Restaurace Aragawa vsadila na hovězí steak, jehož cena začíná na 500 librách (14 tisíc korun), vyšplhat se přitom může až na 900 liber (26 tisíc korun) za zhruba 400 gramů masa.
Jde o první zahraniční pobočku, kořeny má Aragawa v Kóbe a Tokiu, kde funguje už od padesátých let minulého století. V Londýně restaurace sklízí ovace za servírování mramorovaného Wagyu z oblasti Kóbe, který se často považuje za nejchutnější maso vůbec.
Pochází jen ze čtyř uznávaných plemen krav, přičemž zážitek z kousku Wagyu z tříletého býka hosté popisují jako ochutnání máslového masa s konzistencí tuňáka, které se díky jemnému tuku téměř rozplyne v ústech. Právě tukové mramorování dodává steakům křehkost, šťavnatost a bohatou chuť.
V restauraci velí šéfkuchař Kazuo Imayosh, který v Tokiu čtyřicet let piloval své kulinářské schopnosti. Má dokonalý cit pro maso a podle hmatu pozná, v který okamžik je hotové. Wagyu pak peče v keramické peci, kterou rozpaluje japonským dřevěným uhlím. Speciální uhlí binchotan neovlivňuje chuť masa, lidé tak na jazyku nemají šanci pocítit nádech kouře.
Maso pochází z malých japonských farem, jejichž roční produkce čítá jen kolem tisícovky krav, píše agentura Bloomberg. V tokijské restauraci Aragawa účtují za čtyřistagramové steakové porce v rozmezí od 55 000 jenů do 99 000 jenů, v přepočtu od osmi do patnácti tisíc korun.
Britská restaurace o dvou patrech je hostům k mání od poloviny října. Dole je šestadvacet stolů s vyžehlenými bílými lněnými ubrusy, na stěnách visí ručně malované oranžovými obrazy inspirované japonskými kimony. V patře je pak k dispozici soukromý prostor pro dvanáct osob s vinotékou.
Majitel restaurace Kotaro Ogawa jako vášnivý milovník vína vybral druhy, které se podle něho nejlépe hodí k masu. Mezi vystavenými kousky hosté najdou zralé červené Château Barde-Haut z roku 2014 za 120 liber (3 400 korun) nebo Château Margaux z roku 2005 za 1 400 liber (40 tisíc korun).
Steak za stovky liber pak hosté konzumují tradičním nožem, jehož rukojeť je vyrobena z japonského dubu. Čepele potom zdobením připomínají samurajské meče. Jedna sada vyjde na 400 liber (11 tisíc korun). Kotaro Ogawa v žertu říká, že by k nim měli raději dát cenovku, aby si je náhodou někdo nechtěl vzít domů.
Své ceny se majitel restaurace nesnaží nijak omlouvat. Podotýká, že mnoho lidí neváhá podobné částky zaplatit za koncert Taylor Swift nebo za lístek na Wimbledon. Zároveň se zaměřují čistě na to, co umí nejlépe a nesnaží se tak nacpat pod jednu střechu nudle, sushi, tempuru a teppanyaki jako mnoho jiných japonských restaurací.
„Pokud chcete steak, jsme tady,“ říká. „S nikým nás neporovnávám, jen říkám, že nabízíme jedinečný zážitek,“ řekl Bloombergu.