Zdravotní strašáci Vánoc. Co dělat s kostí v krku a žlučníkovou kolikou

  • 2
K vánoční pohodě neodmyslitelně patří rozsvícený stromeček, ale i štědrovečerní večeře, cukroví nebo přípitky s blízkými. Všechno, co dělá sváteční atmosféru, ale může představovat hrozbu pro naše zdraví. Na co si dát pozor a jak nastalé potíže řešit? Zeptali jsme se praktické lékařky Ludmily Mazylkinové.
Bolest žlučníku

Žlučníková kolika

Smažené ryby, majonézové saláty a chlebíčky, cukroví, ořechy či tropické ovoce, které jsou součástí našeho vánočního hodování, si přes rok obvykle dopřáváme jen v omezené míře. O Vánocích se také častěji přejídáme. Když k tomu přičteme zvýšenou konzumaci alkoholu, není divu, že naše zažívání může začít protestovat. Zátěž, které je vystaveno, se projeví pocitem těžkosti, zvýšeným nadýmáním, průjmy či zácpou a může se dostavit i žlučníkový záchvat.

„Žlučníkový záchvat patří v období Vánoc k vůbec nejčastějším zdravotním komplikacím,“ říká Ludmila Mazylkinová, hlavní lékařka Moje ambulance.

„Začíná jako stálá, postupně zesilující bolest tlakového charakteru lokalizovaná do oblasti žaludku, která se po několika hodinách propaguje do pravého podžebří a pásovitě pod pravou lopatku. Typicky se objevuje tři až pět hodin po jídle, často v nočních hodinách. Současně se objevuje žaludeční nevolnost, až zvracení, které ovšem nepřinese pacientovi žádnou úlevu. Nejprve pacient zvrací požitou stravu a poté už jen hořké šťávy. Po odeznělé kolice může ještě několik dní přetrvávat nevolnost a nechutenství,“ popisuje příznaky lékařka Mazylkinová.

Atlas bolesti břicha. Poznejte zánět slepého střeva i žlučníkový záchvat

V případě žlučníkového záchvatu bychom se měli uložit do pozice, která nám přinese úlevu. Je nezbytné vyvarovat se jídla i pití, můžeme ale užít běžně prodejné léky proti bolesti. Po zklidnění koliky je třeba držet šetřící dietu: první den po záchvatu konzumujeme pouze neslazený černý čaj a suchary, několik dalších dnů se vyhneme mastným pokrmům. Vhodnými potravinami jsou suché těstoviny či rýže, bramborová kaše bez másla a libové vařené maso.

„Pokud bolest trvá více než 12 hodin, zhoršuje se nebo se vyskytne horečka a zažloutnutí bělma, je nutno se ihned nechat vyšetřit na chirurgické ambulanci,“ upozorňuje lékařka.

Ilustrační fotografie

Následky přemíry alkoholu

Negativně se na našem zdraví podepisuje i nadměrné popíjení alkoholu. Příjem alkoholu bychom měli kompenzovat dostatečným příjmem jídla a pitím nealkoholických nápojů, doporučuje se také nemíchat různé druhy drinků. Alkohol je rovněž známý svým močopudným účinkem, který může vést ke ztrátám tekutin a následné dehydrataci.

Účinky alkoholu na lidský organismus jsou rozmanité. V malých dávkách alkohol navozuje pocit duševní euforie, ve vyšších dávkách ovšem působí útlum. Alkohol ovlivňuje také srdce a oběhovou soustavu a požití vyšších dávek může u některých jedinců vyvolat srdeční arytmie.

Pět základních pravidel pití alkoholu, která pomohou předejít kocovině

Alkohol také zvyšuje prokrvení pokožky a dochází tak ke zvýšeným ztrátám tepla, což může být nebezpečné zejména při pobytu venku. „Působením alkoholu na nervovou soustavu může dojít i k odbrždění abnormálních vzorců chování, včetně zvýšení agresivity,“ vyjmenovává neblahé účinky alkoholických nápojů lékařka Mazylkinová. Dochází také ke zhoršení koordinace pohybů, závratím a zvyšuje se riziko pádu a úrazu.

„Při popíjení alkoholu bychom měli vždy přihlížet k našemu celkovému zdravotnímu stavu i medikaci. Její účinek se totiž v kombinaci s alkoholem může zvýšit, nebo naopak snížit,“ připomíná praktická lékařka.

