Máte milovaný recept po babičce? Získejte za něj kuchařku Dity P.

  1:19
Dita vyrazila ve čtvrtém díle seriálu České televize se sourozenci na chalupu a oprašuje nejmilovanější recepty po babičce. Pošlete nám ten svůj a vyhrajte kuchařku Deník Dity P.

Dita se probírá starým albem a vzpomíná na babičku. Na její památku si nechala na chalupě udělat krásnou kuchyni ve stylu 20. let a chystá se ji hned pokřtít.

Prvním chodem jsou koblihy. Dita nejprve připraví kynuté těsto, ze kterého vykrajuje půlky koblih a plní je marmeládou. Pak je osmaží v zakryté pánvi a nakonec pocukruje.

Dalším Ditiným rodinným pokladem je recept na králíka na smetaně s hořčicí, který drobně upravila přidáním ostřejší dijonské hořčice a pomalejším pečením. Králíka si nechá čerstvého stáhnout a vyvrhnout od souseda.

Protože se to příliš nelíbí sestře Emě, připraví pro ni vegetariánský chod – koprovou omáčku se ztraceným vejcem. Nakonec Dita uvaří recept, který je podle ní základem každé rodiny – domácí bramboračku.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku Dity P.

Jaké jídlo vám připomíná babičku? Jaký recept je vaším rodinným pokladem a pýchou? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 2. října do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Jitka Přichystalová s receptem na Chrlické placičky, mezi zajímavá pikniková jídla patří veganské muffiny, tortilla de patatas nebo kuřecí křídla v medovo-hořčičném dresinku. Všechny vaše soutěžní recepty najdete zde.

Králík na smetaně podle Dity P.

Příprava: 10 minut, marinování: přes noc, pečení: 1,5 hodiny, pro 4 osoby

Dita P. králík na smetaně s horčicí
  • 1 králík, naporcovaný
  • 125 g másla
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Deník Dity P.

Čtvrtý díl kuchařské show odvysílá Česká televize v pátek v 18:25 na Jedničce.

  1. Porce králíka osolím a naskládám do pekáče. V kastrůlku rozehřeju máslo, přidám do něj grilovací koření a mletou papriku, chvilku smažím, aby se paprika rozvoněla, a pak přimíchám obě hořčice. Kastrůlek sundám z plotny a ze všech stran králíka potřu ještě teplou marinádou. Zbylou marinádou králíka zaliju. Pekáč přetáhnu potravinářskou fólií a nechám do druhého dne v lednici, aby maso vsáklo vůně koření.
  2. Předehřeju troubu na 200 °C. Pekáč s králíkem přikryju alobalem namísto fólie a dám péct. Maso průběžně potírám výpekem. Za tři čtvrtě hodiny alobal sundám a do pekáče přiliju mírně osolenou smetanu. Za občasného potírání peču dalších pětačtyřicet minut. Tento králík mi nejvíc chutná s bramborovou kaší a zeleným salátem.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...