Můžete se těšitV magazínu DOMA DNES každou středu: 12. 3. Středomořské bylinky Výroba pesta, bylinkové hořčice, octa, ochucených olejů
19. 3. Zapomenuté bylinky Bylinky a krása Výroba bylinkového mýdla a polštářků
26. 3. Čajové bylinky Bylinková lékárna Výroba bylinkových mastí, sirupů, olejů a tinktur Zahradní kalendář |
Mezi typické středomořské koření řadíme oregano, tymián, bazalku, šalvěj či rozmarýn. Většinou je používáme k ovonění pokrmů a rádi se k nim vracíme, protože nám připomínají letní prosluněné cestování po oblastech kolem Středozemního moře.
Pokud se pustíte do pěstování středomořských bylin, zkuste si vyrobit hořčici, na to jsou čerstvé bylinky nejlepší. Přinášíme recept na výrobu tymiánové hořčice, ale stejně tak lze vyrobit i verzi s mátou, oreganem nebo třeba s rozmarýnem.
Tymiánová hořčice
1 a půl hrnku hořčičných semínek, 1 hrnek bílého vinného octa, 1 hrnek olivového oleje, hrst čerstvého tymiánu, 2 lžíce cukru, sezamová semínka (nejsou nutná).
Tymián nasekejte, hořčičná semínka nahrubo rozdrťte a smíchejte s ostatními přísadami. Nechte uležet přes noc a druhý den ještě rozmixujte. Naplňte do sklenic a nechte v chladu dva týdny uležet. Stejným způsobem můžete připravit i hořčici s mátou, oreganem nebo třeba rozmarýnem.