Sobota 15. května 2021, svátek má Žofie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 15. května 2021 Žofie

Excelentní nádivka, jehněčí ragú i roláda. Tak vaří na Velikonoce šéfkuchaři

Věhlasní šéfkuchaři ani na Velikonoce nelení a pro svá výdajová okénka připravují různé speciality. Zkuste se inspirovat a uvařit letos něco jiného.
Část 1/5

Velikonoční nádivka s uzeným masem, medvědím česnekem a kopřivami podle Radka Davida

Velikonoční nádivka s uzeným masem, medvědím česnekem a kopřivami

Velikonoční nádivka s uzeným masem, medvědím česnekem a kopřivami

Na Velikonoce se klasicky připravuje nádivka zvaná hlavička, přidává se do ní maso – uzené, jehněčí, kůzlečí nebo telecí. „Telecí maso se většinou přidávalo z hlavy, proto hlavička, někde se jí také říká řežábek či sekanina,“ popisuje šéfkuchař Radek David, který je executive chefem restaurací La Veranda nebo Babiččina zahrada.

Do hlavičky patří kopřivy, medvědí česnek i pampelišky. Hlavička se podává jako samostatný pokrm. V Krkonoších se připravuje hubník. Je to obdoba nádivky se sušenými houbami.

Suroviny na 4 porce, čas přípravy: 45 minut:

  • 20 g másla 
  • strouhanka 
  • 300 g uzeného maso 
  • 350 g veky, rohlíků, housek nebo toastového chleba 
  • 1 dcl vývaru z uzeného 
  • 30 g másla 
  • 2,5 dcl mléka 
  • muškátový oříšek 
  • 100 g bylinek (petrželka, kopřivy, medvědí česnek atd…) 
  • 100 g oloupaných mandlí 
  • 5 ks žloutků 
  • 5 ks bílků 
  • sůl 

Postup:

Uzené maso uvařte ve vodě doměkka. Po uvaření schovejte vývar a maso nakrájejte na kostičky. 

Velikonoční nádivka před pečením

Velikonoční nádivka před pečením

Veku, rohlíky, housky nebo toastový chléb nakrájejte na kostičky a opečte v troubě při 180 °C dozlatova. Pekáč nebo formu vytřete měkkým máslem a vysypejte strouhankou. 

Usušené pečivo zalijte uzeným vývarem promíchaným s mlékem, žloutky a rozpuštěným máslem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Přidejte na jemno nasekané bylinky, mandle, uzené maso a zlehka promíchejte. Nakonec na dvakrát přidejte vyšlehané bílky. 

Hmotu dejte do pekáče a pečte 180 °C 30 až 45 minut podle výšky, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek. Nepečte ji dlouho, abyste ji nevysušili. 

Po upečení potřete rozpuštěným máslem. Nádivku můžete podávat teplou nebo studenou.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak na pěstování rajčat? Vyzkoušejte triky z našeho manuálu

Premium Rajčata tvoří spolu s paprikami a okurkami nejoblíbenější trio naší plodové zeleniny. A právě u rajčat na chuti a vůni...

Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to,...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

Vítězný snímek Czech Nature Photo, kosáci Igora Mikuly, vznikl na toaletě

Oceněné fotografie pátého ročníku prestižní soutěže vyhlásila porota prostřednictvím online přenosu na sociálních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

A teď budu kadeřník! Jiří Babica jako youtuber narazil na zlatou žílu

Premium Před rokem si na internetu založil Babicovu televizi. Uvedl ji prohlášením: „Tohle je moje televize. A nikdo mi do ní...

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Revmatoidní artritida může zkrátit život až o 15 let, varuje imunoložka

Premium Morové rány, pandemie tuberkulózy či cholery jako příčiny smrti medicína už takřka pohřbila. Nebezpečí ale číhá i u...

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Premium Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy...

  • Další z rubriky

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

Dveře, odpady, voda, chemie. Jak předcházet drobným domácím katastrofám

I když by se mohlo zdát, že domácí prostředí skýtá větší bezpečí než pobyt venku, ani v domě či bytě se lidé nevyhnou...

Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby

Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného ovoce. Dokonce by...

Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to,...

Bohuš Matuš se oženil v Krtkově světě. Vzal si o 30 let mladší Lucii

Bohuš Matuš (47) a Lucie Palkaninová (18) jsou manželé. Vzali se ve středu odpoledne v rodinném parku Krtkův svět v...

Televize NBC odmítá vysílat Zlaté glóby, Cruise kvůli porotě vrací trofeje

Americká televize NBC nebude příští rok vysílat slavnostní předávání Zlatých glóbů. Rozhodla se tak po vlně...

Zatím jsem spíš studentka než modelka, říká šestnáctiletá dcera Kubelkové

Ivu Kubelkovou (44) si všichni pamatují první vicemiss roku 1996 a několikanásobnou vítězku ankety o nejkrásnější...

Právníci Applu se snaží dokázat, že Epic Store prodává porno

Během soudního sporu mezi společnostmi Epic a Apple přišla řeč i na obchod s nezávislými hrami Itch.io, jehož klienta...

Twitch se stává Pornhubem pro děti, zaplavily ho streamerky v bikinách

Streamovací služba Twitch má poměrně přísná pravidla pro zobrazování sexuálního obsahu, některé uživatelky v nich však...