Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vídeňský řízek z českých surovin nevytvoříte, říká šéf rakouské restaurace

  10:20
Úspěšný ajťák Jan Holz se po čtvrt století vrátil do Brna a otevřel podnik s rakouskou kuchyní. Bez zkušeností s gastrem, zato s větší vervou. Suroviny si ze sousední země dováží.

Když se řekne vídeňský řízek, člověk si představí křupavý, do tenka vyklepaný kus masa, který se velikostně jen stěží vejde na talíř. Málokdo ale ví, že se od toho českého odlišuje jednou nepatrnou, zato zásadní ingrediencí.

„Hlavní rozdíl dělá rakouská strouhanka. To člověka nenapadne, ale každá země má tu svoji. A zatímco my ji meleme ze starých rohlíků, Rakušané z jejich speciálních kaiserek,“ vysvětluje Jan Holz, který si společně se svým bratrem Jiřím otevřel v brněnské pasáži Alfa podnik zasvěcený rakouské kuchyni v čele s poctivými vídeňskými řízky.

Na to, aby si byl jistý, jak správně mají chutnat, měl navíc téměř čtvrt století. Už jako patnáctiletého jej totiž rodiče vyslali na střední školu do Rakouska. „Tehdy mě máti přihlásila do takového bikulturního programu, kde Češi mohli studovat na vybraných rakouských školách. Neuměl jsem moc německy, takže hlavně začátky byly těžší,“ líčí.

Zaskočil ho i přísný systém, sobotní vyučování nebylo výjimkou. „Měli jsme stejný program jako studenti na gymnáziu, tedy zhruba 39 hodin školy týdně. Navíc nás ale čekalo dalších deset jenom technických oborů,“ přibližuje. Naučilo ho to však mnohé do života, hlavně režim, disciplínu a jazyk. „Měl jsem ve třídě jednoho Čecha, ale hned nás rozsadili, abychom se oba naučili německy,“ vzpomíná.

Neměl se kde najíst

Rakousko rodákovi z Brna přirostlo k srdci natolik, že návrat zpátky na Moravu po maturitě nebyl ani ve hře. Na vysokou školu se dostal na informatiku do Vídně, kde si stihl najít ještě předtím, než univerzitu dokončil, i práci. „Vídeň je Brnu strašně blízko. Nejenom co se vzdálenosti týče, ale hlavně nátury lidí. Architektura je také podobná, obě města se stavěla ve stejné době,“ vysvětluje Holz.

Proč se tedy po mnoha letech nakonec rozhodl vrátit? „Zrovna jsem se rozvedl, měl jsem psa, který umíral, a chodil jsem s ním do Brna na veterinu – a hlavně přišel covid. Bylo to hodně zmatené. Zůstal jsem tady proto s bráchou, navíc se i moje pozice přesunula na home office, takže jsem už neměl potřebu být tam,“ argumentuje podnikatel, který si stále drží svou práci v IT.

VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

Po návratu do Brna byl však Holz nepříjemně překvapený patrnými rozdíly mezi českým a rakouským gastrem. „První věc, které jsem si hned všiml, byla, že se tady některé potraviny nedají vůbec jíst,“ povídá s nadsázkou. Totožné produkty pod stejnou značkou chutnají v obou zemích různě. „Složení je jiné, chuť je jiná, a hlavně kvalita. Za stejné peníze tam dostanete mnohem lepší věci,“ upozorňuje.

Prvotní nápad tedy byl otevřít si obchůdek s rakouským zbožím za přijatelné ceny pro Brňany. Nakonec se však z prodejny jakostního zboží stal bar s kavárnou v Pekařské ulici, který tento pátek oslaví rok od svého otevření. „Vždycky jsem ale chtěl, abychom vařili. Tady je toho sice hodně, ale upřímně jsem se neměl kde dobře najíst. Jsou tu kvalitní restaurace, ale na denní bázi za dva tisíce korun jíst prostě nebudu,“ rozčiluje se.

A tak vznikl nápad pustit se do restaurace Kšeft Schnitzel & Bier. Bez větších zkušeností, zato s větší vervou. „Bohužel, z českých surovin rakouskou kuchyni neuvaříte. Proto si vozíme hodně věcí z Rakouska. Od strouhanky přes maso až po vína,“ vyjmenovává.

Nedělní klasika, ale autentická

Žolíkem se pro podnikavé bratry stal kuchař František Adam, který se jim náhodou ozval na inzerát. Má totiž dlouholeté zkušenosti s rakouskou i německou kuchyní. „Restaurace přece jenom není o nás, o majitelích, ale právě o kuchaři,“ má jasno Jiří Holz.

A díky Adamovi se z původního plánu na „řízkárnu“ stal podnik s širší nabídkou rakouských pochoutek. „Chtěli, aby tam bylo více druhů řízků. Dneska mají lidé rádi smažené, obzvlášť my Češi, ale přijde mi, že rakouská kuchyně je mnohem rozmanitější,“ poznamenává hlavní kuchař.

Řízek se i tak uchytil jako stěžejní záležitost. Každý týden mají v nabídce jiný – vepřový, kuřecí, plněný i telecí za 350 korun. „Řízek je něco, na co lidé slyší. Pro mě samotného je to pořád takové to klasické nedělní jídlo,“ říká Jan Holz.

