Rebarborový dort s tvarohem
Těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 200 g vychlazeného rostlinného tuku
- 4 žloutky
Krém:
- 750 g plnotučného tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink (prášek)
- 2 vejce
- 250 g rebarborových stonků + 100 g třtinového cukru
Postup:
- Mouku promíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte žloutky a vychlazený rostlinný tuk. Vypracujte pevné, nelepivé těsto a nechte ho minimálně hodinu odpočinout v lednici.
- Těsto rozdělte na 3 díly. Jeden z nich vraťte do lednice. Zbylé dva spojte a připravte si základ do formy.
- Dno rozevírací dortové formy o průměru 25 centimetrů si vyložte pečicím papírem. Ten do formy pěkně přivřete. Boky vymažte tukem a vysypejte polohrubou moukou.
- Připravené těsto rozválejte do kruhu a dejte do formy. Těsto by mělo zakrýt dno i boky formy, až po horní okraj. Těsto rozprostřete prsty a dno propíchejte vidličkou.
- Rebarborové stonky oloupejte, nakrájejte na krátké špalíčky, dejte spolu s cukrem do hrnce a nechte povařit doměkka. Poté nechte vychladnout.
- Všechny suroviny na krém, včetně vychlazené rebarbory, dejte do mísy robota a za pomoci šlehací metly vyšlehejte krém. Rebarbora se při šlehání rozpadne na malé kousky.
- Hotový krém (bez hrudek, vyšlehaný dohladka) vlijte do dortové formy na základ z těsta. Povrch uhlaďte. Formou několikrát bouchněte o pracovní desku, aby se z těsta dostal ven přebytečný vzduch.
- Zbytek těsta z lednice nastrouhejte na hrubém struhadle. Těmito kousky posypejte povrch dortu.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 45 minut.
Minidortíčky a dezerty ve sklenici
podle receptu blogerky Elly
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g rostlinného tuku
- 150 g cukru krupice
- 2 vejce
- 250 ml podmáslí
- červená gelová barva
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Krém:
- 500 g mascarpone
- 300 ml smetany ke šlehání
- cukr podle chuti
- vanilkový prášek
Na ozdobu:
maličká cukrová srdíčka, barevné sypání, oplatky, sušenky, bonbony ...
Postup:
- Nejdříve vyšlehejte cukr a rostlinný tuk. Šlehejte asi tři minuty, přidejte vejce a pokračujte ve šlehání, dokud není směs krémová.
- Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Rošt v troubě dejte doprostřed.
- Do vyšlehaného cukru, vajec a rostlinného tuku přidejte mouku, do které jste vmíchali špetku soli a prášek do pečiva. V podmáslí rozšlehejte potravinářské barvivo (podle druhu barvy, stačí asi tak 1 lžička) a tuto barevnou směs přidejte do mísy s těstem. Vše důkladně promíchejte. Pokud za vás míchá robot, míchejte na nižší otáčky.
- Těsto vylijte na připravený plech a pečte ve vyhřáté troubě asi 20 – 30 minut.
- Zatímco se peče korpus, připravte si krém. Do šlehače dejte mascarpone, smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový prášek nebo extrakt. Vše vyšlehejte do hladkého krému.
- Z upečeného a úplně vychladnutého základu vykrajujte kulatou nerezovou formou na foodstyling kolečka. Na těsto navršte trochu krému, potom ještě jedno kolečko z těsta a opět krém. Nahoře ozdobte podle fantazie. Můžete si pomoci průhlednou páskou na dezerty.
- Z odkrojených částí můžete vytvořit další dezerty do skleniček. Nadrobte vrstvu na dno skleničky, potom vložte krém, opět nadrobenou vrstvu a opět krém.
Rozkvetlý piškot s tvarohovým krémem a malinami
Podle Petry Novotné, autorky kuchařky Vaříme s dětmi pro děti
Na těsto:
- 6 vajec
- 240 g polohrubé mouky
- 140 g třtinového cukru
- 6 lžic rostlinného oleje
- špetka soli
Na krém:
- 150 g vysokoprocentní smetany
- 200 g tvarohu z vaničky
- mražené maliny
- vanilkový extrakt
- moučkový cukr
- zelené potravinářské barvivo
Na ozdobu:
- ovocné želatinové kytičky
Postup:
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky do bílků.
- Bílky dáme do mísy a začneme šlehat se špetkou soli. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí – vznikne cukrová pěna. Do pěny zašleháme žloutky s olejem a nakonec vmícháme opatrně mouku.
- Dáme do obdélníkového pekáče péct zhruba na 170 stupňů. Pečeme 15 minut, ale pro jistotu hlídáme špejlí, protože každá trouba peče jinak.
- Jakmile bude piškot upečený, vyndejte z trouby, vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout.
- Krém si připravte, než piškot vychladne. Vyšlehejte smetanu, přidejte tvaroh, vanilkový extrakt a cukr.
