Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Severní terasy vyjdou Hradec na 200 milionů, radní hledají projektanta

  16:26
O skutečném stavu a opravách Severních teras v Hradci Králové se dosud pouze teoretizovalo. Nyní, po třinácti letech let od sesuvu městských hradeb u Adalbertina, se vedení města rozhoupalo k zásadní akci. Rada schválila vypsání výběrového řízení na projektanta.

Dokumentaci by radnice mohla získat na jaře 2026 a ideálně ještě v témže roce hodlá zahájit práce. Nezamýšlí však pouze postupné sanování nejhorších míst. Hradec uznal, že terasy musí vzít zgruntu včetně Žižkových sadů.

Redakce MF DNES už dříve informovala, že neoficiální odhady hovoří o ceně kolem 200 milionů korun. Tato suma je už oficiální.

Velká část nákladů bude na městě, ale s jejich hrazením by mohly pomoci dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) k podpoře revitalizace veřejných prostranství. Navíc jde také o jeden ze strategických projektů ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

„Opravám neuvěřím, dokud neuvidím, že se skutečně něco děje. Pamatuji se, že město je slibovalo bezprostředně po pádu zdí u Adalbertina a pevně přesvědčovalo, že bude čerpat peníze z unijního programu nejdéle v roce 2014. Teď je o deset let víc, a nestalo se nic,“ řekla Sára Kloučková, která téměř denně stoupá schodištěm na Kavčí plácek.

Tyto schody pro jistotu drží panely vyskládané za zády sochy Jana Ladislava Pospíšila, někdejšího náměstka purkmistra.

I nyní se očekávají práce demoličního charakteru. „Severní terasy jsou v havarijním a ostudném stavu. Provádět pouze udržovací práce nebo běžné opravy by nemělo smysl. Klíčovou záležitostí je současný systém kanalizace a odvodnění dešťových vod ze svahu. Odvodnění je téměř nefunkční a nedostatečné, což má fatální vliv na stav teras. Situaci dál komplikuje silný kořenový systém některých stromů, který degraduje stabilitu teras a opěrných zdí,“ popsal Lukáš Řádek (TOP 09), náměstek primátorky pro oblast investic či dotací.

Patnáct rizikových míst, polovina akutních

Geologové, kteří více než deset let hradby monitorují, potvrdili, že nejhorší je situace na asi 150metrovém pásu mezi restaurací Šatlava a hotelem U Královny Elišky, kde našli patnáct rizikových míst, z nichž nejméně sedm považují za akutní hrozbu. Svahy jsou tu nejstrmější a tlaky na stoletou opěrnou zeď největší.

26. dubna 2019

„Sice se zeď tváří, že je masivní, ale je to jen iluze. Kdyby praskla, vyvalí se desítky kubíků půdy. Jestliže by existovala stupnice stavu od jedničky do pětky, teď bychom byli asi na hodnotě 4,5,“ uvedl dříve geolog Jiří Petera.

Stav Severních teras dlouho trápil také hlavního hradeckého architekta Petra Brůnu, jenž se za čtvrt roku na magistrátu rozloučí. Není tajemstvím, že se v některých strategických bodech s vedením města rozcházel.

„Nemůžu tolerovat, že posuneme přípravu Severních teras a Žižkových sadů až na další roky. Když tu jsou vyloženě havarijní stavy a navíc máte pravomocné územní rozhodnutí, z mého pohledu není diskuse nad prioritou,“ řekl.

