První kvásek založili před šesti lety v Itálii. Teď vedou úspěšnou pekárnu

  11:18aktualizováno  11:18
Ve svém brněnském pekařství si všechno vyrábí sami. První kvásek založili před šesti lety v Itálii a mají ho dodnes. Když se rozhodli pro podnikání, chtěli chleba zákazníkům vozit na kole. Objednávek ale mají tolik, že Michaela Kopečná a Antonio Carlini museli původní ekologičtější variantu vyměnit za auto.

Michaela Kopečná a Antonio Carlini spolu podnikali v Itálii, Lednicko-valtickém areálu i Brně. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Celkově tento projekt brali ze začátku jako krátkodobou zábavu. „Nedávala jsem mu moc šancí. Na začátku jsme měli v nabídce pouze dva až tři druhy pečiva. Neměli jsme ani pořádný e-shop, objednávek bylo málo. Tak se těch patnáct bochníků naložilo do košíku na kole a Antonio vyjel. Klientům se tento nápad moc líbil a začali objednávat pravidelně. Začali jsme přidávat další produkty a košík se najednou naplnil natolik, že už se nám produkty mačkaly a nešlo to na jednom kole stihnout rozvézt po celém městě,“ zavzpomínala Kopečná, která pochází ze Slovenska.

Pomocníky mají na balení, rozvoz nebo drobné práce a obsluhu na různých akcích. Jinak vše zvládají sami.

Partneři v podnikání i soukromí se seznámili v Brně, kam Carlini přijel jako lektor na kurzy italské kuchyně. „Bylo to v restauraci, ve které jsem pracovala. Jelikož zde pobýval asi tři týdny, bydlel u mě na bytě. V listopadu 2012 jsem se rozhodla odstěhovat za ním do Itálie a od té doby žijeme a pracujeme spolu. Rok jsme v Itálii provozovali kavárnu s restaurací, pak dva roky horskou chatu v Alpách,“ přiblížila Kopečná začátky.

Podmínky pro podnikání v Itálii jsou však podle jejich slov nepřívětivé. Proto ve chvíli, kdy partneři dostali nabídku z Česka, kývli na změnu. „Půl roku jsme bydleli v Břeclavi a pracovali v Lednicko-valtickém areálu, ale nebyla to zrovna práce našich snů, tak jsme se rozhodli pro Brno a opět pro vlastní podnikání,“ povyprávěla Kopečná.

Spolupráce s vinařstvím

Nyní pečou až 500 bochníků chleba měsíčně. Aktuálně mají v nabídce šest druhů, vyrábí ale i jiné druhy pečiva a dováží pochutiny z Itálie. Kromě toho zajišťují i catering a pořádají degustační večeře párované s vínem přímo v jednom z vinařství v Bavorech. „Pracujeme na novém projektu, kdy bychom kromě večeří rádi nabídli klientům z okolí možnost zastavit se na oběd a sklenku vína,“ nastínila Kopečná plány do budoucna.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Chleba připravují z italské mouky mleté tradičním způsobem na kamenném mlýně. „Vyrábí se z obilí pěstovaného pouze v okolí mlýna a zároveň nesmí mít ve své blízkosti žádný zdroj znečištění jako dálnice nebo fabriky,“ poznamenala Kopečná. 

Kváskový chleba pak musí dýchat a vysychat pomalu. „Pokud ho zavřete do igelitky, bude mít gumovou kůrku a po čase vám zplesniví. Nejlepší způsob je vložit chléb do bavlněného pytlíku a takto ho vložit do chlebníku nebo skřínky. Pokud se vám zdá chlebík už moc tuhý, můžete si nakrojit hrubší krajíc, porosit ho jemně vodou a vložit na pár minut do trouby. Budete překvapení, jak chlebík oživne. To stejné platí i pro sladké pečivo, třeba loupáčky, které klidně po rozehřátí v troubě můžete konzumovat i po sedmi dnech. Hlavně nedávat do mikrovlnky,“ vzkázala Kopečná všem fanouškům kváskového pečiva.

  • Nejčtenější

Nález, který otřásl. V autě našli zavražděného kojence, matka stála vedle

Jihomoravští kriminalisté vyšetřují smrt tříměsíčního dítěte, které v neděli našli mrtvé v autě u benzinové stanice na...

Gulaš pálil podeváté v řadě, ale slaví Kladno. Pardubice zaskočily Liberec

Hokejista Milan Gulaš se sice trefil podeváté v řadě, čímž vyrovnal extraligový rekord, jenže Kladno i díky gólu...

VIDEO: Vulgární řidič kamionu blokoval dva pruhy, šéf se za něj omluvil

Další případ nevybíravého chování na českých silnicích natočil v pondělí na výjezdu z Brna jeden z našich čtenářů....

Zbrojovka, nic není víc. Pacanda o životě i magii Lužánek

O minulosti fotbalisty Milana Pacandy se ví skoro všechno. Talent, hračička, střelec, později průšvihář... O jeho...

Zříceninu hradu Cimburk opravují již 25 let. Otevřeno mají po celý rok

Zřícenina moravského Cimburka u města Koryčany je v „servisu“ už čtvrt století. Kdosi spočítal, že tu spolek Polypeje...

Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Úroda se musí hlídat i po sklizni, zachránit ji pomáhají chytré senzory

Zemědělci přicházejí při skladování o pětinu úrody. Čím dál víc tak do práce zapojují chytré senzory. Díky nim zachrání...

Ze svobody do totality. Dóm v Brně připomíná projekcemi minulý režim

Život v totalitním Československu od roku 1948 až do sametové revoluce přibližuje nový multimediální projekt Totalita....

Lidé se v Sudetech často střídají a ani se neznají, zjistili vědci

Hranice někdejších Sudet je stále patrná, i když dávno není zakreslená na mapě. V obcích, jež leží v tomto území, lidé...

Krasobruslař Novotný pomáhal jako starosta developerovi, tvrdí kritici

Bývalého starostu brněnských Židenic Reného Novotného (ANO) vyzývá opozice, aby se vzdal zastupitelského mandátu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz