Německý deník Welt píše, že s nedostatkem kvalifikované pracovní síly bojuje v Německu momentálně zhruba 190 tisíc podniků. Chybí desítky tisíc kuchařů, číšníků či recepčních. Firmy kvůli tomu musí často odmítat soukromé oslavy či svatební hostiny. Nefungují ani bohaté nástupní bonusy, které mnohdy převyšují i hranici 11 tisíc euro (asi 240 tisíc korun).
„Nedostatek zaměstnanců je nyní pro gastronomický sektor v Německu jednou z největších výzev,“ uvádí své stanovisko Německá asociace hotelů a restaurací s tím, že konkurenční boj o pracovní sílu je obrovský.
Zaplaťpánbůh, reaguje Zdeněk Pohlreich na zdražení v restauracích |
Statistiky ukazují, že německý gastronomický sektor opustil během pandemie každý pátý. I kvůli tomu je počet pracovníků v německém gastronomickém odvětví momentálně nejnižší v historii a dosahuje pouze na hranici 1,8 milionu. Počet volných pracovních míst v sektoru německé gastronomie přesahoval během letošního září hranici třicetitisícovou hranici. Některé odhady ale hovoří o tom, že tento počet je podhodnocený a reálné potřeby jsou minimálně dvojnásobně vyšší.
„Průzkum z roku 2022 ukázal, že u 73 procenta dotázaných firem ze světa gastronomie nyní pracuje méně zaměstnanců než před vypuknutím pandemie nemoci covid-19. Ztráty z dob pandemie se tak ještě nepodařilo kompenzovat,“ uvádí jedna z německých odborných studií, která se touto problematikou počátkem roku 2023 zaobírala.
Chudší jídelní lístky, kratší otevírací doba
S následky musí bojovat téměř každý Němec. Zvýšil se počet dnů, kdy jsou restaurace a hospody v Německu zavřené. Provozy zkrátily otevírací dobu a jídelní lístky jsou v mnoha případech značně zmenšené. „Čím více je pro podnikatele jejich provoz personálně náročnější, tím hůře se firmám daří udržovat potřebnou kvalitu i nabídku,“ domnívají se představitelé Německé asociace hotelů a restaurací.
Sto tisíc Čechů snídá pivo, dva miliony jsou ráno o hladu, zjistil průzkum |
Obzvláště náročné to nyní mají podniky na německém venkově. Hotely na takových místech už často nezjišťují každodenní úklid pokojů, hotelový bar zavírají dříve a výrazně snižují i počet míst k sezení.
„Nízké mzdy, obtížné plánování směn, příliš dlouhá pracovní doba i vysoká úroveň psychického i fyzického vypětí je v pohostinství každodenním chlebem. Odvětví potřebuje nový začátek. Mzdy se musí zvýšit, pracovní doba musí jít směrem dolů,“ říká pro deník Welt analytik Guido Zeitler s tím, že celý německý gastronomický sektor se nachází pod obrovským tlakem na zlepšení pracovních podmínek.
Osmnáct chodů a šest hodin osvěty. V Norsku otevřeli plovoucí ekorestauraci |
Průměrná měsíční mzda v gastronomii se v německém Bavorsku momentálně pohybuje okolo 2 622 euro, což je v přepočtu zhruba 63 tisíc korun. To Guido Zeitler kritizuje a říká, že minimální částka pro takové období se musí zvýšit na minimálně 3 tisíce euro měsíčně (asi 72 tisíc korun).