Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý se může projíst k lepším chutím, tvrdí šéfkuchař Radek Kašpárek

Jako šéfkuchař restaurace Field pětkrát získal michelinskou hvězdu. Kvůli pandemii však musel Radek Kašpárek místo zahraničních turistů začít víc sázet na české gurmány, byť jeho styl kuchyně nemusí vyhovovat každému, píše týdeník 5plus2.
Kašpárek

Kašpárek | foto: MAFRA

Takřka po celý letošní rok šéfkuchař Radek Kašpárek porotcoval v soutěži MasterChef Česko, která se kvůli pandemii protáhla tak, že teprve nyní známe vítěze. Rozhovor však šel do tisku těsně před zveřejněním jeho jména, a protože je Radek Kašpárek vázaný smlouvami, samozřejmě nemohl vítěze prozradit. 

Fanoušci české verze celosvětově úspěšné kulinářské show ho však znají. Titul MasterChef vyhrál Roman.

Zvítězil podle vás ten pravý?
Jsem o tom přesvědčený. Vítěz udělal za posledních pět šest epizod neskutečný pokrok a posunul se opravdu až neuvěřitelně nahoru. Zvedal se ve chvíli, kdy už byla vidět pomyslná cílová čára, ostatní soutěžící začali odpadávat a on v sobě našel zbytky sil a dotáhl svůj bravurní výkon do konce.

Právě tím převýšil ostatní ve finálové pětce?
Řekl bych, že ano. V posledních kolech předváděl až nepochopitelné výkony – kolikrát mě až mrzelo, že televizní diváci nemají možnost ochutnat, protože jeho pokrmy chutnaly naprosto skvěle.

Fanoušci MasterChefa vědí, že letošní řadu poměrně dost zasáhla pandemie.
Ano, vysílání se natáhlo, navíc ho přerušily prázdniny. Tato řada byla vůbec hodně hektická, překvapilo mě více věcí, například jak celá republika vyjadřovala nesympatie k soutěžící Pavlíně a negativně komentovala její osobnost. Šokovalo mě, jak lidé dokážou být zlí. Jde přece o soutěž, je jasné, že každý má svého oblíbeného hráče, ale i tak přece hrajeme fair play.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Zkazilo to všechno váš dojem z letošního ročníku?
Vůbec ne. Z celé řady mám naprosto skvělý pocit a čisté svědomí. Nejdál se rozhodně dostali ti nejlepší a my s Honzou Punčochářem a Přemkem Forejtem měli možnost být u zrodu nových talentů.

Mají teď podle vás vůbec šanci prorazit? Restaurace zavřené, lidé v karanténě, celá společnost v relativním útlumu.
Prorazit určitě můžou. Ale jsou na začátku, musejí vydržet. Práce v gastru je strašně náročná jak fyzicky, tak psychicky, vyžaduje hodně sil, a pokud do ní dají všechno, vytrvalost i pokoru, a půjdou do vaření srdcem, minimálně dva ze soutěžících mají stoprocentně šanci upíchnout se na české gastroscéně.

Vypomoct si můžou sociálními sítěmi, fotit svá díla, točit streamy...
Jistě, sociální sítě v současnosti zachvátily svět, jsou součástí všedního života každé rodiny a dají se využít i v byznysu.

K současné situaci jste se rozhodl přistoupit akčně. Uvažujete o tom, že je teď také více zapojíte? Neplánujete třeba online kurzy michelinského vaření?
Teď by na ně určitě nebyl čas. Začali jsme ve Fieldu vařit pro plicní oddělení Fakultní nemocnice v Motole a stejně jako v první vlně pandemie jsme vyhlásili spolu s Nadací Via sbírku. Do ní se může svobodně zapojit úplně každý a poslat třeba jenom obyčejnou stokorunu. Stovka je vlastně částka na nákup surovin na jeden oběd, který se skládá z polévky a hlavního jídla. 

Podotýkám, že se z naší strany nejedná o žádnou ziskovou akci, Field z toho nebude mít nic, jenom pokryjeme režii, a pokud se nám podaří ušetřit nějaké peníze nad rámec vaření, poukážeme je nemocnici, jak je uvedeno v darovací smlouvě. Už proto bych byl rád, aby lidé přispěli, třeba přes webové stránky Fieldu, nebo přes náš Facebook. Za první dny jsme zaznamenali pěkný nárůst na sbírkovém kontě a já doufám, že trend sbírky bude pokračovat.

