„Zjištění studie založené na velkém populačním vzorku zdůrazňuje dlouhodobé benefity, které má na mozek středomořská dieta,“ shrnuje práci, která vyšla v magazínu BMC Medicine, její vedoucí Janice Ransonová a dodává, v čem je základ stravy: „Je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, zdravé tuky.“
Podtrhuje, že přínosy jídelníčku byly zřejmé bez ohledu na to, jako riziko pro rozvoj demence představovala genetická výbava účastníků a účastnic výzkumu.
K ruce měl autorský tým data o šedesáti tisícovkách šedesátníků a šedesátnic, sledoval je po deset let. Z celkového počtu se ve vzorku za dotyčné období objevilo 882 případů demence. Ti, kdo se ve stravě řídili středomořskou dietou, měli o třiadvacet procent nižší riziko, že se u nich demence rozvinula.
Je to zjištění tím významnější a nadějnější, že britská studie je jednou z největších svého druhu. Předchozí výzkumy byly podle jejích autorek a autorů skromnější, pokud jde o velikost vzorku i o počet případu demence. Jejich statistická síla tedy nebyla přesvědčivá. Britská studie se opírá o mnohem větší kohortu i množství případů demence. Její závěry jsou robustní i díky použité metodě citlivostní analýzy.
„Hlavním poselstvím této studie je, že dokonce i pro jednotlivce s vyšším genetickým rizikem, může jídelníček středomořského typu redukovat nebezpečí rozvinutí demence,“ uzavírá další z autorů Oliver Shannon.
Pro NBC News přibližuje, jak by měla dieta vypadat.