Studie poradenské společnosti PwC dodává, že vzhledem k pokračujícímu růstu světové populace je naléhavě nutné změnit způsob produkce potravin, píše agentura DPA.
Klíčovým problémem je prudký nárůst spotřeby masa v uplynulých desetiletích. Zhruba 80 procent zemědělsky využívané půdy nyní přímo či nepřímo slouží k produkci masa. To přitom pokrývá pouze 11 procent globální kalorické spotřeby potravin.
Za rozhodující krok k zabezpečení budoucí výživy pro světovou populaci tak studie pokládá změnu stravovacích návyků. Například pouhé nahrazení hovězího masa kuřecím by podle studie mohlo snížit emise oxidu uhličitého při výrobě masa na polovinu a spotřebu vody o zhruba 30 procent. Ještě větší vliv by pak měl přechod na vegetariánskou či veganskou stravu.
Fast foody lákají na rostlinné alternativy. Zákazníci nabídku vítají |
Zároveň je podle studie zapotřebí zvýšit efektivitu sklizní a dodavatelských řetězců, a zajistit tak snížení množství potravin, jež cestou ke spotřebiteli podlehnou zkáze.
Neefektivita likviduje až třetinu potravin
V současnosti je likvidována zhruba třetina všech vyprodukovaných potravin v důsledku zpoždění a neefektivity při sklizních a v logistice a obchodu. V tomto ohledu by mohly podle studie přinést zlepšení digitální technologie, které mohou například pomoci optimalizovat zavlažování a hnojení a zajišťovat kontrolu dodávek potravin.
Všechna tato navrhovaná opatření by mohla výrazně přispět k pokrytí rostoucí poptávky po potravinách udržitelným způsobem a bez výrazného zvyšování cen, píše se podle agentury DPA ve studii.