Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rajčata a bylinky vypěstujete i uprostřed sídliště, dokázali na Opatově

Možnost vlastního pěstování, kompostování organických zbytků z kuchyně i setkávání se se sousedy nabídla loni na jaře lidem z okolí komunitní zahrada na pražském Opatově. Místní takový prostor uvítali, řada jich tu společně trávila od jara do podzimu volný čas. A zaměstnání tu našli i lidé se zkušeností s duševní nemocí.
Komunitní zahrada uprostřed sídliště? Proč ne? Na Opatově mají vyzkoušeno, že...

Komunitní zahrada uprostřed sídliště? Proč ne? Na Opatově mají vyzkoušeno, že to jde a v Kokoze rádi poradí i dalším, jak na to. | foto: www.kokoza.cz

Komunitní zahrada se v sousedství městského úřadu ve Vidimově ulici na Opatově zrodila na jaře loňského roku díky obecně prospěšné společnosti Kokoza. Za půl roku se jejím zaměstnancům - včetně začleněných zahradníků s duševním onemocněním - podařilo udělat ze zarostlého a nepoužívaného prostoru místo, kde se lidé z okolí potkávají a pěstují tu bylinky i zeleninu. Že takových míst k setkávání na sídlištích mnoho nebývá, dobře znají všichni, kdo bydlí v paneláku.

Letos bude provoz zahrady pokračovat a bude otevřena i nově příchozím. V minulé startovací sezóně si tu záhonek pronajalo sedm městských zahradníků, letos už se hlásí mnoho dalších (kontakty na webu Kokozy).

Dvou zahradníků s duševním onemocněním, Josefa a Lukáše, kteří se na budování této komunitní zahrady podíleli, jsme se zeptali, jak to v sezoně na zahradě probíhalo, co do ní přinesli a co práce na zahradě naopak dala jim.

Co jste dělali, než jste se dostali jako zahradníci do Kokozy? A co se stalo, že jste onemocněli?
Josef: Před Kokozou jsem se věnoval převážně obchodní činnosti a asi jako každého mě do nemoci přivedl součin několika stresových faktorů. Vždy jsem na sebe měl vysoké nároky, ale s věkem se holt člověk musí naučit trošku se i šetřit.
Lukáš: Onemocněl jsem v sedmnácti letech, když jsem chodil na gymnázium, kvůli nemoci jsem však maturitu udělal až letos v květnu na jiné škole. Nemoc mi pravděpodobně „rozjelo“ experimentování s drogami.

O co se snaží Kokoza?

KOKOZA, o. p. s., se profiluje jako společensky prospěšný podnik. Mezi lidmi, firmami a dalšími organizacemi propaguje kompostování a pěstování ve městě. Inspiruje a motivuje k využívání kompostovacích technologií vhodných do města, k pěstování pro svoji spotřebu a pro radost. Pro zviditelnění těchto témat vytváří prostor pro spolupráci s aktivními lidmi, firmami a veřejnou správou.

Vytvoření zahradnických tréninkových míst bylo podpořeno díky projektu OPPA „Komunitní zahrada: bezpečné místo pro trénink a pracovní začlenění osob se zkušeností s duševním onemocněním.“

Jak jste se k práci u Kokozy dostali a jak to na komunitní zahradě na Opatově na začátku vypadalo?
Josef: Hledal jsem manuální práci, kde zaměstnavateli nebude vadit, že budu pracovat jen několik dní v týdnu. Přesně takovou práci mi Kokoza poskytla.
Lukáš: Na zahradu jsem přišel z bývalé práce v restauraci. V počátcích jsme všechno teprve připravovali, kultivovali zarostlý prostor a dávali zahradě první obrysy. Neměli jsme ještě žádné záhony, vše se muselo zrýt a vysázet všechny rostliny.

Jak a kam vás práce na zahradě posunula? A jakou podobu dostala zahrada?
Josef: Během čtvrt roku stráveného prací v Kokoze jsem poprvé v životě přičichl k manuální práci a jejím výhodám i úskalím. Zahrada ve Vidimově ulici pomalu přešla přes sklizeň do období zazimování a na závěr jsme za pomoci veřejnosti osázeli trvalkový záhon.
Lukáš: Dostal jsem se docela takzvaně do pohody. V práci jsem spokojený a zahrada se vyvinula v mírumilovnou oázu, kde je krásné pobývat. Doufám, že jsem k tomu svou prací přispěl i já.

