Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tyrolák z Hodonína školil „šéfa“ Pohlreicha, teď má díky němu věčně plno

  10:06
Na volné místo u stolu si nyní musí zájemci vystát dlouhou frontu, na rezervaci se čeká až tři týdny. Poté, co hodonínskou restauraci Westy navštívil kuchař Zdeněk Pohlreich a natočil tam jeden z historicky nejsilnějších dílů pořadu Ano, šéfe!, se manželé Jana a Ludwig Westermairovi nezastavili.

Na netradiční podnik postavený na domácí kuchyni s omezenou otevírací dobou a počtem míst si místní začínají pomalu zvykat.

Začátky ale nebyly lehké. Ludwig vařil pro různé celebrity jako závodníka Nikiho Laudu či herce Hugha Granta – v Tyrolsku měl zavedenou restauraci. Zkušený kuchař do Hodonína odešel kvůli manželce, které vážně onemocněl otec.

Na začátku ale stále přemýšleli, že se sbalí a vrátí do Rakouska. „Manžel byl velmi rozpačitý ze zdejších poměrů. Třeba v Česku neplatí podání ruky jako v Rakousku. Měli jsme potíže s dodavateli. Dvakrát nám dodali maso v superkvalitě, pak přivezli zmražené. To manžel poznal na první pohled,“ vysvětluje tehdejší úmysly Jana Westermairová.

Věděli o sobě, že vaří dobře, ale Ludwig Westermair potřeboval povzbuzení. „Proto jsem napsala panu Pohlreichovi, jestli ho nezajímá příběh Rakušana, který začal podnikat v Česku. Hned se mně ozvali,“ zavzpomínala.

Nevíš, do čeho jdeš, varovala manžela před stěhováním

Také potřebovali poradit s tím, co by šlo změnit. Věděli, že jejich podnikání někde drhne. „Když se účastníte nějakého dennodenního procesu, tak vás časem ovládne profesní slepota. Chtěli jsme slyšet cizí názor, jestli se naše podnikání ubírá správným směrem,“ poznamenala Westermairová.

S Ludwigem se seznámila před sedmi lety, kdy odjela za kamarádkou do Tyrolska. Ta ji pozvala, protože chtěla, aby si odpočinula od těžkostí, kterými si prošla. Westermairovými se ale Jana a Ludwig stali až loni, přesně 6. 6. 2016, a restauraci v Hodoníně otevřeli čtyři měsíce poté.

„Dlouho jsme se oťukávali, protože jsme za sebou měli velká zklamání. Ale měla jsem štěstí, můj muž je natolik tolerantní, že se rozhodl jít se mnou do Hodonína a podpořit mě. Říkala jsem mu ale: Ludvíku, ty nevíš, do čeho jdeš!“ směje se jeho paní.

Populární pořad šéfkuchaře Pohlreicha pomohl tak, jak měl. Hodonínský podnik Westy od něj dostal nejvyšší hodnocení – tři hvězdy. Navíc to tentokrát bylo trošku naopak než obvykle. Pohlreich se učil od Ludwiga (o návštěvě Pohlreicha v Hodoníně jsme psali zde).

„Zapůsobil na mě i na manžela. Setkali se dva zkušení kuchaři, odborníci ve své profesi. Pan Pohlreich navíc mluví německy, takže si rozuměli úplně bez problémů. Působil velmi příjemně a mile. Čekala jsem, že přijede hvězda, ale přijel úplně normální člověk, který má za sebou obrovské množství zkušeností. Přitom je neuvěřitelně lidský,“ myslí si Westermairová.

Zákazníci se diví, jak může chutnat a vonět kuře

Pohlreich dokonce Ludwigovi nabízel spolupráci v Praze, kde má restauraci. Zatím to ale není možné, manželé Westermairovi mají plno práce, jejich podnik je neustále do posledního místa obsazený. Lidé dokonce začínají pozitivně přijímat koncept podniku, který je na místní poměry neobvyklý.

Otevřeno je pouze od úterý do neděle. Ve všední dny kromě pátku jen v době obědových „meníček“.

„Od začátku deklarujeme, že jsme rodinná restaurace. Ráno nakoupíme suroviny, ze kterých připravíme určitý počet jídel. Když se prodají, tak už prostě nejsou. Obměňujeme podle toho i jídelníček. Nepoužíváme zmrazené polotovary ani dochucovadla. Restaurace je navíc postavená na kuchařském umění mého manžela, musíme také někdy odpočívat, proto máme v pondělí zavřeno,“ vzkázala Westermairová.

Ze začátku se také setkávali s negativními ohlasy kvůli vyšší ceně jídel. „Z nekvalitní suroviny nejde udělat kvalitní jídlo. Proto ta vyšší cena, ale i na to si zákazníci zvykají. Už nám někteří říkali, že nevěděli, že obyčejné kuře může tak dobře chutnat a vonět,“ radují se manželé.

Kvůli technickému stavu budovy, kde nyní restauraci mají, je nejspíš čeká hledání nových prostor. Pokud se manželům podaří najít větší místo pro podnik, uvažují, že přijmou i pomocníka do kuchyně.

  • Nejčtenější

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

Ženě tlačil hlavu do hlíny, pak ji pokálel. Za brutální znásilnění dostal 6,5 roku

28. května 2024  13:15

Mimořádně brutálně si počínal cizinec, který na Vyškovsku napadl ženu. Tu nejprve oslovil, pak ji...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z velkých plánů sešlo. Brněnská akvaponická farma končí, dluží i zaměstnancům

27. května 2024

Brněnská firma Future Farming, která se zabývá akvaponickým zemědělstvím, chystá uzavření farmy v...

Z Pohlreichem zostuzené Bohémy má být opět restaurace, Národní divadlo ostrouhalo

27. května 2024  13:33

V Brně to býval známý pojem, byť v posledních letech existence se renomé restaurace Bohéma...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zlatý hrdina Dostál má doma sochu, místní do jeho dresu oblékli Napoleona

29. května 2024  14:31

První ze zlatých hokejových hrdinů, jimž se letos v Praze podařilo vybojovat titul mistrů světa, má...

Prestižní PORG chce od Brna starou školní budovu, opravovat ji hodlá deset let

3. června 2024  17:21

Prestižní pražská soukromá škola známá pod zkratkou PORG se chce víc rozvíjet i v Brně. Aktuálně...

Hokejová Kometa je bez trenéra. Modrý rezignoval, vrací se do Ameriky

3. června 2024  16:20,  aktualizováno  16:43

Vedení hokejistů brněnské Komety čeká hledání nového hlavního trenéra. Jaroslav Modrý, který klub v...

Loni v třicítce neviděli přínos, teď ji v Brně chválí. A přidávají další značky

3. června 2024  15:16

Na brněnských silnicích se v příštích dnech objeví nové kruhy s číslem 30 uprostřed, které upozorní...

Tanec andělů i Duhová rapsodie. Nad Brnem od soboty opět zazáří ohňostroje

3. června 2024  13:56

V pořadí už 140. ohňostroj zahájí v sobotu soutěžní klání na letošním festivalu Ignis Brunensis....

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...