Nejoblíbenější kuřecí recepty podruhé, zkuste roládky nebo BBQ křídla

  4:59
Přinášíme dalších šest receptů na naprosto klasická kuřecí jídla, která potěší opravdu každého.
Pečené kuře na másle.

Pečené kuře na másle. | foto: Isifa

Kuřecí roládky

Kuřecí roládky.

Příprava: 20 minut + pečení 40–45 minut

Pro 4 osoby

* 4 větší kuřecí prsa
* sůl, pepř
* 200 g lučiny
* čerstvá petrželka, pažitka nebo jiné oblíbené zelené bylinky
* 1 stroužek česneku
* 100 g paprikového salámu
* grilovací koření

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Z dvojitého alobalu si připravíme balíčky na dvě rolády.
2. Omytá kuřecí prsa rozřízneme a otevřeme jako knihu, přes mikrotenový pytlík opatrně naklepeme. Ochutíme solí a pepřem.
3. Lučinu promícháme s nasekanými bylinkami a prolisovaným stroužkem česneku.
4. Dvě rozklepaná prsa položíme vedle sebe a sklepeme dohromady k sobě, aby vytvořila základ na roládu. Maso potřeme polovinou ochuceného sýra, poklademe plátky salámu a svineme. Stejně postupujeme při přípravě druhé rolády.
5. Obě rolády zabalíme do alobalu vysypaného grilovacím kořením a dáme péct na pekáček do vyhřáté trouby.
6. Pečeme asi 30 minut, poté balíčky rozevřeme tak, aby nám nevytekla šťáva, zvýšíme teplotu na 230 stupňů a dopečeme, aby měly roládky křupavou kůrku.

Kuře na paprice

Kuře na paprice.

Příprava: 15 minut + vaření 50–60 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí čtvrtky
* sůl
* 80 g másla
* 1 velká cibule
* sladká paprika
* kuřecí vývar (nemusí být)
* 60 g mouky
* 200 ml smetany na vaření

1. Kuřecí čtvrtky přesekneme v kolenním kloubu, omyjeme a osušíme a nasolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Ve větším hrnci rozehřejeme polovinu másla a necháme na něm dozlatova osmažit cibulku, zaprášíme paprikou, přidáme kousky kuřete, krátce opečeme, podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličkou podusíme kuře doměkka.
3. Ze zbylého másla a mouky si uděláme světlou jíšku.
4. Hotové měkké kuře vyjmeme, do šťávy vmícháme jíšku a necháme omáčku provařit asi 20 minut.
5. Omáčku dochutíme, promícháme se smetanou, přecedíme a prohřejeme společně s kuřetem.

BBQ křidýlka

BBQ křidýlka.

Příprava: 20 minut + pečení 40–50 minut

Pro 4 osoby

* 20 kuřecích křidýlek
* olej
* 1 citron
* 2 lžíce sójové omáčky
* 2 lžíce medu
* 10 lžic kečupu
* špetka mletého zázvoru
* 1 stroužek česneku

Kreolská křidýlka

Na 22 křidýlek: smíchejte 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky gurmánské hořčice, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1 lžičku třtinového cukru, sůl, pepř a 3 lžíce citronové šťávy. Křidýlka promíchejte s marinádou a nechte 30 minut odležet při pokojové teplotě. Pečte na vymaštěném plechu masitou částí dolů 15 minut, pak křidýlka obraťte a dopečte je asi 15 minut, podle velikosti křidýlek.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Konce křidýlek bez masa odsekáme, zbylé kousky omyjeme a osušíme. Mašlovačkou je potřeme olejem, osolíme a necháme péct v troubě asi 20 minut.
2. Z omytého citronu nastrouháme 1/4 lžičky kůry, vymačkáme z něj šťávu. Tu promícháme se sójovou omáčkou, medem, kečupem, zázvorem a prolisovaným stroužkem česneku.
3. Po dvaceti minutách pečení potřeme křídýlka omáčkou a pečeme dalších 20–30 minut, na poslední dvě minuty rozehřejeme v troubě gril a krátce je prudce zapečeme.

Na dip
6 lžic broskvové marmelády zahřejte a promíchejte s jednou nasekanou chilli papričkou, 1 lžičkou dijonské hořčice a lžičkou jablečného octa.

Pečené kuře na másle

Pečené kuře na másle.

Příprava: 10 minut + pečení 50–60 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí stehna
* 100 g másla
* 4 stroužky česneku
* 3 snítky rozmarýnu
* 1 citron
* sůl
* 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

1. Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
2. Máslo rozpustíme, česnek oloupeme a utřeme, lístky rozmarýnu otrháme z větviček.
3. Z omytého a osušeného citronu nastrouháme 1/2 lžičky citronové kůry a vymačkáme z něj šťávu.
4. V rozpuštěném másle rozmícháme česnek, citronovou kůru a lístky rozmarýnu, sůl. Stehna potřeme ochuceným máslem, podlijeme trochou vody a dáme do vyhřáté trouby péct.
5. Po 40–50 minutách pečení přelijeme kuře citronovou šťávou a vývarem a dopečeme ještě deset minut.

Kuře na česneku a slanině

Kuře na česneku a slanině.

Příprava: 15 minut + pečení 1,5 hodiny

Pro 4 osoby

* 2 menší kuřata
* 2 palice česneku
* sůl
* 125 g másla
* sladká paprika
* 200 ml zeleninového vývaru (nemusí být)
* 200 g plátků anglické slanin

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Obě kuřata omyjeme, vypláchneme a osušíme. Ostřihneme konce křídel.
2. Jednu palici česneku příčně přeřízneme, druhou rozebereme na stroužky, které oloupeme. Několik stroužků utřeme se solí, zbylé překrojíme.
3. Máslo rozpustíme a promícháme s paprikou a utřeným česnekem. Ochuceným máslem potřeme kuřata zevnitř i zvnějšku, do dutin vložíme pokrájený česnek.
4. Kuřata položíme na odstřihnutá křídla, podlijeme trochou vývaru nebo vody a dáme přikrytá péct na necelou hodinu.
5. Kuřata odkryjeme, přelijeme zeleninovým vývarem, přidáme překrojenou palici česneku, potřeme zbylým rozpuštěným máslem, poklademe plátky slaniny a dopečeme.

Kuřecí kapsa se špenátem a nivou

Kuřecí kapsa se špenátem a nivou.

Příprava: 30 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 800 g nových brambor
* 4 kuřecí prsa
* 100 g rozmraženého listového špenátu
* 1 stroužek česneku 50 g nivy
* hladká mouka
* 3 vejce
* sůl
* strouhanka
* olej
* 1 citron

1. Brambory oškrábeme a dáme vařit. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a opatrně je nařízneme, aby vznikla kapsa a rozevřeme. Maso jemně naklepeme nebo roztlačíme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Špenátové listy pokrájíme, promícháme s prolisovaným stroužkem česneku a rozdrobeným sýrem.
3. Kapsy naplníme směsí špenátu a sýra, spíchneme párátkem nebo okraje sklepeme. Obalíme v hladké mouce, vajíčkách rozšlehaných s trochou soli a ve strouhance.
4. Kapsy smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách, vyjmeme z oleje, necháme okapat na ubrousku nebo papírové utěrce a dáme na deset minut dopéct na pekáčku do rozehřáté trouby.
5. Podáváme s měsíčky citronu a vařenými novými bramborami.

Autoři:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...