Konopné semínko, amarant, goji a pět dalších superpotravin

  0:58
Superpotraviny jsou podle odborníků více než jiné suroviny napumpované vitamíny, minerály, antioxidanty a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Prozradíme vám, k čemu přesně jsou dobré a jak je nejlépe zařadit do jídelníčku.
Plody kustovnice čínské neboli goji

Plody kustovnice čínské neboli goji | foto: Himalyo

Goji

Keře kustovnice čínské plodí oranžové nasládlé bobulky zvané goji, které jsou údajně nejzdravějším ovocem světa. Pouhých 25 ml šťávy z Goji pokryje vaši optimální denní dávku antioxidantů, goji je jimi v porovnání s ostatním ovocem doslova napěchováno. Dále obsahuje vitamíny A. B, C, E, 5 karotenoidů, 18 aminokyselin, nenasycené mastné kyseliny a minerály jako vápník a železo.

Pravidelné užívání goji podle tradiční čínské medicíny reguluje tok životní a spirituální energie zvané čchi, posiluje tělo a ducha a vede k dlouhověkosti. Plody se v našich končinách konzumují většinou sušené jako svačinka nebo v podobě džusu.Vaši denní potřebu antioxidantů pokryje jejich hrst anebo „panák“ džusu.

Chia semínka

Hlavní předností chia semínek je schopnost vázat na sebe vodu, dokážou až dvanáctkrát zvětšit svůj objem. Chia semínka obsahují proteiny, kvalitní sacharidy, tuky, Omega-3 mastné kyseliny (příznivě působí na kardiovaskulární systém), vlákninu, vápník a antioxidanty. Jsou také přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.

Chia semínka

„Ze semínek je možné vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který významně snižuje hladinu krevního cukru, proto jsou vhodné pro diabetiky. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, se chia semínka podílejí na udržování stále hladiny cukru v krvi.,“ prozrazuje Tereza Havrlandová, která se věnuje zdravé výživě a vitariánské stravě ve své společnosti Lifefood.

V jídelníčku se mohou objevit v podobě ovocného nápoje, zahušťovadla, mouky, v pečivu, v ovesné kaši, dezertech či v polévce.

Podívejte se, jak si snadno připravíte zdravé a chutné chia kuličky:

29. dubna 2015

Amarant

Amarant je jednoletá mnohosemenná bylina s českým názvem laskavec. Řadíme ho k nepravým obilninám. Pochází ze střední Ameriky, kde byl znám již v době Aztéků, Inků a Mayů, kteří jej označovali jako „svaté zrno“. Oproti obilninám má amarant dvojnásobné množství bílkovin, vitaminu B a E, vápníku, železa i vlákniny.

Amarantová zrna obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselinu olejovou a linolovou, které působí jako prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek a zpomalují stárnutí mozku. Dále obsahuje látku skvalen, která je antioxidant, napomáhá regeneraci a působí proti cholesterolu v krvi a niacin vhodný pro diabetiky a osoby trpící úzkostnými stavy a depresemi. V amarantu naopak není žádný lepek, hodí se proto i pro celiaky a alergiky.

„Amarantová semínka mají v kuchyni všestranného zastoupení, dají se použít samostatně jako cereálie, nebo semletá v podobě mouky, pražená nebo naklíčená.“ vysvětlit specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold Milan Merva.Podle něj je amarant velmi chutný a vyznačuje se lahodnou oříškovou chutí.

Amarantem se můžete živit klidně i od ráda do večera:  k snídani připravit výbornou kaši z amarantových vložek či kombinace ovesných vloček a amarantu, na svačinu amarantový chléb nebo křupky a k obědu či večeři lze použít amarant jako přílohu, v kombinaci s jinou obilninou,  nebo připravit jiný pokrm z amarantové mouky.

Spirulina

Spirulina je druh sinice, která získala svůj název po typicky spirálovitém tvaru. Hojně se užívá v potravinových doplňcích. Vaše tělo si z ní vezme bílkoviny, složité sacharidy, železo, vitamíny A, K a B komplex. Spirulina je zároveň bohatá na chlorofyl, mastné a nukleové kyseliny a lipidy.

Spirulina obsahuje zhruba 60 % bílkovin. Navzdory své zelené barvě má vysoký obsah karotenoidů, najdete ho v ní až desetinásobné množství než v mrkvi. Betakaroten příznivě působí na zrak a považuje se za antioxidant chránící tělo před rakovinou.

Poskytuje také aminokyseliny pro tvorbu a udržování svalové hmoty při snižování tělesné hmotnosti. Omezuje příjem cukrů snižováním míry štěpení škrobu, který při průchodu tenkým střevem navíc podporuje jeho aktivitu. Spirulina je také častou součástí redukčních diet. Mimo jiné se spirulina může pochlubit i svou očistnou funkcí, stimuluje střevní mikroflóru a napomáhá tak správné funkci střev a zažívání.

