Pomerančové chutě: na dortu i na masu

  0:06
Pomeranče si dokážeme představit jako součást sladkých dezertů a koktejlů, ale stejně dobře se dají využít i ve slané kuchyni.
Pomerančový dort s mandlemi

Pomerančový dort s mandlemi | foto: Isifa

Pomerančový dort s mandlemi

NA 1 DORTOVOU FORMU O PRŮMĚRU 24 CM

Příprava: 20 minut + 25 minut pečení

Na těsto:
* 180 g moučkového cukru
*1 vanilkový cukr
* 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
* špetka soli
*1/2 pomeranče
* 60 g strouhanky + trochu na vysypání formy
* trochu tuku na vymazání formy
* 200 g loupaných mandlí

Na ozdobu:
*2 lžíce cukru
* 3 a 1/2 pomeranče
* 2 lžíce vody
* šťáva z 1/2 citronu

1. Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Formu vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Oloupané mandle umeleme, strouhanku prosejeme a smícháme s mandlemi.

2. Žloutky vyšleháme do pěny s moučkovým a vanilkovým cukrem a přidáme kůru a šťávu z půlky pomeranče. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny vmícháme mandle se strouhankou a zlehka spojíme se sněhem. Těsto dáme do formy a pečeme asi 25 minut.

3. Cukr rozpustíme v pánvi na zlatý karamel, zalijeme šťávou z půlky pomeranče a trochou vody. Pomeranče oloupeme, odstraníme bílá vlákna a dužinu nakrájíme na kousky. Karamel povaříme do zhoustnutí, přidáme pomeranč, dochutíme citronovou šťávou a necháme vychladnout. Korpus vyjmeme z formy a povrch potřeme omáčkou a ozdobíme karamelizovanými pomeranči.

Co o pomerančích ještě nevíte

* Věděli jste, že kromě sladkých pomerančů, které běžně v obchodech kupujeme, existuje také jejich trpká varianta? Z ní se vyrábí známý likér curacao.

* Pomerančovník je nejrozšířenějším citrusovým stromem na světě.

* Pomeranče se do Evropy dostaly před pěti sty lety, kdy je přivezli ze svých cest Portugalci.

* Oranžové plody obsahují celých 90 procent vody a deset procent tvoří ovocný cukr.

* Pomeranče se zpracovávají nejen do podoby džusů a šťáv, ale vyrábí se z nich také džem. Do něho se zpracovává jak dužina, tak aromatická kůra.

* Do receptů, ve kterých se zpracovává pomerančová kůra, používejte raději chemicky neošetřené pomeranče. Koupíte je v obchodech se zdravou výživou.

Rajčatová polévka s džusem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5-10 minut + 15 minut vaření

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1 červená cibule
* 2 cm zázvoru
* špetka skořice
* špetka ml. koriandru
* 500 ml rajčat. passaty
* 500 ml pomerančové šťávy
* asi 200 ml vody
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce třtinového nebo přírodního cukru
* 1 lžíce citr. šťávy
* 4 snítky bazalky
* 4 lžíce smetany 12% nebo 33%, k podávání
* 1 bageta
* 150 g mozzarelly

1. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno pokrájenou cibuli, usekaný česnek a oloupaný, nadrobno pokrájený zázvor. Opékáme asi 2-3 minuty, zalijeme rajčatovým pyré a dolijeme vodou. Ochutíme skořicí, koriandrem, solí, pepřem a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, přidáme pomerančovou šťávu a polévku ještě chvíli povaříme, odstavíme z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Chceme-li mít polévku úplně hladkou a jemnou, přecedíme ji přes jemné síto.

2. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a cukrem, prohřejeme a podáváme ozdobené smetanou, čerstvou bazalkou a se sýrovými toasty. Bagetu na toasty nakrájíme na plátky, na každý položíme kousek mozzarelly a rozpečeme je na plechu pod grilem nebo v předehřáté troubě, dokud se sýr neroztaví.

