Pondělí 24. února 2020, svátek má Matěj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 24. února 2020 Matěj

VIDEO: Natrénujte si velikonoční sekanou v křehkém těstě plněnou vejci

  0:05aktualizováno  0:05
Přestože si na Velikonoce ještě více než dva měsíce počkáme, mnozí už ladí sváteční jídelníček. Možná i na základě sobotního 5. dílu televizní soutěže Peče celá země, protože ve velikonočně laděném dílu amatérští pekaři a cukráři pekli a zdobili velikonoční věnec, 3D dort ve tvaru kraslice a sekanou.

Právě technická výzva v podobě receptu na sekanou s vejcem v těstíčku byla na jednu stranu vítanou slanou a masitou změnou v zástupu sladkého pečení a cukrovinek, na druhou stranu vzbuzovala u soutěžících obavy.

Fotogalerie

Ne každý rád pracuje s masem, a v tomto případě jde nejen o to si maso připravit a zpracovat, ale i správně ochutit, jarními bylinkami především. A nemělo by se zapomínat ani na kopřivy, aby pokrmu dodaly jarní sílu. Vyzkoušet si to můžete podle receptu cukráře Josefa Maršálka, stejně jako soutěžící. V předstihu, a o Velikonocích můžete vsadit na jistotu. 

Koneckonců, sekaná se připravovala již ve středověku, kdy se jednalo o velmi luxusní pokrm objevující se pouze na prostřených tabulích šlechty. A nebylo to jen tím, že se připravovala z vybraných ingrediencí a lepších druhů masa, ale i náročností přípravy. Tehdy se totiž maso na sekanou skutečně sekalo, nikoli mlelo v masovém mlýnku, jako je tomu dnes. Máme to jednodušší.

Recept na velikonoční sekanou s vejcem v těstíčku

Na křehké máslové těsto potřebujete:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 10 g cukru
  • 70 g vajec
  • 85 g vody
  • 12 g soli

Na těsto si z mouky, soli, cukru a másla vypracujte drobenku, krátce vmíchejte vejce a vodu a těsto nechte v lednici 30 minut odpočinout zakryté fólií.

Většinu soutěžících nadchnul v podstatě jen fakt, že jednou nepečou něco...
Zpracovat a ochutit maso, už to byla výzva.
Vytvořit masovou roládu obalující řadu vajec také nebylo úplně jednoduché.

Ingredience na sekanou:

  • 450 g mletého vepřového masa
  • 150 g mletého hovězího masa
  • 100 g mletého uzeného masa
  • 50 g cibule
  • 30 g česneku
  • 2 ks rohlíku
  • 1 vejce
  • 100 g mléka
  • sůl na dochucení
  • koření (pepř, majoránka, kmín, kopřiva a další bylinky na dochucení)
  • 5 až 7 ks natvrdo uvařených vajec

Nejprve si nakrájejte rohlíky na kostičky a zvlhčete je mlékem. Zbývající ingredience dobře vymíchejte v kompaktní hmotu, přidejte koření a bylinky a nakonec i provlhčené pečivo. Krátce a rázně vše promíchejte.

Vejce uvařte ve vodě natvrdo (9 minut), po zchladnutí je oloupejte. Sekanou hmotu rozprostřete na lehce vodou navlhčené kuchyňské desce na obdélník, do jehož středu dejte rozkrojená vejce tak, aby navazovala jedno na druhé. Překryjte je z obou stran hmotou na sekanou a dobře uhlaďte tak, aby v sekané nezůstaly vzduchové bubliny.

Vychlazené těsto pak rozválejte na pomoučené ploše na sílu zhruba 3 až 4 milimetrů, připravenou sekanou položte na střed. Kraje potřete vodou a sekanou do těsta pevně zabalte ze všech stran. Na plech ji dejte spojem dolů a potřete vajíčkem, zbylé těsto použijte na ozdobení. Pečte při 200 °C 20 minut, pak dopékejte při 180 °C dozlatova. (Vnitřní teplota pro zkoušku teploměrem činí 70 °C.)

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

Když se stala vegankou, zrušila školní jídelnu a začala vařit na internetu

Dewiin instagram sleduje už přes osmdesát tisíc lidí a najdete tam nejen fotky veganských jídel, které uvařila, ale i...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Odvrácená strana pokojových rostlin. Některé cestují i přes půl světa

Předpokládá se, že pěstování pokojovek přispívá ke zlepšování duševní pohody a pozitivní energie. Podle odborníků je...

Premium

Mák nikdy chybět nebude. Lidé musí chodit na jistotu, říkají restauratéři

Dlouholetí kamarádi Martin Makovička a Petr Flek se potkali v legendární pražské restauraci Brasileiro. Zatímco Martin...

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

Staré noviny nevyhazujte. Poradí si s pachy, pomohou ovoci dozrát

Staré noviny se vždycky hodily přinejmenším na zátop, ale ani v domácnosti bez krbu či kamen nejsou tak úplně k...

FIT Dental, s.r.o.
Zubní lékař / ka

FIT Dental, s.r.o.
Středočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 70 000 Kč

Najdete na iDNES.cz