Zelený ječmen

Patří mezi tzv. zelené potraviny a je znám pro své příznivé účinky na lidský organismus,  jeho účinky znali již ve starověkém Egyptě a Mezopotámii.Rostlina je sklízena ještě v podobě lístků, v období své nejvyšší vitality a dokáže velké množství obsažených látek uchovat a následně předat lidskému tělu.

Klas ječmene

Kromě vitamínů (A, C, K, E, B6) obsahuje zelený ječmen také řadu minerálů, stopových prvků, mastné kyseliny, enzymy, bílkoviny a sacharidy. Chlorofyl, který je přítomen v ječmeni, se používá při léčbě vředových onemocnění žaludku a střev. Ječmen také působí zásadotvorně a upravuje tak pH našeho vnitřního prostředí. 

„Užívá se nejčastěji jako čerstvý džus nebo jako prášek, který si rozpustíte ve vodě. Díky působení enzymů má mladý ječmen schopnost zpomalovat proces stárnutí a je vhodný při rekonvalescenci,“ upřesňuje Richard Vícha ze společnosti Virde.

Chlorella

Jednobuněčná řasa chlorella se v dnešní době stala populární pro své údajné detoxikační vlastnosti. Obsahuje širokou škálu minerálů, vitamínů, aminokyselin, chlorofyl a antioxidanty. Pěstuje se v čisté vodě, ve které velmi rychle roste.  Konzumace chlorelly posiluje schopnost likvidovat cizorodé bakterie a má pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského těla. Konzumovat ji lze v podobě tablet.

Konopné semínko

Mnohými odborníky na výživu je konopné semeno považováno za nejvýživnější potravinu planety. Obsahuje nepřeberné množství esenciálních látek a nemusíte se ani bát žádných omamných účinků THC.

Konopné semínko loupané

Konopné semínko obsahuje 33 % proteinu, 44 % tuků a 12 % uhlohydrátů. Konopný protein je složen ze všech 20 aminokyselin včetně 9 esenciálních. Oblíbila si ji i Tereza Havrlandová, zakladatelka společnosti Lifefood, která se zabývá zdravým stravováním v duchu raw:

„Je to vysoce kvalitní, kompletní a lehce stravitelná forma proteinu, narozdíl od masa nebo i sójy, která obsahuje inhibitory trypsinu a dalších trávicích enzymů, ztěžující trávení a způsobující plynatost a další zažívací obtíže. Třetina bílkovinného obsahu je tvořena albuminem, který podporuje správnou funkci ledvin a jater. Fakt, že konopné semeno obsahuje zcela kompletní bílkovinu, je důkazem toho, že rostlinná strava může být plnohodnotnou náhradou konzumace živočišných produktů.“

Konopné semeno obsahuje nasycené a nenasycené mastné kyseliny v ideálním poměru 1:3, který je lidskému tělu nejbližší. Konopí má rovněž vysoký obsah vitamínu E, B1 a B2, je bohaté na minerály, zejména hořčík, železo, fosfor, draslík, vápník a zinek a je zdrojem lecitinu.

Tereza Havrlandová pro ně má spoustu využití: „Konopná semínka lze přidávat do salátů, pečiva, cereálií, ale mohou se jíst i samotná, jsou též výborná na výrobu rostlinných mlék či zálivek.“

Quinoa

Quinoa připravená jako tabbouleh

Merlík čilský pochází z Jižní Ameriky, neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro osoby trpící celiakií. Má největší obsah bílkovin ze všech obilovin, kromě toho je zdrojem, hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B2 a E, železa, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vlákniny a vzácného lysinu.

„Quinou, díky jejímu obsahu makroživin a minerálních látek, doporučuji zařazovat do jídelníčku všem pravidelně trénujícím sportovcům či pracujícím v prostředí s velkým množstvím stresových faktorů (fyzických i psychických) a to nejen v období detoxikace.“ vysvětlil Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Kromě sportovců je vhodná i pro osoby trpící migrénou, vysokým krevním tlakem a diabetem, hodí se i k redukční dietě.

Použít jí můžete jako přílohu, udělat s ní salát, rizoto, použít jí k bezlepkovému trojobalu, quinoovou mouku také na zahušťování polévek a omáček. Quinoa je červená a bílá, červená vyznačuje jemnou oříškovou chutí.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Sladké těšení na léto. Třešně jsou skvělé na koláč, zmrzlinu i k masu

15. června 2024

Většině z nás se při vyslovení slova třešně vybaví léto u babičky, sladké koláče, řezy a dorty,...

Višňové bounty tyčinky

Višňové bounty tyčinky

Střední

40 min

Klasickým kokosovým tyčinkám odzvonilo, tyto višňové chutnají totiž mnohem lépe.

Višňovo-čokoládový chia pudink

Višňovo-čokoládový chia pudink

Lehké

25 min

Skvělý skleničkový dezert, snadný na přípravu.

Třešňový cheesecake s vinným přelivem

Třešňový cheesecake s vinným přelivem

Střední

90 min

S naším receptem upečete ten nejlepší cheesecake.

Klasické třešňové clafoutis

Klasické třešňové clafoutis

Střední

60 min

Upečte z čerstvých třešní dokonalý francouzský moučník.

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...