Pouze čtyři z jedenácti testovaných klobás, zakoupených v tuzemských řetězcích s potravinami, obsahovaly méně než 85 procent masa. Vítěz testu, Párty klobása z Globusu, měla dokonce 98 procent masa, patřila přitom k nejlevnějším. Pro srovnání: v zatím posledním testu špekáčků byl průměr masa 60 procent.
Test hodnotil klobásy třech druhů - bílé, bavorské a špekáčkové. U klobás není nijak definováno v normách, co mají obsahovat. Každý výrobce tam tedy může dát s nadsázkou řečeno, co chce. Přesto se výrobci většinou vyhýbají glutamátům, éčkům nebo pomocným látkám, jako je třeba sója.
Také degustátorům většinou klobásy chutnaly, ale výhrady přesto někteří z nich měli. Většinou jim vytýkali tučnost a příliš koření. „U klobás bavorského typu nebo norimberského typu, tam je vždy hodně cítit koření a je tam spousta polyfosfátů nebo věcí, které tam z mého pohledu nepatří,“ shrnul své dojmy Pavel Maurer, pořadatel Prague Food Festivalu.
Vítězem testu se stala Párty klobása z Globusu, na opačné straně žebříčku byla klobása s česnekem Múúú taktéž z Globusu. Kromě toho, že byla na kilogram o padesát korun dražší, obsahovala nejméně masa za všech: 72 procent. Přitom však na obale deklarovala obsah masa 88 procent.
„Kvůli pochybení lidského faktoru bylo k názvu Klobása s česnekem zkopírováno složení výrobku Pikant klobása. Chybu jsme sami v rámci vlastní kontroly našli a ihned opravili,“ vysvětlil Radek Šůs z firmy Maso Uzeniny Písek.
Podobně našla laboratorní kontrola nedostatek masa oproti informacím na obale u bavorské klobásy Ponnath. Podobné praktiky mohou být vyhodnoceny jako klamání spotřebitele, za které hrozí pokuta až jeden milion korun.