Snažím se uvažovat pozitivně. Jsem si moc dobře vědom, že situace není příjemná, a to nejen pro lidi pohybující se v gastru, ale i pro řadu lidí z dalších odvětví. Ale snažím se ostatní podporovat a motivovat. Je špatné, co se teď děje, ale pevně věřím, že zase bude dobře, že na konci tunelu ono pomyslné světlo zase brzy vysvitne.

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl říká Radek Kašpárek v Rozstřelu:

7. dubna 2020

Jak se vám vzpomíná na dobu, kdy ve vaší restauraci sedávali cizinci a bývalo plno?

Nedávno jsem se byl s manželkou projít na Karlův most a Staroměstské náměstí. Všude pusto a já si v duchu říkal, že asi takhle nějak vypadala Praha za komunistů. Žádní cizinci, jen tu a tam Čech. Trochu smutný pohled. Ale nechci, aby to vypadalo, že brečím, protože nemáme cizince v restauraci. Před první vlnou covidu tvořila zahraniční klientela pětasedmdesát procent všech našich zákazníků. Když jsme v květnu otevřeli, českých zákazníků bylo pětadevadesát procent a měli jsme plno. Češi si nás našli.

Čím to? Vytříbily se jim chutě?
Udělali jsme zkrácené polední menu za 590 korun, na které lidé slyšeli, i zkrácené degustační menu za šestnáct stovek, na což se podařilo Čechy nalákat. Takže to šlo i bez cizinců.

Může vůbec obyčejnému člověku chutnat v michelinské restauraci?
Pokud je zvyklý na obyčejné špagety s kečupem, pak by asi nepochopil kombinace chutí a celkové složení jídla a nejspíš by pokrm i zkritizoval. Ale každý se může vyvíjet a projíst se k lepším chutím.

Jak se posunout od kečupu a eidamu k opravdovým mňamkám?
Musíte ochutnávat a ochutnávat. Když jsem před lety začal chodit se svou ženou, ještě neměla „nachutnáno“ a zdaleka neměla ráda dobroty, které teď zbožňuje. Celkově můžu říct, že Češi jsou vděční strávníci. Čím dál častěji chtějí ochutnávat něco nového a mají-li zájem najíst se v „michelince“, je myslím dobré udělat si z českých regionů výlet do Prahy.

I když jsme s manželkou a dcerami mlsní, rádi si o víkendu uvaříme španělské ptáčky s rýží.

Vaří michelinský šéfkuchař s manželkou, která má „nachutnáno“, i doma michelinské delikatesy se všemi myslitelnými vychytávkami typu celerový prach?
Na to doma nemám technologie a nemůžu mixovat zeleninu vymraženou v tekutém dusíku, roztírat zmrzlý sníh na plech, nechávat ho sušit a pak ho znovu mixovat. Ale to víte, že i když jsme mlsní, rádi si o víkendu uvaříme třeba španělské ptáčky s rýží.

Před pár dny jste na svém Instagramu vypustil zprávu o těhotenství vaší ženy. Myslíte, že tentokrát to bude kluk?
V první řadě budu samozřejmě chtít, aby miminko bylo zdravé a bude mi úplně jedno, jestli se narodí chlapeček, nebo holčička. Ale když žijete se čtyřmi ženskými, logicky vám občas chlap chybí.

Uznejte, že babinec má něco do sebe.
Souhlasím! Holky mi třeba opakují, že mi to v televizi sluší, což se tátovi dobře poslouchá. Každopádně mám vyhráno – tři dcery rovná se tři skvělé chůvy! Bude to sranda, moc se těším.

Radek Kašpárek

  • Narodil se 6. srpna 1981 v Ostravě. Vystudoval Střední školu společného stravování v Ostravě. Býval prý mlsný už jako kluk, pomáhal mamince v kuchyni a zbožňoval její omáčky a polévky. Také od dědečka, který se živil jako řezník, okoukal spoustu fíglů. 
  • Absolvoval stáž v hotelu Swissotel the Bhosphorus. Několik let pracoval v hotelu Savoy a hotelu Aria jako a zástupce šéfkuchaře restaurace Coda. 
  • Působil také jako lektor kurzů školy vaření. Na televizních obrazovkách několik let provázel úspěšnými pořady Kašpárku, vař! a Co bude dnes k večeři. 
  • Od roku 2014 je šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace Field, kde hned rok po otevření získal michelinskou hvězdu a čtyřikrát ji obhájil. 
  • Poslední dva roky je jedním ze tří porotců televizní soutěže MasterChef Česko. 
  • Je ženatý a má tři dcery (14, 12, 7). S manželkou Andreou teď čeká další dítě.
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...