Josefovi duševní nemoc rozjelo pracovní vypětí a stres. Práce zahradníka v...
Josefovi duševní nemoc rozjelo pracovní vypětí a stres. Práce zahradníka v...
Lukáš. Kluk, kterému tréninkové místo zahradníka v Kokoze pomáhá vyrovnat se s...
Lukáš. Kluk, kterému tréninkové místo zahradníka v Kokoze pomáhá vyrovnat se s...

Josefovi duševní nemoc rozjelo pracovní vypětí a stres. Práce zahradníka v komunitní zahradě mu pomáhá vrátit se do života. Také Lukášovi (na dvou fotografiích vpravo) pomáhá tréninkové místo zahradníka v Kokoze vyrovnat se s duševní nemocí.

Co vám práce v zahradě přinesla?
Josef: Jak práce na zahradě, tak i účast na workshopech mě naučily, že některé věci prostě nejdou uspěchat. V dnešním světě plném instantního štěstí se trénink trpělivosti hledá jen těžko. Já jsem potom zahradě věnoval svůj čas a úsilí, ranní vstávání, práci v dešti a blátě a jsem za to rád.
Lukáš: Zahrada mi dala nejen pracovní příležitost, ale i partu kamarádů, se kterými mohu sdílet své zájmy, radosti i starosti.

Které za konkrétní práce vás na zahradě baví?
Josef: Práce je práce. Naučil jsem se nevybírat si a počkat si až na radost z hotového. Jediné co moc nemusím, je šintování (odstraňování plevele z chodníků, pozn. red.).
Lukáš: Na zahradě mě baví téměř všechno. Hlavně sázení květin, sklízení bylinek a vyrábění zahradního nábytku z dřevěných palet.

Co byste chtěl dělat dál?
Josef:
Mým dlouhodobým cílem je najít si práci v IT, ať už jako konzultant, nebo jako analytik. Baví mě propojení technických znalostí a práce s lidmi. Aktuálně zvažuji, jestli zvolit ještě mezikrok v podobě práce v kavárně, nebo pizzerii.
Lukáš: Já bych chtěl dále rozvíjet své znalosti o zahradničení.

Podzimní loučení se zahradou spojili zahradníci a místní s podzimní výsadbou...
Podzimní loučení se zahradou...
Podzimní loučení s komunitní zahradou

Podzimní loučení s komunitní zahradou na pražském Opatově, která na jaře opět otevře své brány komukoliv, kdo má zájem vyzkoušet si pěstování zeleniny či bylinek.

Co je na vaší nemoci nevíce otravné a stigmatizující?
Josef:
Nejvíce mě straší její nepředvídatelnost. Dále je dost mrzuté, že na rozdíl od chřipky, která odejde za sedm dní, mně jedna příhoda stoji čtvrt až půl roku života, bez ohledu na to, co jsem měl naplánováno.
Lukáš: Na nemoci je nejvíce otravné to, že lidi obvykle předpokládají, že se budu chovat nějak jinak než ostatní, a že budu mít důchodcovské manýry, ale v mém současném životě je to v pohodě. Jestli je na mé nemoci i něco dobrého, tak to nevím. Snad jedině to, že mi dala určitou vnímavost a možná i citlivost k umění a také k lidem, kteří mají podobné problémy.

Proč byste lidem doporučili zahradničení? Měli by něco pěstovat? A kde?
Josef: Je příjemné vidět věci růst. Pěstování bych doporučil komukoli, kdo pracuje v kanceláři, ať už jde o mátu doma za oknem, nebo o pronajatý záhon u nás v Kokoze.
Lukáš: Na komunitní zahradě vytváříme biokompost, používáme žížalí kompostér a pečlivě a pravidelně pečujeme o zahradní prostory. Myslím si, že když si někdo vypěstuje třeba rajčata sám, má potom mnohem větší radost, než když si je koupí. Řekl bych, že si na nich i víc pochutná. Lidé by měli pěstovat co nejvíce léčivých bylinek jako třeba meduňku, nebo mátu a samozřejmě také zeleninu jako jsou okurky, nebo papriky, můžou pěstovat i fazole a vlastně všechno. A kde? No všude tam, kde jsou k tomu vhodné podmínky.

Autoři: ,

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...