Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází žádné živé zvíře, vás možná uklidní. Ale stačí jen pokrm zalít kapkou sojové omáčky, a servírovaná oliheň s rozpůlenou hlavou vás svými chapadly možná rychle připraví o hůlky i chuť k jídlu.

Živá chobotnice na talíři | foto: wikimedia.org

O smrti na slavnostní tabuli hovoří japonští šéfkuchaři jen neradi. Dávají přednost tvrzení, že jimi podávané masité pokrmy jsou „opravdu velmi čerstvé“. Přesvědčit se o tom můžete sami, když zavítáte například do vyhlášené suši-restaurace Ikkatei Tabiji, která nedávno v jinak velmi konvenční gastronomii ostrova Hokkaidó prosadila nový trend.

Začala hostům podávat specialitu s mořskými plody, které vévodí oliheň. Ta je po sice po smrti, ale teprve tak krátce, že si to sama dosud ještě neuvědomuje. Čas mezi pobytem ve vodní nádrži, ze které ji vyloví zručný kuchař, a vašimi hladovými ústy, činí necelé tři minuty. Rychlost tu není jen otázkou dobré vizitky restaurace, ale především záruka nevšedního a pro někoho jistě drastického efektu.

Lepší půlka hlavonožce

Původní receptura přípravy tohoto pokrmu nesla po generace přízvisko ika-don a její nedílnou součástí byla rýže, červené jikry lososů a na nudličky nasekaný hlavonožec. V Ikkatei Tabiji si však trochu pohráli s finální úpravou pokrmu. Oliheň jediným mistrně vedeným řezem nože zbaví kuchař poloviny hlavy a oddělí ji od zbytku těla.

Živočich v tento moment umírá, alespoň technicky. Masité tělo se pak stejně obratně mění na stejnoměrné nudličky a misku s přílohou „esteticky“ ozdobí přední částí hlavy olihně včetně jejích neoddělených chapadel. Zábava teprve začíná. Z původního fádního jídla se totiž díky zachování hlavové části stal jeden z nejdiskutovanějších pokrmů světa, spadající mezi odori-don, tedy doslova „hýbající se“ nebo „tancující“.

Živá voda? Ne, jen sójová omáčka

Stačí totiž misku pokapat dochucující sójovou omáčkou a chapadla olihně začnou přímo před vašimi zraky virblovat. Nejde o zrovna chabé chvění nebo lehké záškuby. Stahy jsou natolik intenzivní, že hrozí převržení misky a dokonce útěk „zlatého hřebu“ pokrmu z talíře.

Není nic až tak neobvyklého, když oliheň, respektive její hlavová část s chapadly, uchopí vaše hůlky a přetahuje se o ně s vámi. Na nic netušící zahraniční strávníky má soukromá taneční show na stole často zdrcující účinky, což na oplátku vyvolává značné pobavení místních. Jak ale pohotově dodávají: „Není se čeho bát, oliheň je už dávno mrtvá. Jen o tom ještě sama neví.“

Extrémní gastronomie

Byť se proti pokrmu katsu ika odori-don svého času zvedla výrazná vlna odporu, odsuzující nepřiměřenou krutost páchanou na zvířeti – potravě, je třeba tentokrát dát japonským kuchařům za pravdu. Na olihni už není v době servírování na stůl nic živého, celý efektní trik se záškuby a tancem je způsoben jen roztokem solí v dochucující omáčce.

Ionty sodíku, obsažené v chloridu sodném, tedy kuchyňské soli, totiž vydráždí nervy ve svalových vláknech chapadel. Stimulace těchto svalů vyvolá odezvu neuronů v připojené hlavě olihně a následná chemická reakce podnítí stahy celých svalů. To, že se jídlo na vašem talíři rozhýbe v divokém rytmu, znamená jen jediné: kuchař je zkušený a s přípravou vaší objednávky neotálel. Pokud by počkal deset minut, chapadla olihně by už ke zdánlivému životu sójová omáčka neprobrala.

Platíte za kabaret k jídlu, nikoliv chuť

Pokud se během návštěvy japonského suši-distriktu v Donburi Alley, kde už katsu ika odori-don podává většina restaurací, zdráháte tuto pochoutku ochutnat, nikdo vám to nejspíš nebude mít za zlé. „Maso olihní je poměrně tuhé a je problém ho rozkousat. Je to, jako byste jedli čistou chrupavku. Maso chobotnice je mnohem jemnější,“ hodnotí kvality pokrmu zahraniční strávníci. Na druhé straně, jaký oběd vám za průměrnou cenu 1890 jenů, tedy asi 360 korun, na talíři ještě zatancuje?

Dali byste si tancující oliheň?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 5. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 1187
Ano
Ano 409
Autoři:

Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky

Uvěznění psi na „mokrém trhu“ v čínském Kantonu. Odborníci věří, že právě z...

„Asijský tygr“, neboli Jižní Korea, zakázal obchod se psím masem, v Česku se zase nesmí vyrábět...

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

Milbenkäse: podmanivou chuť dávají německému sýru roztoči

Sýr je potřeba průběžně obalovat v mouce, jinak by ho roztoči vyjedli.

Za exotikou na talíři nemusíte nutně vyrážet až na konec světa. Sýr Milbenkäse ji nabízí jen kousek...

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

  • Nejčtenější

Sexuální fetiše Evropy. Česku přiděluje mapa překvapivou libůstku

27. května 2024

Leckteré jsou tak zvláštní, že si zaslouží něco vysvětlujících slov. Další již docela nové a...

Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

23. května 2024

Nebyla to vyrovnaná bitva. Na jedné straně stálo vojsko dánského krále, na druhé prostí švédští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Kanibalismus neměl ohrozit Putinovo zvolení. Stát jasnou kauzu založil

28. května 2024

Manželský vražedný a kanibalský pár naservírovala kriminalistům náhoda. Usvědčil ho mobil s...

Přemohly ho úchylné choutky a pak spatřil otevřené okno. Přežila zázrakem

25. května 2024

Premium Na stole obvodního oddělení VB Jeseník se té květnové noci rozdrnčel telefon. „Tady závodní stráž...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bylo tu policejní komando i dobývání ve Škodě 120, líčí exkastelán Karlštejna

26. května 2024

Premium Bývalý karlštejnský kastelán Jaromír Kubů zná tajnosti středověkého hradu z dob Karla IV. jako své...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

30. května 2024

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se...

Na nás oba volá táto. Pár gayů o předsudcích, péči i osvojení dítěte

29. května 2024

Premium Čtyřletý Matouš nemá maminku, zato dva tatínky. A způsobuje jim to jen úsměvné problémy – když na...

Senior nezvládl řízení, s autem sjel ve Vráži do kolejiště. Stál provoz vlaků

29. května 2024  16:45,  aktualizováno  16:49

Osobní auto ve středu ve Vráži na Berounsku vyjelo ze silnice a skončilo v kolejišti. Kuriózní...

Vaší svatbě s bratrem žehnám. Otec Justin selhal. AI mluvila nesmysly

29. května 2024

Premium Měl nabízet vhledy do katolické víry, provádět zájemce jejími zákoutími. Místo toho se své role...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...