale vzdorují

Investoři chystají na území Brna-jih velké projekty. Přinesou stovky bytů a ještě vyšší počty pracovních míst, zároveň však do oblasti přivedou další množství automobilů. Lidé z dotčených oblastí z...

22. července 2024  5:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Až 35 stupňů. Sobota bude k nevydržení. Vedro může způsobit potíže v dopravě

Česko v sobotu zasáhnou tropické teploty. V části jižní Moravy vystoupí až na 35 stupňů Celsia, kvůli čemuž podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí i problémy v železniční dopravě....

26. července 2024  10:29,  aktualizováno  12:05

Masarykův okruh po 18 letech opustí ředitelka Ulmanová, sní o návratu MotoGP

Přesně rok poté, co na brněnském Masarykově okruhu skončil tehdejší majitel Karel Abraham starší a společnost Automotodrom Brno prodal podnikateli Karlu Hubáčkovi, odchází i Abrahamova dlouholetá...

26. července 2024  16:26

Na příští schůzi zastupitelstva starostku Znojma odvolají, svolala ji co nejpozději

Ve Znojmě mají konečně jasno o termínu mimořádného zastupitelstva, na kterém se chystá opozice odvolat dosavadní vedení města. Sejde se v pondělí 5. srpna. Jde zároveň o nejzazší možný termín, který...

26. července 2024  15:43

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Z jižní Moravy vyrazilo do Paříže rovnou několik favoritů na olympijské medaile

Minulou sobotu uplynulo přesně sto let ode dne, kdy Bedřich Šupčík ze Sokola Brno I vybojoval v Paříži ve šplhu na laně první zlatou olympijskou medaili pro Československo. Ve stejném městě dnes...

26. července 2024  14:39

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....