Ilustrační fotografie

Vánoční přibírání

Sváteční mlsání a lenošení se u mnohých z nás projeví i nežádoucím nárůstem hmotnosti. Pokud patříte k těm, kteří v lednu propadají panice a hledají rychlou a účinnou dietu, vězte, že nejlepší dieta je ta, kterou vůbec nemusíte držet.

„Odolat dobrotám na svátečním stole je samozřejmě obtížné. S pomocí malých změn v receptech a přípravě pokrmů ovšem můžeme snížit jejich kalorickou hodnotu. Při přípravě bramborového salátu například můžeme část majonézy nahradit jogurtem, při pečení cukroví lehce snížíme množství přidaného cukru, před smažením dáme přednost pečení v troubě,“ doporučuje lékařka.

Jak o Vánocích nepřibrat: tradiční pokrmy zkuste odlehčit

Zapomínat bychom neměli ani na pohyb. „Alespoň půl hodiny svižné procházky denně povzbudí oběhový systém i trávení. A pokud na ni navíc vyrazíme ještě za světla, uděláme něco prospěšného nejen pro naše tělo, ale i pro psychickou kondici. Přirozené denní světlo je totiž skvělou prevencí proti zimním splínům,“ připomíná Mazylkinová.

Tradiční smažený kapr s bramborovým salátem

Uvízlá rybí kost

Máloco umí zkazit štědrovečerní atmosféru tak jako spolknutí rybí kůstky. Dobrá zpráva je, že ačkoli tuto komplikaci provází zvýšené slinění a bolest při každém polknutí, je situace většinou méně dramatická, než by se mohlo na první pohled zdát. „V drtivé většině případů drobná rybí kost pouze ulpěla na sliznici polykacích cest, aniž by ji jakkoli narušila,“ vysvětluje lékařka Mazylkinová.

Problém většinou pomůže vyřešit pár doušků tekutin nebo hutnějšího jídla. Nikdy bychom se však neměli pokoušet rybí kost vytahovat pomocí pinzety nebo jiných nástrojů. „V takovém případě hrozí vážné poranění,“ varuje lékařka.

Nejkurióznější vánoční zranění: oční víčko v zipu nebo větev v oku...

Pocity tlaku, dráždění a dušení mohou přetrvávat ještě 30–60 minut poté, co se uvízlá kost ze sliznice uvolní. Pokud se ani poté necítíme lépe, je čas na návštěvu ambulance ORL. Specialista v takovém případě provede endoskopické vyšetření, kterým nejen zhodnotí, zda kost neulpěla hlouběji v polykacích cestách či nedošlo k jejich poranění, ale kůstku také odstraní.

Ilustrační snímek

Neobvyklé alergické reakce

Vyšší výskyt alergií si obvykle spojujeme s pylovou sezonou. Alergici a astmatici by se ovšem měli mít na pozoru i o Vánocích. A příčinou obtíží mohou přitom být nejen méně obvyklé potraviny, které jsou součástí svátečního menu.

Poradna praktické lékařky

Na jaké preventivní prohlídky máte ve vašem věku nárok? Co pomáhá při nachlazení a kdy už je třeba léčit vysoký krevní tlak? Ptejte se v poradně iDNES.cz lékařky Ludmily Mazylkinové z Moje ambulance.

Praktická lékařka Ludmila Mazylkinová ze společnosti Moje ambulance

„Kůra i jehličí obsahují řadu plísní a pylových semen různých rostlin, které se na nich během jejich růstu usadily. Při manipulaci se stromkem se pylové částice a plísně dostávají do vzduchu. Vytopené byty navíc představují pro plísně ideální podmínky k množení,“ vysvětluje lékařka.

Bez rizik ovšem nejsou ani stromky umělé. Pokud nejsou přes rok správně uložené, mohou být zdrojem patogenů, jako jsou plísně nebo roztoči. Abychom rizika alergické reakce minimalizovali, je vhodné oba typy stromků osprchovat a nechat řádně vyschnout. Co se týká živých stromků, měli bychom dávat přednost čerstvě řezaným před skladovanými a vyhnout se borovicím, které samy o sobě působí jako silný alergen.

„Dráždivé účinky mají také aromatické svíčky nebo prskavky. Měli bychom proto myslet na pravidelné intenzivní větrání, a to i tehdy, pokud netrpíme alergiemi nebo astmatem,“ dodává hlavní praktická lékařka Moje ambulance.