Kopřivu prostě mějte rádi. Rady a tipy pro kuchyň, koupelnu i zahradu

  • 0
Výhody kopřiv znali již staří Římané, proto neváhejte a využijte všechny benefity, které tyto rostliny nabízejí. Pro jejich sběr si však vezměte rukavice, kopřiva je přece jen tak trochu netýkavka a hned se brání, radí časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou.

Mladé kopřivy mají nejvíce účinných látek. Sbírejte je proto hned zjara.

Kopřiva byla od pradávna považována za zázračnou bylinu, staří Římané si s ní šlehali revmatické klouby, podobně léčili i artritidu a při svých odvážných taženích do chladných oblastí si kvůli tomu, aby se zahřáli, přikládali na tělo posekané listy kopřiv.

Historicky doložené je využití kopřiv na výrobu papíru a nebo jako textilního barviva. Předměty z kopřivového vlákna byly objeveny také na vikinské lodi. Ve středověku se kopřivami vyháněli z domů zlí duchové a čarodějnice.

A relativně nedávno, před sto lety, se z kopřiv vyráběly i provazy, rohože a látky na oděvy. Mimochodem i některé uniformy napoleonských vojáků byly vytvořeny z této rostliny. V dnešní době již existuje několik kopřivových kolekcí, ve kterých najdeme trička, košile, džíny a bundy.

Kopřivy jsou bohaté na vitaminy A, B, C a K a minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík. Jsou skvělým antioxidantem – listy a kořen kopřivy obsahují živiny, ale také řadu tuků, aminokyselin, polyfenolů, pigmentů a antioxidantů.

Kopřiva může pomoci s očistou, posílit zdraví, ale i zpestřit váš jídelníček. Je opravdu celá léčivá, od oddenku přes stonky a listy až po květy, zužitkovává se čerstvá, ale dá si i sušit.

Stříhejte je celé, nízko u země, můžete je usušit a následně i celé použít. Nebo z nich můžete vzít pouze listy, ty však nejlépe otrhejte až po usušení. Pokud je chcete pro konzumaci, sbírejte je již v dubnu, květnu, kdy mají mladé kopřivy nejvíce účinných látek. 

Známe vítěze soutěže Velikonoční pečení. Vybrali jste fešáckého beránka

Co se s kopřivami a z kopřiv dá dělat?

Čerstvé výhonky kopřiv jsou v dubnu a květnu ideální na zpracování v kuchyni, osvědčených receptů je spousta, a to nejen na velikonoční nádivku. Případně na nasušení.

Kopřivové speciality
Ochutnejte špenát z kopřiv, při přípravě postupujte stejně jako u špenátu. Kopřivami okořeníte polévku, můžete je přidat také do nádivky.

Špenát: kopřivy operte a pokrájejte, osmahněte na cibulce a poduste. Přidejte česnek, vajíčko a zahustěte smetanou.

Míchané kopřivy, dvě porce: Hrst opraných natrhaných čerstvých výhonků mladých kopřiv spařte v sítku horkou vodou. Na větší pánvi rozehřejte máslo a na něj rozložte spařené listy. Když začnou lehce bublat, rozklepněte 4 vejce, přiklopte poklicí a duste tak dlouho, až bílky ztuhnou

Kopřivový čaj si můžete dopřát až 3× denně po dobu maximálně tří týdnů.

Kopřivový čaj
Kopřiva je výborným čističem krve, pomáhá léčit chudokrevnost. Po čaji sáhněte také při problémech s trávením, průjmy či plynatostí. Může pomoci vyřešit záněty močových cest. Použijte ho jako jarní očistnou kůru.

Kopřiva a Ötzi

Nejstarší důkaz o zpracování kopřivového vlákna je 5 000 let starý. Představte si, že když byl 9. září 1991 v nadmořské výšce 3 210 m na východním hřebeni hory Finelspitze v Ötzalských Alpách na rakousko-italské hranici nalezen ledový muž Ötzi, měl u sebe šípy, jejichž letky z havraního nebo krkavčího peří byly připevněny velmi pevnou nití z vlákna kopřivy.