TIP
Toasty připravujte až těsně před podáváním, místo mozzarelly můžete použít jakýkoliv sýr, který se dá tavit, a povrch posypat usekanou bazalkou

Kuřecí stehna s pomeranči a pórkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 110 minut + 50 -55 minut pečení

* 4 kuřecí stehna, čtvrtky
* sůl
* 1 lžíce směsi mexického koření
* 100 ml suchého vermutu
* 2 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 pomeranče
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce medu
* 4-5 stroužků česneku
* 1 pórek
* 2 pomeranče
* hrst propláchnutých rozinek

1. Kuřecí stehna omyjeme, osolíme a okořeníme ze všech stran. V misce prošleháme vermut, olivový olej, pomerančovou a citronovou šťávu, med a špetku soli. Kuřecí stehna vložíme do pekáče, podlijeme připravenou směsí a přidáme přepůlené oloupané stroužky česneku. Pečeme v předehřáté troubě pod poklicí při 200 stupních asi 40-45 minut, podle velikosti kuřecích čtvrtek, podle potřeby podlijeme trochou vody a přeléváme vypečenou šťávou.

2. Pórek očistíme, podélně rozpůlíme, dobře omyjeme pod proudem vody a nakrájíme na 4-5 cm silné špalíčky. Rozinky propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Pomeranče oloupeme, odstraníme bílou dužinu a nakrájíme na plátky. Když je kuře měkké, přidáme k němu nakrájený pórek, rozinky a pomeranče a ještě 10 minut společně dopečeme.

TIP
Podávejte nejlépe s rýží basmati. Vermut můžete nahradit bílým vínem a pórek zaměnit za řapíkatý celer. Použijete-li kuřecí paličky, zkrátí se doba pečení.

Kotleta v marinádě z pomerančů

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut + půl hodiny marinování + 10 minut grilování

* 4 vepřové kotlety nebo steaky
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce hrubozrnné hořčice
* 2 lžíce olivového oleje na zakapání brambor
* šťáva z 1 pomeranče
* 1 lžíce javor. sirupu
* 600-800 g sladkých brambor (batátů)
* snítka bazalky k ozdobení
* 4 plátky pomeranče k podávání + trochu pomerančové kůry
* pažitka k podávání

1. Kotlety omyjeme, osušíme, lehce naklepeme přes fólii a z obou stran osolíme a opepříme. V misce prošleháme hořčici, olej, pomerančovou šťávu a javorový sirup na marinádu. Kotlety vložíme do misky s marinádou, promícháme a necháme asi půl hodiny odležet.

2. Mezitím si omyjeme sladké brambory, osušíme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Předehřejeme si gril. Maso i plátky brambor, které zakapeme olejem, postupně grilujeme z obou stran. Aby bylo maso propečené, grilujeme ho asi 8-10 minut. Před podáváním ho necháme chvíli odležet, stačí pár minut. Opečené brambory lehce osolíme, posypeme pažitkou a podáváme s grilovanou kotletou, plátkem pomeranče, ozdobené lístky bazalky a proužky pomerančové kůry z chemicky neošetřeného pomeranče.

TIP
Kotlety na okrajích lehce nasekněte a uvolněte ostrým špičatým nožem u kosti, aby se maso nekroutilo. Místo kotlet můžete připravit vepřový steak z vykostěného karé.

Rybí filety s džusem z pomerančů

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 15 minut pečení

* 4 rybí filety z pangasia asi po 150 g
* sůl
* 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
* 1 lžička drceného barevného pepře
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 velkého pomeranče nebo 2 menších
* 1 lžíce citronové šťávy
* trochu hrubě nastrouhané pomerančové kůry
* 1 lžíce másla

1. Mražené rybí filety necháme mírně povolit, osolíme a naskládáme do pekáče nebo zapékací misky. V menší misce prošleháme olivový olej, pomerančovou a citronovou šťávu, zázvor, lehce osolíme a směs přelijeme přes rybí filety. Posypeme drceným pepřem, pomerančovou kůrou, vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut.

2. Nakonec na každou porci ryby položíme kousek másla, necháme ho rozpustit a podáváme přelité šťávou s pečivem nebo vařeným bramborem.

TIP
Rybu můžete dát péci i téměř zcela zmraženou, doba pečení je pak o něco málo delší a mezi rybu můžeme rozmístit několik i neoloupaných stroužků česneku a větší kusy cibule.

Autoři:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...