Kácení bude dost

Jak se však zdá, město už nemá Severní terasy jenom na seznamu v akčním plánu, ale zásah vyhodnotilo jako nezbytný. Revitalizaci a změny představil Lukáš Řádek:

„Dojde k opravě teras včetně několika schodišť, vybudováno bude zcela nové schodiště na Kavčí plácek. Změní se síť cest, které by měly zajistit bezbariérový přístup až na Velké náměstí. Revitalizace se dočkají architektonické prvky i kruhová fontána, zároveň bude vyměněn a doplněn městský mobiliář. Vedle toho se upraví odvodňovací systém.“

Podle něj se celý park pročistí, velkou obměnou projde zeleň. K tomu se vyjádřil i náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Adam Záruba (Změna a Zelení):

„Ke kácení byly samozřejmě připomínky. Je nepříjemné, že kácet se bude hodně, a tak jednáme, aby se co nejvíce zeleně vrátilo. Dalším problémem je, že se budou dělat velké terénní úpravy, takže to odnesou i některé zdravé stromy. Budou se měnit výšky i tvar území a obnovovat zdi.“

Jisté jsou pravěké nálezy

Kromě vypsání zadávacího řízení na výběr projektanta, projektové dokumentace a nakonec i stavebního povolení bude nutný archeologický průzkum. Vznik Severních teras kopíruje zánik hradeb na přelomu 19. a 20. století, dosud poslední rekonstrukce byla v 70. letech minulého století.

„Prokázali jsme, že pod současnými terasami jsou nálezy už z pravěku. Narazili jsme třeba na dřevohliněné hradby z doby tisíc let před naším letopočtem i na středověké opevnění,“ uvedl archeolog Radek Bláha z hradeckého muzea.

Zmínil i dosud jen velmi obtížně rozeznatelná dělostřelecká postavení nebo příkop pod nejníže postavenou hradební zdí. Nejvýznamnější nálezy historických stop zůstanou zachovány, jako tomu bylo u bývalé kanalizační stoky, rybářské branky nebo umělé jeskyně na jižní straně teras.

„Nalezli jsme i pozůstatky dřevěné hradby z mladší doby bronzové, její vznik odhaduji na asi 1200 let před naším letopočtem. Nemuseli jsme kopat příliš hluboko,“ podotkl archeolog.

  • Nejčtenější

Drama na základní škole. Kvůli novému řediteli končí polovina učitelů

15. června 2024

Premium Dramatické chvíle prožívají v posledních týdnech rodiče, učitelé i žáci základní školy ve...

Dopravci žádají druhý koridor na Moravu. Vlaky se na trať už nevejdou

9. června 2024

Premium Tragická srážka vlaků v Pardubicích ukázala, jak moc chybí Česku záloha pro hlavní železniční...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidič jel v autě se třemi pneumatikami, diskem drhl o asfalt. Nemohl ani mluvit

13. června 2024  16:03

Nezvyklou jízdou na sebe upoutal pozornost šedesátiletý řidič, který se vydal po silnici první...

Závodník na motorce vjel mezi diváky. Zranilo se pět lidí, tři skončili v nemocnici

15. června 2024  16:31,  aktualizováno  20:14

Pět lidí bylo v sobotu před polednem zraněno při havárii závodníka mezi diváky při závodech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Rockové město vyhlíží festival. Novinkou je druhé pódium pro velkou kapelu

11. června 2024  8:50

Ve středu začne v Hradci Králové festival Rock for People. Festivalové město, které vyrostlo na...

Závodník na motorce vjel mezi diváky. Zranilo se pět lidí, tři skončili v nemocnici

15. června 2024  16:31,  aktualizováno  20:14

Pět lidí bylo v sobotu před polednem zraněno při havárii závodníka mezi diváky při závodech...

OBRAZEM: Na Rock for People se vyřádili fandové v maskách i slavné kapely

15. června 2024  17:19

Čtvrtým dnem pokračuje v Parku 360 v Hradci Králové 29. ročník festivalu Rock for People. Tamní...

Drama na základní škole. Kvůli novému řediteli končí polovina učitelů

15. června 2024

Premium Dramatické chvíle prožívají v posledních týdnech rodiče, učitelé i žáci základní školy ve...

GLOSA: The Offspring v Hradci křísili žánr, fanoušci velebili čistotu

14. června 2024  15:06

Bez jakýchkoli pochyb má hradecký festival Rock For People za sebou jeden z nejúžasnějších dnů v...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...