Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Japonci v Londýně cílí na masožrouty, hovězí tam vyjde na dvacet tisíc korun

  9:00
Japonský podnik Aragawa okouzlil gastroscénu Londýna hovězím steakem. Porce připravená z masa Wagyu tam vyjde v průměru na 20 tisíc korun. Tajemství perfektního bifteku tkví v jeho mramorování, díky krémově bílému tuku má nezapomenutelnou chuť.
Hovězí wagyu je vyhlášené svým jemným mramorováním

Hovězí wagyu je vyhlášené svým jemným mramorováním | foto: Profimedia.cz

Restaurace Aragawa vsadila na hovězí steak, jehož cena začíná na 500 librách (14 tisíc korun), vyšplhat se přitom může až na 900 liber (26 tisíc korun) za zhruba 400 gramů masa.

Jde o první zahraniční pobočku, kořeny má Aragawa v Kóbe a Tokiu, kde funguje už od padesátých let minulého století. V Londýně restaurace sklízí ovace za servírování mramorovaného Wagyu z oblasti Kóbe, který se často považuje za nejchutnější maso vůbec.

Pochází jen ze čtyř uznávaných plemen krav, přičemž zážitek z kousku Wagyu z tříletého býka hosté popisují jako ochutnání máslového masa s konzistencí tuňáka, které se díky jemnému tuku téměř rozplyne v ústech. Právě tukové mramorování dodává steakům křehkost, šťavnatost a bohatou chuť.

V restauraci velí šéfkuchař Kazuo Imayosh, který v Tokiu čtyřicet let piloval své kulinářské schopnosti. Má dokonalý cit pro maso a podle hmatu pozná, v který okamžik je hotové. Wagyu pak peče v keramické peci, kterou rozpaluje japonským dřevěným uhlím. Speciální uhlí binchotan neovlivňuje chuť masa, lidé tak na jazyku nemají šanci pocítit nádech kouře.

Maso pochází z malých japonských farem, jejichž roční produkce čítá jen kolem tisícovky krav, píše agentura Bloomberg. V tokijské restauraci Aragawa účtují za čtyřistagramové steakové porce v rozmezí od 55 000 jenů do 99 000 jenů, v přepočtu od osmi do patnácti tisíc korun.

Britská restaurace o dvou patrech je hostům k mání od poloviny října. Dole je šestadvacet stolů s vyžehlenými bílými lněnými ubrusy, na stěnách visí ručně malované oranžovými obrazy inspirované japonskými kimony. V patře je pak k dispozici soukromý prostor pro dvanáct osob s vinotékou.

Majitel restaurace Kotaro Ogawa jako vášnivý milovník vína vybral druhy, které se podle něho nejlépe hodí k masu. Mezi vystavenými kousky hosté najdou zralé červené Château Barde-Haut z roku 2014 za 120 liber (3 400 korun) nebo Château Margaux z roku 2005 za 1 400 liber (40 tisíc korun).

Steak za stovky liber pak hosté konzumují tradičním nožem, jehož rukojeť je vyrobena z japonského dubu. Čepele potom zdobením připomínají samurajské meče. Jedna sada vyjde na 400 liber (11 tisíc korun). Kotaro Ogawa v žertu říká, že by k nim měli raději dát cenovku, aby si je náhodou někdo nechtěl vzít domů.

Své ceny se majitel restaurace nesnaží nijak omlouvat. Podotýká, že mnoho lidí neváhá podobné částky zaplatit za koncert Taylor Swift nebo za lístek na Wimbledon. Zároveň se zaměřují čistě na to, co umí nejlépe a nesnaží se tak nacpat pod jednu střechu nudle, sushi, tempuru a teppanyaki jako mnoho jiných japonských restaurací.

„Pokud chcete steak, jsme tady,“ říká. „S nikým nás neporovnávám, jen říkám, že nabízíme jedinečný zážitek,“ řekl Bloombergu.

