Kopřiva byla od pradávna považována za zázračnou bylinu, staří Římané si s ní šlehali revmatické klouby, podobně léčili i artritidu a při svých odvážných taženích do chladných oblastí si kvůli tomu, aby se zahřáli, přikládali na tělo posekané listy kopřiv.
Historicky doložené je využití kopřiv na výrobu papíru a nebo jako textilního barviva. Předměty z kopřivového vlákna byly objeveny také na vikinské lodi. Ve středověku se kopřivami vyháněli z domů zlí duchové a čarodějnice.
A relativně nedávno, před sto lety, se z kopřiv vyráběly i provazy, rohože a látky na oděvy. Mimochodem i některé uniformy napoleonských vojáků byly vytvořeny z této rostliny. V dnešní době již existuje několik kopřivových kolekcí, ve kterých najdeme trička, košile, džíny a bundy.
Kopřivy jsou bohaté na vitaminy A, B, C a K a minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík. Jsou skvělým antioxidantem – listy a kořen kopřivy obsahují živiny, ale také řadu tuků, aminokyselin, polyfenolů, pigmentů a antioxidantů.
Kopřiva může pomoci s očistou, posílit zdraví, ale i zpestřit váš jídelníček. Je opravdu celá léčivá, od oddenku přes stonky a listy až po květy, zužitkovává se čerstvá, ale dá si i sušit.
Stříhejte je celé, nízko u země, můžete je usušit a následně i celé použít. Nebo z nich můžete vzít pouze listy, ty však nejlépe otrhejte až po usušení. Pokud je chcete pro konzumaci, sbírejte je již v dubnu, květnu, kdy mají mladé kopřivy nejvíce účinných látek.
Známe vítěze soutěže Velikonoční pečení. Vybrali jste fešáckého beránka |
Co se s kopřivami a z kopřiv dá dělat?
Kopřivové speciality
Ochutnejte špenát z kopřiv, při přípravě postupujte stejně jako u špenátu. Kopřivami okořeníte polévku, můžete je přidat také do nádivky.
Špenát: kopřivy operte a pokrájejte, osmahněte na cibulce a poduste. Přidejte česnek, vajíčko a zahustěte smetanou.
Míchané kopřivy, dvě porce: Hrst opraných natrhaných čerstvých výhonků mladých kopřiv spařte v sítku horkou vodou. Na větší pánvi rozehřejte máslo a na něj rozložte spařené listy. Když začnou lehce bublat, rozklepněte 4 vejce, přiklopte poklicí a duste tak dlouho, až bílky ztuhnou
Kopřivový čaj
Kopřiva je výborným čističem krve, pomáhá léčit chudokrevnost. Po čaji sáhněte také při problémech s trávením, průjmy či plynatostí. Může pomoci vyřešit záněty močových cest. Použijte ho jako jarní očistnou kůru.
Kopřiva a ÖtziNejstarší důkaz o zpracování kopřivového vlákna je 5 000 let starý. Představte si, že když byl 9. září 1991 v nadmořské výšce 3 210 m na východním hřebeni hory Finelspitze v Ötzalských Alpách na rakousko-italské hranici nalezen ledový muž Ötzi, měl u sebe šípy, jejichž letky z havraního nebo krkavčího peří byly připevněny velmi pevnou nití z vlákna kopřivy. |
Jak na to: Jednu lžičku kopřivových listů zalijte v šálku 250 ml vroucí vody. Nechte kopřivy deset minut louhovat a pak čaj sceďte. Čaj pijte horký či vlažný a vždy čerstvý. Kúra, kterou je ideální absolvovat do konce května, se drží tři týdny, kopřivového čaje se pijí až tři šálky denně.
Kopřivová inhalace
Pomáhá s alergiemi – mírní alergické reakce, jako je slzení očí, rýma, kýchání a svědění při alergiích způsobených pylem nebo prachem.
Jak na to: Spařte kopřivu horkou vodou, přikryjte si hlavu velkou osuškou nebo dekou a inhalujte.
Kopřivová šťáva
Užívá se 3× denně lžička do sklenice vlažné vody před jídlem při ekzému a kožních problémech, hemoroidech nebo na jaře jako očistná kúra a proti jarní únavě. Můžete si ji přidávat do vody a vytvořit si tak lahodný osvěžující nápoj.
Jak na to: Čerstvou šťávu z kopřiv si vyrobíte z čerstvé nati na odšťavňovači. Můžete ji také umlít a pak ze směsi vymačkat šťávu. Denní dávku uchovávejte v lednici, připravujte ji vždy čerstvou.
Odvar z kořene kopřiv
Na pročištění žaludku, podporuje činnost jater a tvorbu žluči, zlepšuje trávení, funguje jako prevence proti ledvinovým kamenům, čistí krev, pije se při opakovaných oparech nebo plísních nohou.
Omyjte 20 g čerstvých kořenů, pokrájejte je na kousky a pak je zalijte 500 ml studené vody, přiveďte k varu a asi 10 minut povařte. Odstavte, nechte 10 minut vyluhovat. Polovinu vypijte hned, zbytek asi po 8 hodinách.
Čistič zahrady a hnojivo v jednom
Vyčistí půdu, funguje jako hnojivo, ničí škůdce a plísně.
Jak na to: Do sudu nebo kýble dejte větší množství celých rostlin (posekaných, ale bez kořene) a nechte týden vyluhovat. Ředěnou kopřivovou vodou proveďte zálivku rostlin, dodá živiny a ochrání.
Mšice jsou jako upíři. Když je nepodchytíte hned, rozmnoží se exponenciálně |
Kopřivový nálev
Je skvělý na posílení vlasů, podporuje jejich růst, zdraví a lesk, zbavuje lupů a svědění. Asi 5 vrchovatých hrstí čerstvé kopřivy dejte do 2,5 l studené vody, pomalu zahřejte a nechte projít varem. Pak nechte vývar zchladnout, přeceďte a nalijte na umyté vlasy, neoplachuje se.
Kopřivová koupel
Pomůže proti revmatismu, artritidě a bolestem kloubů, bojuje proti zúžení cév na nohou a rukou.
Jak na to: Dvě hrsti čerstvé kopřivy (stonky a listy) dejte do 5 litrů vody a nechte alespoň 12 hodin louhovat. Pak všechno i s kopřivami ohřejte až k varu. Nechte trochu vychladnout a do teplé vody, jak snesete, ponořte nohy alespoň na 20 minut. Koupel můžete ze stejného nálevu až třikrát opakovat.