V květnu začala platit novela, která zakazuje dvojí kvalitu potravin. Končí tak případy, kdy obchodníci v Česku mohli prodávat výrobky pod stejnou značkou jako v jiných zemích, avšak s horším složením. Nemusí to ale znamenat, že se ke spotřebiteli dostanou jen kvalitní produkty. Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni provedla 1 067 kontrol masných výrobků, přičemž 348 z nich bylo nevyhovujících. A to testuje jen maso a masné výrobky v maloobchodním prodeji potravin. Dozor u potravin živočišného původu ve výrobě spadá pod Státní veterinární správu.
Když jsem si nedávno dal u oblíbeného stánku párek v rohlíku, přišlo mi, že chutná méně masitě. Je možné, aby najednou chutnal jinak?
Možné to je, ale stejně tak se vám to mohlo jen zdát. I když výrobce nezměnil recepturu, mohl vyrábět ze suroviny, která byla více či méně tučná. V ten moment se změní i chuť párku, protože nositelem chuti je tuk.
Máme legislativně zakázáno do šunky přidávat glutamát. V Itálii je ale povolen u všech kategorií šunek. Někdo potom přijde a říká, že mu italská šunka chutná masověji. Ale to podpořil proklínaný glutamát.