Latinská Amerika na talíři. Břeclav si pochutnává na dobrotách z Guatemaly

Hlavním cílem tedy bylo, aby se zážitek stal co nejautentičtějším. „Používáme rakouskou strouhanku, na trojobal spotřebujeme hodně vajec, aby to pořádně drželo, smažíme na sádle a přílohu podáváme na talíři zvlášť. Tak, jak to dostanete ve Vídni,“ vysvětluje kuchař.

Klasická denní menu nemají, zato každý týden volí jinou nabídku. Vše podávají čerstvé. „Nepředvařujeme. Bramborovou kaši nenabíráme z vany, ale každou porci šleháme v rendlíku zvlášť. Když si u nás dáte roštěnku, tak je opravdu z grilu a není udělaná předem,“ láká k návštěvě Adam.

Kuchyň zvolili ve funkcionalistické pasáži malou, takže jinak to snad ani nejde. „Kuchyně je kromě vaření, což by napadlo každého, ale také samozřejmě o organizaci. Jde o to, jak si člověk vše přichystá. A Franta tohle zvládá skvěle,“ chválí si majitelé.

  • Nejčtenější

Brnu hrozí stoletá voda, na niž není připraveno. Hasiči evakuovali chatovou oblast

Aktuální deště by podle nejhoršího scénáře mohly přinést do Brna až stoletou vodu, na kterou však město momentálně není připraveno. Upozornil na to ředitel pro správu Povodí Moravy Antonín Tůma. Voda...

13. září 2024  13:06,  aktualizováno  19:13

Brněnská nemocnice kvůli povodni evakuovala pacienty, personál pomůže jinde

Stoupající hladina řeky Svratky v Brně přiměla zdejší Nemocnici Milosrdných bratří k evakuaci všech pacientů. Kvůli velké vodě by v zařízení mohla zkratovat elektřina, což by ohrozilo pacienty na...

14. září 2024  10:54,  aktualizováno  21:29

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sanitáře viní, že sahal ženě po narkóze do vaginy. Čin přiznal, u soudu ho popírá

Sanitář v třebíčské nemocnici podle obžaloby využil bezbrannosti pacientky po narkóze a opakovaně jí strčil prst do vaginy. Případem se dnes začal zabývat Krajský soud v Brně, muž je obžalovaný ze...

17. září 2024  11:43

Prší nám štěstí a láska, líčili novomanželé. Svatbu si lijákem zkazit nenechali

Termín i místo obřadu v Předklášteří na Brněnsku měli novomanželé Lucie a Vladimír Kůtovi vybrané osm měsíců dopředu. Říkali si, že o víkendu v půlce září by mohlo být hezky a přitom už bez letních...

14. září 2024  17:43

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Půl milionu v batohu, další peníze chybí. Extrémně závažné, říká místostarosta

Premium

Referování o tristní situaci ve Znojemské tepelné společnosti stoprocentně vlastněné městem šokovalo tamní zastupitele. Věc nyní řeší policie, Květoslav Svoboda, politik zvolený na kandidátce hnutí...

10. září 2024

Vhodnější místo nenašli. Kino Scala bude promítat v předsálí na schodech

Po uzavření hlavního sálu loni v červnu se zaměstnanci Univerzitního kina Scala v Brně snaží přijít s alternativním řešením. Jako částečná náhrada dosud sloužila kavárna přímo v prostorách biografu,...

18. září 2024  5:17,  aktualizováno  5:39

Manažer Žabin: Chtěl jsem na Euroligu zaplnit Rosničku, ale jsem pragmatik

Čtyři přípravné zápasy musí stačit, basketbalistky Žabin jdou do klíčové fáze sezony ještě před tím, než jim pořádně začne. Brněnský celek se v dvojzápase s maďarským Szekszárdem utká ve středu doma...

17. září 2024  11:53

Sanitáře viní, že sahal ženě po narkóze do vaginy. Čin přiznal, u soudu ho popírá

Sanitář v třebíčské nemocnici podle obžaloby využil bezbrannosti pacientky po narkóze a opakovaně jí strčil prst do vaginy. Případem se dnes začal zabývat Krajský soud v Brně, muž je obžalovaný ze...

17. září 2024  11:43

Jsem příklad politické komunikace, odráží kritiku jihomoravský lídr SPOLU Grolich

Zatímco dřív na jižní Moravě šly KDU-ČSL, ODS a TOP 09 do krajských voleb zvlášť, tentokrát po vzoru celostátní spolupráce spojily síly. Vytvořily tak předvolební koalici SPOLU. V jejím čele stojí...

17. září 2024  10:33

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Líbí se mu moje pipinka. Je pořád nadržený, stěžovala si vyměněná manželka

V novém díle Výměny manželek se pohodlná Lucie snažila přizpůsobit domácnosti, kde se stále něco děje. Ilona jako by...

Radil jsem bratrovi, aby se neupil a neufetoval, říká Jakub Prachař

Premium Mluví jakoby žertem, ale za svými slovy si stojí. Moderátorovi Liboru Boučkovi to Jakub Prachař občas natře před...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Do výstřihu nekoukat! Fotbalové Ústí vzbudilo ve světě rozruch českou Pamelou

Ústecký fotbal zase dobyl svět, byť opět ne na hřišti. Po „kazmovině“ s tlouštíkem propírají média po celé planetě...

Jste blázni, říkali všichni. Parádní dům si postavili na nejhorším pozemku

Manželé bydleli ve zděném domě, který postupně upravovali. Nakonec se ale rozhodli pro změnu. Od města odkoupili jeden...