Počátkem roku 2024 se v německých barech a restauracích po několika letech opět zvýšila sazba daně z přidané hodnoty, a to ze 7 na 19 procent. Výjimkou je pouze dovážené jídlo, kde německá vláda ponechala nižší daňovou sazbu. Naprostá většina restauračních podniků však podle německých médií promítne toto zvýšení DPH i do konečných cen. Panují ale obavy, jak na zdražení jídel zareagují zákazníci. Informoval o tom německý deník Bild.
Německá asociace hotelů a restaurací říká, že dodatečné daňové břemeno bude v plné výši převedeno na zákazníka. Po náročné pandemii namoci covid-19 a nynějšímu období vysoké inflace totiž naprostá většina restauračních podniků už nemá žádné rezervy. Asociace k tomu zároveň dodává, že tímto krokem se v Německu může nastartovat vlna gastronomických bankrotů.
Němci zažívají na benzinkách novoroční šok. Ekologická daň zvedla ceny |
Čtyřiapadesátiletý Giovanni Curia s jeho ženou Mariou v Německu už několik let provozují rybí restauraci. I přes značný nárůst životních nákladů se jim dařilo nabízet speciality šéfkuchaře za méně než 30 eur (v přepočtu zhruba 750 korun). Podobně jako ostatní provozovatelé gastronomických podniků v Německu ale nyní musí reagovat na zvýšenou daň z přidané hodnoty.
„Musím vzrostlou daň přenést na své zákazníky. Za pět grilovaných krevet budu muset nově účtovat o 4,50 eura víc. Podobně se zvýší i cena mořského jazyka, a to z 29,90 na 34,40 eura,“ řekl německému deníku Bild restauratér s tím, že nový jídelní lístek chce se svou manželkou uvést do praxe po plánované čtrnáctidenní dovolené.
Stejně reagují i další němečtí restauratéři
Podobný pohled na věc má i šestapadesátiletý Ronald Scheil, který ve městě Erfurt nyní rovněž zdražuje. „Právě jsem přepočítával ceny jídel na mém jídelním lístku. Ještě v prosinci vyšla naše hovězí roláda s durynským knedlíkem a červeným zelím na 19,90 eura. Nyní kvůli zvýšené DPH ale stojí už 22,30 eura. Je to pro nás opravdový bolehlav. Navíc bojujeme se zvýšenými náklady na dopravu i vzrostlou minimální mzdou,“ vypočítává další německý restauratér a dodává, že silně zvažuje svou účast na lednové stávce zemědělců, kde by požadoval zrušení takto razantního zvýšení daně z přidané hodnoty.
V Německu se odpojila část vlaku, zapomněli ji na nádraží. Dopravce neví proč |
Řada německých restauratérů se ale kvůli avizovanému zdražení obává, že přijde o své zákazníky. „Spousta našich stálých zákazníků k nám chodila čtyřikrát za měsíc. Velká část z nich ale svou frekvenci návštěv omezí a budou k nám chodit třeba jen jednou za čtrnáct dnů,“ odhaduje italský restauratér Curia s tím, že obrat jeho restaurace se může v podstatě ze dne na den propadnout až o 30 procent.
Opatření má přinést státu dodatečné 3 miliardy eur
Německá vláda doufá, že zvýšením DPH se podaří na straně rozpočtových příjmů vybrat zhruba o 3 miliardy eur navíc, což je v přepočtu zhruba 70 miliard korun. Restauratéři k této avizované sumě ale dodávají, že realita může být úplně jiná. „Mám velké pochybnosti o tom, zda se tyto tři miliardy vůbec podaří realizovat. Pravděpodobně totiž po celém Německu dojde k úbytku klientely, což by se v daňových příjmech odrazilo,“ říká podnikatel Michael Näckel.
Dálkové magnetické tratě nevyšly, teď Německo pokukuje po využití v městské dopravě |
Německá vláda zavedla nižší sazbu DPH pro gastronomické podniky v dobách koronavirové pandemie. Šlo o úlevné opatření, díky kterému se měl snížit případný počet bankrotů. Současný německý kancléř Olaf Scholz ještě v roce 2021 říkal, že tuto redukci DPH už nikdy nezruší. Po necelých třech letech se ale situace změnila a Scholz se tímto zvýšením snaží zacelit výpadek německých rozpočtových příjmů.