- rajčata (čím červenější, tím lepší, množství: čím více, tím lépe)
- 1 až 2 rajské protlaky
- pokud je v lednici na dně nějaký zbytek kečupu, vypláchnu vodou, a mrsknu ho tam, ale ne pálivý
- 4 – 6 sladších jablek
- sůl
- trochu cukru
- vegeta
- pepř celý (cca 3 kuličky)
- 2 – 3 bobkové listy
- celerová nať (klidně i 5 větviček)
- libeček (2 -3 větvičky, možno dát i sušený, ale nemám odzkoušeno)
1. Zeleninu a ovoce pečlivě umyjeme. Rajčata nakrájíme. Jablka rozkrojíme na čtvrtky a i s jadřinci je dáme do polévky. Vše dáme do hrnce. Přidáme koření, sůl a cukr. Celerová nať a libeček dají polévce tu specifickou babiččinu chuť. A vše vaříme, až do rozvaření.
2. Poté zahustíme moukou, provaříme a propasírujeme přes sítko nebo cedník.
3. Podáváme s bramborem, který ovšem vaříme zvlášť.
4. Pokud nechceme polévku, ale omáčku, logicky více zahustíme…moukou.
Tip: Do polévky můžete vhodit kostku bujónu (slepičí nebo zeleninový), ovšem ne, když je polévka dost slaná, neřku-li přesolená. Pokud volíte variantu "omáčka", nejlepší přílohou je vařené hovězí a již zmíněné brambory.