Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dostupné bydlení chybí, města se tak do stavění bytů vrhají sama

  16:32
Zatímco mnoho lidí marně sní o vlastním bydlení, snaží se na jihu Moravy vzít bytovou krizi do svých rukou radnice. Ty se stále častěji staví do role developerů, podle nejnovějšího průzkumu ministerstva pro místní rozvoj plánují stavět byty tři čtvrtiny měst a obcí.
Takto by měla vypadat bytová zástavba v lokalitě Západní brána v Brně poblíž...

Takto by měla vypadat bytová zástavba v lokalitě Západní brána v Brně poblíž fakultní nemocnice v Bohunicích. | foto: Vizualizace: Pelčák a partner architekti

Nejdál je v tomto ohledu na jižní Moravě Brno. To disponuje přibližně 28 tisícovkami obecních bytů, které jsou v drtivé většině svěřeny městským částem, jež se o ně starají a uzavírají smlouvy s nájemníky. Aby na bydlení dosáhlo co nejvíc lidí, zavedl magistrát několik kategorií a kromě obecních bytů nabízí i ty sociální, startovací, pro seniory, pro zdravotně postižené a nově také pro samoživitele.

K největším projektům výstavby v posledních letech patřila Vojtova s více než sto byty, loni byla dokončena novostavba v Bedřichovické ulici, o rok předtím v Bratislavské. „Kromě toho se z městského rozpočtu rekonstruují celé bytové domy zpravidla v takovém stavu, že už nemohou být obydlené. Tím tedy také vznikají nové možnosti bydlení, v posledních letech například v ulicích Plynárenská, Vlhká nebo Křenová,“ jmenuje za magistrát Radka Loukotová.

Další asi tisícovku bytů mají přinést projekty družstevního bydlení, které se už přes pět let připravují v pěti lokalitách. K těmto domům vznikajícím na zelené louce se přidává i další model, v němž se do rukou družstev svěří staré domy v nevyhovujícím technickém stavu, které se zrenovují za prostředky získané úvěrem. Příkladem je budova na adrese Mostecká 16.

V Brně stagnuje výstavba bytů, magistrát plánuje spolupráci s developery

Brno navíc hledá i další cesty, jak podpořit bytovou výstavbu. Systémový posun má přinést nový územní plán, který je však po zamítnutí v roce 2022 zatím v nedohlednu. Z jednotlivých „vlaštovek“ jde třeba o spolupráci veřejného a soukromého sektoru na projektu v lokalitě Západní brána.

„Cílem je získání části vybudovaných bytů do vlastnictví města a zajištění bydlení pro cílovou skupinu s nižším nájemným, než je běžné na trhu,“ sděluje Loukotová. K tomuto modelu chtělo město původně zlanařit Českou spořitelnu, ale po právní stránce záměr neprošel. Magistrát se tak před téměř dvěma lety zaměřil na přípravu koncesního řízení.

Proběhl i první pokus o spolkové bydlení, do projektu se však v první fázi žádný zájemce nepřihlásil a s dalším postupem se patrně počká na nový územní plán.

Policisty nahradí senioři

Možností vlastní výstavby se aktuálně zabývá také Hodonín. Jednou z vytipovaných lokalit pro nový bytový dům je ulice Horní Plesová.

„Jsme na začátku, o podobě domu ani výstavbě zatím nebylo rozhodnuto. Aktuálně zjišťujeme informace k dalšímu postupu a možnostem. Tedy jaká by měla být kapacita bytového domu, jestli bude investorem město, nebo bude spolupracovat se soukromým sektorem, finanční náklady, možnosti dotací a podobně,“ oznamuje mluvčí města Josef Horníček.

V menších městech na dohled Brna vyrostou za pár let byty pro tisíce lidí

V Břeclavi sice klasické byty neplánují, ale v blízké době chtějí postavit 28 takzvaných sociálních bytů na místě bývalé policejní ubytovny, kterou radnice získala od ministerstva vnitra výměnou za hasičskou zbrojnici. Na ubytovnu už je vydaný demoliční výměr, nahradí ji dva jednopodlažní domy s byty 1+kk převážně pro seniory.

„Obyvatelům bude sloužit společné atrium a také menší komunitní zahrada, kde mohou pěstovat zeleninu či květiny,“ přibližuje břeclavská mluvčí Ivana Solaříková. Vedle pak vyrostou ještě dva třípodlažní domy s bydlením různé velikosti. Už teď je ovšem jasné, že sociálních bytů bude málo - potřeba by jich byla zhruba stovka.

Znojmo chce stavět, ale nemá kde

Ve Znojmě jakožto druhém největším městě kraje přibudou v horizontu jednoho až dvou let asi tři stovky bytů, které staví soukromí developeři. Bytové domy vyrostou na novém sídlišti U Lesíka, v Pražské ulici a v Příměticích.

Město tím však vyčerpalo zásobu volných pozemků. Podle radního Radomíra Kamana (ANO) si minulé vedení Znojma prodejem parcel přilepšovalo příjmy do rozpočtu.

„Z každého takového pozemku si mělo město ponechat přinejmenším třetinu, kdy by vznikly byty pro mladé a seniory,“ kritizuje Kaman. „Volné pozemky nejsou, nicméně my to nevzdáváme. Chystáme revizi územního plánu a současně hledáme nové lokality, které by se mohly ukázat jako vhodné pro budoucí výstavbu. Další možností, kterou se zabýváme, je výstavba družstevních bytů,“ uvádí radní s tím, že jde o moderní a hlavně cenově dostupné bydlení pro různé skupiny obyvatel. „Lokalitu máme předběžně vytipovanou, zabýváme se realizovatelností a způsobem financování projektu,“ doplňuje.

Blansko podobné ambice nemá. Hlavně proto, že zde developeři v minulých letech vybudovali několik set bytů a projekty na několik set dalších jsou v běhu. Část bytového fondu si město nechává ve svém majetku a byty přiděluje podle pořadníku sociálně slabým nebo zdravotně znevýhodněným.

14. září 2023

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Snažíme se, aby lidé věděli, co nosí, říká tvůrkyně folklorních oděvů

1. května 2024  12:15

Před deseti lety dostala Veronika Hrubá Krásná k narozeninám tričko se třemi ručně malovanými...

Návrat po šesti letech. Kometu posílil Hynek Zohorna, útok doplnil ještě Říčka

1. května 2024  11:27

K hokejistům Komety Brno se po šesti letech strávených na zahraničních angažmá vrací útočník Hynek...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...