Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německá gastronomie je v krizi. Restauracím zoufale chybí pracovní síla

  12:00
Německé restaurace, hotely i bary bojují s obrovským nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Po koronavirové pandemii se firmám nedaří pracovníky nalákat zpět a hosté důsledky pociťují každý den. Německý gastronomický sektor musí tyto problémy řešit ve chvíli, kdy se zákazníci začínají pravidelně vracet do svých oblíbených podniků.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Německý deník Welt píše, že s nedostatkem kvalifikované pracovní síly bojuje v Německu momentálně zhruba 190 tisíc podniků. Chybí desítky tisíc kuchařů, číšníků či recepčních. Firmy kvůli tomu musí často odmítat soukromé oslavy či svatební hostiny. Nefungují ani bohaté nástupní bonusy, které mnohdy převyšují i hranici 11 tisíc euro (asi 240 tisíc korun).

„Nedostatek zaměstnanců je nyní pro gastronomický sektor v Německu jednou z největších výzev,“ uvádí své stanovisko Německá asociace hotelů a restaurací s tím, že konkurenční boj o pracovní sílu je obrovský.

Zaplaťpánbůh, reaguje Zdeněk Pohlreich na zdražení v restauracích

Statistiky ukazují, že německý gastronomický sektor opustil během pandemie každý pátý. I kvůli tomu je počet pracovníků v německém gastronomickém odvětví momentálně nejnižší v historii a dosahuje pouze na hranici 1,8 milionu. Počet volných pracovních míst v sektoru německé gastronomie přesahoval během letošního září hranici třicetitisícovou hranici. Některé odhady ale hovoří o tom, že tento počet je podhodnocený a reálné potřeby jsou minimálně dvojnásobně vyšší.

„Průzkum z roku 2022 ukázal, že u 73 procenta dotázaných firem ze světa gastronomie nyní pracuje méně zaměstnanců než před vypuknutím pandemie nemoci covid-19. Ztráty z dob pandemie se tak ještě nepodařilo kompenzovat,“ uvádí jedna z německých odborných studií, která se touto problematikou počátkem roku 2023 zaobírala.

Chudší jídelní lístky, kratší otevírací doba

S následky musí bojovat téměř každý Němec. Zvýšil se počet dnů, kdy jsou restaurace a hospody v Německu zavřené. Provozy zkrátily otevírací dobu a jídelní lístky jsou v mnoha případech značně zmenšené. „Čím více je pro podnikatele jejich provoz personálně náročnější, tím hůře se firmám daří udržovat potřebnou kvalitu i nabídku,“ domnívají se představitelé Německé asociace hotelů a restaurací.

Sto tisíc Čechů snídá pivo, dva miliony jsou ráno o hladu, zjistil průzkum

Obzvláště náročné to nyní mají podniky na německém venkově. Hotely na takových místech už často nezjišťují každodenní úklid pokojů, hotelový bar zavírají dříve a výrazně snižují i počet míst k sezení.

„Nízké mzdy, obtížné plánování směn, příliš dlouhá pracovní doba i vysoká úroveň psychického i fyzického vypětí je v pohostinství každodenním chlebem. Odvětví potřebuje nový začátek. Mzdy se musí zvýšit, pracovní doba musí jít směrem dolů,“ říká pro deník Welt analytik Guido Zeitler s tím, že celý německý gastronomický sektor se nachází pod obrovským tlakem na zlepšení pracovních podmínek.

Osmnáct chodů a šest hodin osvěty. V Norsku otevřeli plovoucí ekorestauraci

Průměrná měsíční mzda v gastronomii se v německém Bavorsku momentálně pohybuje okolo 2 622 euro, což je v přepočtu zhruba 63 tisíc korun. To Guido Zeitler kritizuje a říká, že minimální částka pro takové období se musí zvýšit na minimálně 3 tisíce euro měsíčně (asi 72 tisíc korun).

Autor:
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

6. června 2024

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

Zlatá horečka stoupá. Jihokorejci vykupují slitky i z prodejních automatů

6. června 2024

V Jižní Koreji postupně přibývá prodejních automatů, díky nimž mají zákazníci možnost si pořídit...

Nejvíc na daních z příjmu loni odvedl ČEZ, čtyřikrát víc než druhá Škoda Auto

6. června 2024  18:58

Na dani z příjmu právnických osob loni nejvíc zaplatila energetická společnost ČEZ. Státu odvedla...

Ekonomické potíže nahrávají populistům. Nejvíc v Maďarsku, tvrdí analýza

6. června 2024

Evropská ekonomika se jen pomalu vzpamatovává z recese a období rychlého růstu cen. To může v...

Po stopách vyhozených petek. Kolik se jich vrátí, ukázal pokus ministerstva

6. června 2024  16:51

Ministerstvo životního prostředí pomocí nové technologie společnosti Adastra Lab sledovalo pohyb...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...