- 1/3 krému si odeberte a obarvěte pomocí potravinářské barvy, to bude základ pro trávník.
- Jakmile je piškot studený, podélně ho rozřízněte, pomažte bílým krémem a položte na něj maliny. Přiklopte druhou polovinou korpusu a ten svrchu pomažte zeleným krémem a ozdobte kytičkami Haribo.
Medová srdíčka s vlašskými ořechy
podle receptu blogerky Elly
Ingredience:
- 450 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička koření na sušenky (směs skořice, badyán, hřebíček a jiné voňavé koření)
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g medu
- 50 g třtinového cukru
- 100 g rostlinného tuku
- 3 vejce
Postup:
- Smíchejte sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, cukr a koření. Vlašské ořechy rozmixujte najemno a přidejte je k sypkým surovinám. Vlašské ořechy můžete nahradit ořechy jinými. Velice chutné budou třeba lískové ořechy nebo mandle, nejlépe opražené v troubě, což jim dodá výbornou chuť.
- Změklý rostlinný tuk, med a vejce přidejte k sypkým surovinám a vypracujte nelepivé těsto.
- Vykrajujte srdíčka. Krásnou dekoraci a dárek připravíte, pokud vykrojíte do srdíčka střed a na upečené, vychladlé srdíčko přivažte mašličku. Nebo více srdíček navažte na jednu stuhu a darujte svému milému srdíčkový řetěz.
- Pečte na 180 °C, asi 8 – 10 minut. Délka pečení závisí na velikosti a tloušťce srdíček.
Karamelový cheesecake
podle receptu kavárny SO! Coffee
Ingredience:
- 220 g karamelových sušenek
- 60 g rozpuštěného másla
- 200 g krémový sýr
- 200 g ricotty
- 1 kondenzované mléko
- lžíce třtinového cukru
- 3 vejce
- čokoládová drť
- vlašské ořechy
- 100 g třtinového cukru
Postup:
- Předehřejte si troubu na 145°C a do dortové formy vložte pečící papír. Okraje formy vymažte máslem.
- Rozdrťte sušenky a promíchejte je s rozpuštěným máslem.
- Rozprostřete sušenkovou drobenku na dno dortové formy a rukama dobře umačkejte. Dejte do lednice.
- Jemně vyšlehejte krémový sýr s ricottou a pomalu přidávejte kondenzované mléko, dokud nevznikne krémová hmota.
- Zašlehejte lžíci třtinového cukru a vejce a vmíchejte čokoládovou drť (pár kostek čokolády vhoďte do mixeru a lehce rozdrťte. Kousky by neměly být stejné a nesmí se z nich stát čokoládový prášek).
- Vyndejte z lednice formu s korpusem a nalijte do ní krémovou náplň.
- Pečte asi 45 minut.
- Celý vršek posypte pořádně nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a zbytkem čokoládové drtě.
- Vyndejte z trouby a nechte 10 minut odstát. Poté navlhčeným nožem „objeďte“ dort kolem dokola, aby se odlepil od formy. Formu otevřete a nechte zcela vychladnout, poté umístěte do lednice.
- Na pánvi si rozpusťte cukr. Postupným mícháním získáme karamel, který pomocí vařečky ozdobíme dort. Karamel na dort nenalijeme, pouze pár „cákanci“ z vařečky pokapeme.
- Cheesecake podávejte dobře vychlazený.
Dort Mimosa
Ingredience:
- 350 g mascarpone
- 5 vajec
- 75 g cukru
- 2 malé skleničky likéru limoncello
- 10 g moučkového cukru
- 10 g nasekaných pistácií
- 1 piškotový korpus (můžete použít kupovaný, nebo si ho upéct podle receptu výše)
- 1 citron
Postup:
- Piškotový korpus rozřízněte na tři vrstvy a prostřední nahrubo rozdrobte. Zbylé dvě vrstvy lehce navlhčete likérem limoncello rozředěným troškou vody.
- Utřete mascarpone s vejci a cukrem, dobře promíchejte, přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Něco přes polovinu směsi natřete na spodní vrstvu piškotu, přikryjte druhou vrstvou, na ní pak rovnoměrně rozetřete zbývající krém.
- Vršek pokryjte rozdrobeným piškotem a sekanými pistáciemi. Uložte do ledničky. Před podávání posypte moučkový cukrem.
Zmrzlinový sandwich s banánem a karamelem
Ingredience:
- 4 kopečky zmrzliny
- 1 oloupaný banán
- 8 celozrnných sušenek
- 4 lžíce karamelového toppingu
- 25 g strouhané čokolády
Postup:
- Připravte si 4 sušenky a na každou položte kolečka banánů.
- Na banánovou vrstvu dejte kopečky vanilkové zmrzliny.
- Zmrzlinu ozdobte lžící karamelového toppingu.
- Poté přiložte druhou sušenku a lehce přimáčkněte, abyste vytvořili sandwich.
- Nakonec každý sandwich ozdobte strouhanou čokoládou a hned podávejte.