Jak na to: Jednu lžičku kopřivových listů zalijte v šálku 250 ml vroucí vody. Nechte kopřivy deset minut louhovat a pak čaj sceďte. Čaj pijte horký či vlažný a vždy čerstvý. Kúra, kterou je ideální absolvovat do konce května, se drží tři týdny, kopřivového čaje se pijí až tři šálky denně.

Kopřivová inhalace
Pomáhá s alergiemi – mírní alergické reakce, jako je slzení očí, rýma, kýchání a svědění při alergiích způsobených pylem nebo prachem.

Jak na to: Spařte kopřivu horkou vodou, přikryjte si hlavu velkou osuškou nebo dekou a inhalujte.

Kopřivu si klidně přidejte do smoothie.

Kopřivová šťáva
Užívá se 3× denně lžička do sklenice vlažné vody před jídlem při ekzému a kožních problémech, hemoroidech nebo na jaře jako očistná kúra a proti jarní únavě. Můžete si ji přidávat do vody a vytvořit si tak lahodný osvěžující nápoj.

Jak na to: Čerstvou šťávu z kopřiv si vyrobíte z čerstvé nati na odšťavňovači. Můžete ji také umlít a pak ze směsi vymačkat šťávu. Denní dávku uchovávejte v lednici, připravujte ji vždy čerstvou.

Odvar z kořene kopřiv
Na pročištění žaludku, podporuje činnost jater a tvorbu žluči, zlepšuje trávení, funguje jako prevence proti ledvinovým kamenům, čistí krev, pije se při opakovaných oparech nebo plísních nohou.

Omyjte 20 g čerstvých kořenů, pokrájejte je na kousky a pak je zalijte 500 ml studené vody, přiveďte k varu a asi 10 minut povařte. Odstavte, nechte 10 minut vyluhovat. Polovinu vypijte hned, zbytek asi po 8 hodinách.

Kopřiva má spoustu benefitů a zahradě je umí vrátit. Když necháte nastříhané kopřivy zalité vodou při občasném promíchání zhruba týden kvasit, získáte tzv. jíchu. Sice páchnoucí, ale skvělé hnojivo a odpuzovač škůdců v jednom.

Čistič zahrady a hnojivo v jednom
Vyčistí půdu, funguje jako hnojivo, ničí škůdce a plísně.

Jak na to: Do sudu nebo kýble dejte větší množství celých rostlin (posekaných, ale bez kořene) a nechte týden vyluhovat. Ředěnou kopřivovou vodou proveďte zálivku rostlin, dodá živiny a ochrání.

Mšice jsou jako upíři. Když je nepodchytíte hned, rozmnoží se exponenciálně

Sušená nebo čerstvá? Obě verze vám poskytnou zdravotní benefity.

Kopřivový nálev
Je skvělý na posílení vlasů, podporuje jejich růst, zdraví a lesk, zbavuje lupů a svědění. Asi 5 vrchovatých hrstí čerstvé kopřivy dejte do 2,5 l studené vody, pomalu zahřejte a nechte projít varem. Pak nechte vývar zchladnout, přeceďte a nalijte na umyté vlasy, neoplachuje se.

Kopřivová koupel
Pomůže proti revmatismu, artritidě a bolestem kloubů, bojuje proti zúžení cév na nohou a rukou.

Jak na to: Dvě hrsti čerstvé kopřivy (stonky a listy) dejte do 5 litrů vody a nechte alespoň 12 hodin louhovat. Pak všechno i s kopřivami ohřejte až k varu. Nechte trochu vychladnout a do teplé vody, jak snesete, ponořte nohy alespoň na 20 minut. Koupel můžete ze stejného nálevu až třikrát opakovat.

, Na chalupě s Terezou Bebarovou