Autor:
Témata: Londýn, Maso, steak, Kóbe

Mařiče a obří fény jsou ekonesmysl, řešením jsou baterie, říká expert

Nejčtenější

V Česku otevírá pobočku nový řetězec. Slibuje velké porce zdravého jídla

Po několika odložených startech vstupuje na český trh řetězec se zdravým jídlem. V přízemí pražského centra Máj Národní se prvním zákazníkům otevře dean&david v pondělí 27. ledna. Německý řetězec...

Nejchudší stát Spojených států je blízko k překonání HDP Německa

Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele nejchudšího státu USA Mississippi je vyšší než hrubý domácí produkt pěti největších evropských ekonomik s výjimkou Německa. I Německu však těsně konkuruje....

Ve 43 letech zemřel Jindřich Kadrnka, velký muž a osobnost moravských vinařů

Neustále sršel nápady a pozitivní energií. Zcela žil pěstováním vinné révy a výrobou vína. Jindřich Kadrnka z Březí u Mikulova si vydobyl jméno i mezi ostatními vinaři. Předloni dokonce získal rovnou...

Ředitel Strabagu Haselsteiner zemřel nečekaně ve věku 44 let

Ve čtyřiačtyřiceti letech nečekaně zemřel generální ředitel rakouské stavební skupiny Strabag Klemens Haselsteiner. Firma to oznámila v pátek večer „s velkým šokem“.

Budeme vrtat, bejby. Trump načrtl vizi ekonomického tlaku nejen na Evropu

Sledujeme online

Nový americký prezident Donald Trump v inauguračním projevu avizoval, že vyhlásí stav nouze v oblasti energetiky. Chce tak podpořit těžbu ropy a zemního plynu v USA a americkým spotřebitelům snížit...

Čisté a hrubé příjmy v Evropě. Překvapily mimo jiné Kypr, Česko i Slovensko

Poměr mezi hrubou a čistou mzdou je v jednotlivých státech Evropy odlišný. Jinačí příjmy kvůli rozdílným daňovým systémům náleží nesezdaným osobám bez potomků, manželským párům s potomky i bez nich....

25. ledna 2025

Spoléhat se na dovoz potravin? Budeme jen chudnout, říká nový šéf iniciativy

Premium

České zemědělství není efektivní kvůli velkému množství neprodukčních farmářů, říká v rozhovoru s MF DNES nový předseda představenstva Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků (IZPP) Martin...

25. ledna 2025

Rakouští hoteliéři čelí rostoucím nákladům. Doufají ve zlepšení na trhu práce

Hoteliéři jsou pod tlakem kvůli rostoucím nákladům a spořivějším hostům, což pouze dočasně zmírňuje nedostatek pracovních sil. Odvětví doufá, že vláda zpřísní předpisy a umožní volný přístup k...

24. ledna 2025

Chorvaté bojují proti zdražování. Sdílejí videa poloprázdných obchodů

Mnoho Chorvatů se rozhodlo v pátek jako reakci na vysoké ceny vynechat nákupy. K celostátnímu bojkotu vyzvala na sociální sítích facebooková skupina Haló, inspektore, která upozorňuje na nebývalé...

24. ledna 2025  17:36

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Babišová s Bartošem čekají dítě. Nebylo to plánované, ale těšíme se, říkají

A je to venku! Herec Kryštof Bartoš (32) bude otcem. Maminkou očekávaného dítěte je jeho partnerka, herečka Martina...

Po otcově smrti přišlo peklo. Prohrál jsem vše, říká syn Josefa Vinkláře

Herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (89) vydala loni knihu s názvem Můj příšerný syn a její hlavní hrdina Adam Vinklář...

V Česku otevírá pobočku nový řetězec. Slibuje velké porce zdravého jídla

Po několika odložených startech vstupuje na český trh řetězec se zdravým jídlem. V přízemí pražského centra Máj Národní...

Soaking: sexuální praktika, která je příliš bizarní, aby byla reálná

Virální, bizarně kreativní, legrační. Sexuální praktika soaking uhranula internet, fascinuje. Slouží jako nástroj...

Šedesátník Dominik Hašek bude počtvrté táta. Jsem opatrnější, říká hokejista

Hokejista Dominik Hašek, který 29. ledna oslaví šedesátiny, se pochlubil šťastnou novinkou. Bude z něj opět tatínek. S...